Träning

Träning + veganmat = sant!

Här får du tips och råd på hur du bemöter fördomar mot vegokost och träning samt tips på bra mat som ger dig energi och näring!

SaraSara Berglund. Foto: Petrus Iggeström

Hur får jag i mig allt jag behöver? Nutritionisten Pernilla Berg svarar:

Det är extremt svårt att få proteinbrist i Sverige, nu råder en proteinhysteri. Det finns protein i alla livsmedel och du kan få i dig alla essentiella aminosyror bara genom havregrynsgröt. Kombinera olika livsmedel så klarar du dig fint. Om du tränar mycket löpning trampas många röda blodkroppar sönder. Det är lätt att få brist på järn och vitamin B12. Om man känner sig trött kan man testa värdena hos vårdcentralen. Jag rekommenderar vitamin B12 till alla veganer, oavsett om man tränar eller inte. Det vanligaste nybörjarmisstaget är att man får i sig för lite kalorier. Nötter är jättebra och man kan gärna berika maten med en omega 3-rik olja. Om du äter sallad kan du ringla över olja och lägga till baljväxter eller quinoa.

Vill du ändå stoppa i dig extra protein inför träningen?

Proteinpulver: Skippa animaliska proteinpulver (exempelvis vassle och kasein) och använda istället soja-,hampa- eller risbaserad pulver.
Nötter: En stor klick jordnötssmör! Ät direkt eller blanda i smoothies för att höja proteinhalten.
Bars: Det finns vegansk bars med extra protein. På Goodstore (både butik och via webbshopen) finns exempelvis Builder’s bars.

bars

 

Tips på vad du som tränar kan äta under en dag!

veggies


Pernilla Berg, nutritionist.
Frukost: Gröt på råg eller havregryn med sojamjölk, kanske någon hårdmacka eller smörgås.
Lunch: Quinoa med tofu och en god sås.
Middag: Vanlig lagad middag, kanske lasagne eller vegetter.
Mellanmål: Mycket frukt. Jag tar även vitamin B12, D-vitamin och algolja.

Sara Berglund, fitnessutövare.
Frukost: Havregrynsgröt med chiafrön, ibland lite sojamjölk.
Lunch: Svamp och ris.
Middag: Mos på sötpotatis, vitlöksmarinerade svampar, persilja. Ibland röd sås på rostad paprika, cashewnötter och massor med vitlök och basilika.
Mellanmål: På morgonen gör jag en grön drink på fyra bananer och svartkål som jag smuttar på hela dagen. Under vissa perioder lägger jag till hampaprotein och blir jag sugen på något dricker jag te.

Marie Idsund-Larsson, ultralöpare.
Frukost: Gröt, lin, egna flingor eller müsliblandningar, ibland med sojamjölk.
Lunch: Ofta rotfruktsgrytor, det är smidigt på jobbet. Ibland med egengjorda biffar på linser eller sojaprotein.
Middag: Går enkla vägar, pasta med tomatsås eller halvfabrikat av typ veganfärser. Gärna egenbakat bröd.
Mellanmål: Mycket frukt. Tar vitamin B12 och inför influensatider tar jag B-vitaminer.

SaraSara Berglund. Foto: Petrus Iggeström
MarieMarie Idsund-Larsson. Foto:Petrus Iggeström

Kända veganatleter

Carl Lewis – en av tidernas främsta sprinters som creddar den veganska kosthållningen för sina framgångar.
Scott Jurek – legendarisk ultralöpare, som säger att den veganska maten möjliggör hans prestationer och snabbare återhämtning.
Mike Zigomanis  – framgångsrik kanadensisk hockeyspelare. Blev vegan av etiska skäl och blev friskare på kuppen.
James Wilks – MMA-proffs som blev vegan för att prestera bättre och sedan började intressera sig för etik och miljö.
Serena Williams – en av världens bästa tennispelare. Tackar hård träning och vegansk kost för framgångarna.

Mike ZigomanisMike Zigomanis. Bildkälla: Youtube.

Av superadmin den 19 maj 2015