grilla

Att grilla i Aftonbladet

Återblick.

AftonbladetEn frän grej jag minns under min tid som ansvarig för vegofrågor var när jag fick grilla i Aftonbladet. Bytte namn hade jag tydligen också gjort! Det var den 30 juni 2005. Jag körde marinerad tofu och sojafiléer, krämig potatissallad med havregrädde och örtagårdssås med äggfri majonnäs. Det var viktigt att visa att det fanns mer än grönsaker att grilla tyckte jag och att det fanns nåt bättre än komejeriprodukter och ägg för den krämiga delen. Men fortfarande, 9 år senare, lyser tyvärr vegoköttet med sin frånvaro i grillbilagor och grillbroschyrer. Det var väl inte helt lätt att grilla coolt inför en kamera, jag ser ju ut som om hela tofun står i lågor.

 - Man kan äta jättemycket gott utan att djur ska behöva lida för det, säger Gabriella Terneholm, matexpert hos Djurens Rätt.

Gott grillat gröntOch apråpå att grilla så var "Gott, grillat, grönt" den första av våra matbroschyrer som veks upp till en A3:a med recept. Också 2005. På den första hade vi förutom en matbild även en kyckling som sa "Du lägger väl inte min kompis på grillen?". Den var så himla bra tycker jag. Klockren formulering som jag än idag skrattar åt varje gång jag ser den. Men i de efterföljande broschyrerna (jul, påsk m m) så plockade vi bort djurrättsargumenten från första sidan. Och det kändes också helt rätt. Att locka in folk med mat utan övertydliga kopplingar. Men väldigt kul, och bra, var den lilla pratbubblan. 

"Gott. Godare. Grillat!"

ICA grilltidningOk, nu är jag förbannad. Så jävla uppretad. (Om Sean Banan får svära inför hela Svenska folket i TV får jag minsann svära här). Handlade just ingredienser till en matpaj som jag ska försöka få ihop till nästa nummer av tidningen Djurens Rätt. Hittade en tjock grilltidning som jag gladeligen nappade åt mej. Det skulle jag inte gjort.

Måste pausa lite här nu och andas lite.

Jag var på ICA och det är deras egen grilltidning jag håller i min hand. Jag säger det på en gång (ursäkta ännu en svordom): ICAs grilltidning är en enda jävla lång slaktfest.

Det börjar med korvar, ett uppslag med åtta korvar. Varför har de inte med sin egen sojakorv? Sen forsätter det med massor av burgare, flintastekar, flankstek, kycklingjärpar, ”fina fisken” (om man tycker nåt är fint äter man väl inte upp det?), ”en mör amerikan” – US Beef, kycklinglår… jag tror inte ni vill höra mer. En vegoburgare finns med, en portabellaburgare. Men inte en enda bit vegokött existerar i den här tidningen.

I slutet kommer den obligatoriska ”grilla grönt och frukt”: ananas, päron, sparris, zucchini, aubergine -  TILLBEHÖREN alltså. "Just det, vi måste få in lite grönt på tallriken, det är ju såååå frääääscht."

Allra sist gör de reklam för sin matkasse, 4 veckors meny, dvs 20 rätter. En är vego: champinjonsoppa, nä INTE FAN ENS DET ser jag när jag tittar i ingredienslistan, för de har k y c k l i n g b u l j o n g  i. Borde de inte ha svampbuljong? Nu är jag inte arg längre. Nu bara skrattar jag.

Längst ner på omslaget står en rad företag uppradade under rubriken ”ICA med vänner”, bl a Scan, Abba, Arla, Kronfågel, Kalkonföretag. Inte ett enda rent vegoföretag. ICA är helt enkelt inte kompisar med dom. Synd.

Alltså ICA, det är 2012, inte 1882. Hänger ni inte med nånting? Jag är faktiskt lite förvånad att ni inte har några fler vegogrejer. Ni har egna vegetariska biffar och ni säljer mycket andra vegogrejer i era butiker t ex tofu, sojabitar, tzay (just tzay är perfekt att grilla, sitter ju redan uppträdda på spett, men ni kanske inte vet vad tzay är?), quorn…. På sista tiden har det stått lite här och där att nötter är så himla nyttigt och bra, ett recept på en nötburgare hade varit på sin plats i den här broschyren. Varför har ni inte fler vegetariska recept med, varför har ni inget vegokött??? Hur tänkte ni?

Faktum: NI på ICA uppmuntrar till de där slakttransporterna som folk blir ledsna av att se på TV, NI är en del av att folk blir sjuka av alla de animaliska fetterna och får hjärtproblem och kostar en massa pengar på sjukhus, NI är en del av att miljön blir kass av allt djuruppfödande. Är ni medvetna om att ni bidrar till att världen blir sämre?

Jag gör slut med er nu. Återgår ilsket till min paj i köket och tänker att iaf jag försöker göra världen till en bättre plats för alla. Alla måste vi hjälpa till och göra något. Särskilt om man är ett så stort företag som ni. Men visst, låt världen ruttna bara. Kan meddela att er tidning ligger i pappersinsamlingen nu.

PS. Jag säger inte att nån annan butik är bättre eller sämre. Det var just ICAs grilltidning jag fick tag i just denna dag. En annan dag kanske jag hittar en annan…

PS2. Ursäkt igen att jag blir arg. Men jag blir det och jag tycker att jag har rätt till det. Tack alla snällisar som finns där ute. Kram till er!

Bra och mindre bra tävlingar

Det är fler tävlingar på gång. Den senaste är dock inte riktigt lika rolig som den förra jag skrev om. Det är företaget Johnny´s (ni vet dom med senap) som kör en tävling nu och grejen är att riktiga män inte håller på med grönsaker. Det är GRILLAT som gäller. Och med grillat antar jag att de menar riktigt stora stekar. Från djur. För sånt är coolt. Riktiga män "sauterar inte morötter" och "glacerar inte palsternackor". Sånt är löjligt. Riktiga män choppar antagligen huvudet av kor och kalvar och äter upp dem. Morötter och palsternackor kommer dock rädda världen ska jag be att få tala om. Men världen struntar väl Johnny´s i.

Tävling och tävling förresten. Det är inte nån riktig tävling. Man ska köpa tre produkter, skicka in ett kort och då får man en T-shirt. En jättehäftig t-shirt! Det är så tuff att jag nästan trillade av stolen. Dålig stil att använda sig av unkna könsroller och snacka skit om grönsaker tycker Vegokoll. Som dessutom tycker att Johnny´s ska anlita en designbyrå och skaffa sig en modernare och snyggare logga och snyggare etiketter till sina produkter.

Man kan också vinna en grill om man nominerar en "riktig man".