Barn + vego = sant

Barn kan självklart också vara veganer. Det finns flera undersökningar som visar, och myndigheter och sammanslutningar av näringsexperter i olika länder som drar slutsatsen, att välplanerade vegetariska koster, med tillskott för veganer och användandet av berikade produkter, ger tillräckligt med näring och normal tillväxt för såväl spädbarn, små barn och ungdomar. (1,2,3,4) En nyttig kosthållning i barndomen bereder också väg för en framtida god hälsa.

Precis som när det gäller blandkost behövs kunskap för att ge barn en näringsmässigt fullvärdig kost, men det är inte svårt att skaffa sig.

VEGOBARN

 

  

Ett mycket bra häfte är Grön barnmat av nutritionisterna Åsa Strindlund och Elisabeth Kylberg (Förlagshuset Gothia). Skaffa det om du väntar barn eller har små barn. Där finns många bra tips, näringslära och recept. Köp den i vår shop


"Barn som växer upp på vegankost utvecklas fullt normalt enligt forskning och praktisk erfarenhet. Kosttillskott med vitamin B12 måste emellertid intas. Likaså är det viktigt att föräldrarna ser över barnets intag av järn, kalcium, zink, selen och vitamin D.

- Kåre Engström Leg dietist, Enheten för preventiv näringslära, Karolinska institutet

"En välplanerad lakto-vegetarisk kosthållning eller vegankost med kosttillskott är lämplig ur näringshänseende under hela livet – även under graviditet och amning och barn- och ungdomsåren."
- Position of the American Dietetic Association and Dieticians of Canada: Vegetarian Diets. 2003

Fler boktips till dig som vill läsa mer om barn och vegetarisk mat:

  • New vegetarian baby, Sharon K. Yntema and Christine Beard
  • Your vegetarian pregnancy, Holly Roberts
  • Raising vegan children in a non-vegan world, Erin Pavlina

Källor

  1. Messina, V. & Mangels, A.R. (2001) Journal of The American Dietetic Association 101: 661–669.
  2. Mangels, A.R. & Messina, V. (2001) Journal of The American Dietetic Association 101: 670–677.
  3. Ask, Sara & Strindlund, Åsa (2014) Vegetarisk mat är bra - även för små barn. Läkartidningen 2014:111: CMEA
  4. Livsmedelsverket. Vegetarisk mat till barn. Hemsida: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Barn/Vegetarisk-mat-t... Sidan besökt 2014-05-15.

Av Gabriella Terneborg den 18 januari 2012