Den galna sexiga dieten

Grön magi i köket

Grön magiNu skriver jag inköpslista med fina bra grejer, planerar att äta mjölksyrade grönsaker och göra biffar på svarta bönor och rostad sötpotatis. Och göra knäcke med pumpakärnor och solrosfrön. Jag ska äta bättre. Igen. Ni kan ju gissa vad jag gör - går igenom en ny bok så klart. Då brukar jag bli nyttigare. I tanken. ;-)

Det är Kris Carr den här gången,  hennes andra bok på svenska är nämligen här. Grön magi - från det Galna Sexiga Köket. Den tidigare "Den Galna Sexiga Dieten" skrev jag om i maj 2012 och den handlade om varför Kris valt att äta hälsosammare mat. Den här boken visar hur. En kokbok alltså och hon har skrivit den  tillsammans med kocken Chad  Sarno. Här finns omkring 150 recept, varav en hel del raw food. I början av boken finns så klart texter om varför, filosofin, förberedelser (stapelvaror, bra köksredskap, handla smart m m). Hon får dessutom hjälp av några andra personer som delar med sig av sina recept. Till recepten finns symboler: Glutenfri, Sojafri, Raw, Barnvänligt, om receptet är "Lätt som en plätt" eller "Kockigt" samt om det går "Galet sexigt snabbt" dvs under 45 minuter.

Kris CarrKris skriver rättfram, roligt och piggt och jag har redan gjort bladvik för Kikärtscrêpes med kronärtskocksaioli, burgaren med svarta bönor och sötpotatis, Sesam- och rotsaksris (har ju redan en palsternacka hemma, dvs bara att köra), Rödbetsravioli med cashewfärskost (jag som undrar vad jag ska göra med alla rödbetor som kommer varje vecka i Ekolådan, som ingen gillar, bara jag), Mandelsmördressing, Tryfferad parmesan... Ja, ni märker ju, här finns mycket gott och bra. Sen ska det bara lagas också...

I slutet finns förslag på menyer, bland andra: "Det enkla livet", "Budgetmeny", Käk för dig på språng", "För din käresta".

Fin bok som jag verkligen kan rekommendera. Inspirationen flödar!

Länk till förlaget Soulfoods sida om boken.

Köp boken i Djurens Rätts shop!

 

Nya böcker

Den galna sexiga dietenKris Carr
Den galna sexiga dieten.
Ät dina grönsaker, tänd din gnista och lev din dröm!
Soulfoods

Emellanåt kommer dom. De där böckerna som får mig att skriva upp torkade aprikoser och pinjenötter på inköpslistan, lova mig själv att göra mer smoothie med grönt pulver och dricka mer vatten, att än en gång försöka få barnen att äta rivna rödbetor och… ja ni kanske känner igen er. Leva bättre, ta det lugnare, inte stressa, ta en frukt istället för kaffe. Det brukar hålla några dagar, sen är jag tillbaka igen. I ett spår som jag ändå själv tycker är rätt ok, jämförelsevis. Men allt går ju att förbättra.

”Den galna sexiga dieten” är en sådan bok. Författaren diagnostiserades med obotlig cancer endast 31 år gammal. Hon lade om sin kost och livsstil helt. Kosten är vegansk, raw food med gröna drinkar och smoothies. Carr har en sprudlande energi i boken och hon tipsar om allt möjligt som alldeles säkert skulle få mig att må mycket bättre: 21-dagars äventyrsrening, gör din egen juice, fasta, meditera, jobba med andningen. ”Rensa rören med din inre rörmokare” dvs tarmsköljning (verkar vara en väldigt bra grej fast lite svår och...pinsam). Här finns allt du behöver veta för att verkligen rycka upp dig och ditt liv. Det finns mycket att lära. Och man behöver faktiskt inte göra allt. Välj en grej. Sen kan du alltid komma tillbaka, läsa ett annat kapitel och pröva nåt nytt.

Boken är inte tänkt i första hand till redan invigda, t ex finns ett kapitel om djurrätt och hur djuren i djurindustrin har det. Förhoppningsvis inspirerar den köttätare att sluta med animaliska produkter. I USA har den haft den effekten då Carr har fått massor av anhängare.

Den galna... är fin i layouten och innehåller bidrag från en rad andra personer på olika teman. Längst bak finns några galna recept och en massa tips på böcker och sajter inom livsstilsområdet. Boken kan köpas från Djurens Rätts webbshop för 199 kr (medlemspris 179 kr).

Hur blir det med mina egna löften nu då? Ja…kaffet jag dricker just nu smakar ju gott….usch. Visst får jag dåligt samvete. Men jag äter nog en sallad till lunch med riven rödbeta, nötter och annat bra. Och imorgon blir det smoothie med grönt pulver till mej och barnen, fast utan selleri. Promise! 

PS. Enligt Carr:
Galen= djärv, utanför ramarna, nytänkande och utmanande.
Sexig = självsäker, närvarande, hel, passionerad och medveten.

 

Vegetariska kokbokenInga-Britta Sundqvist
Vegetariska kokboken
ICA Bokförlag

Jag tror jag köpte min första Inga-Britta-bok när jag var 17 år och blev vegetarian. Så länge som jag varit ansvarig för vegofrågor på Djurens Rätt har jag tipsat om boken till nyblivna veganer och vegetarianer samt även till oroliga föräldrar. Vegetariska kokboken är den enda riktigt bra vegetariska grundkokboken vi har och har haft tror jag, den är väldigt bra att ha i bokhyllan.

Nu har Sundqvist uppdaterat boken med nya forskningsrön, en klimatsmart guide, säsongsguide för frukt och grönsaker och fyra veckors säsongsanpassad måltidsplanering. Nytt är också ett kapitel om ”Vår inre läkare” – att hålla kroppen i balans. I boken finns nu GI-anpassad mat och raw-food-recepten har blivit fler. Du hittar också flera sorters bufféer: vinter, sommar, höst, indisk och asiatisk.  Recepten (över 500 stycken) är tydligt markerade i kategorierna Vegan, Lakto, Lakto-ovo och Raw. I kapitlet ”Mjölk, ost och ägg” finns flera intressanta recept på till exempel mandelgrädde, mandelglass, cashewmjölk, cashewgrädde och mungbönsmjölk. En sak som jag dock saknar i den nya upplagan är livsmedelstabellerna, där det var lätt att jämföra näringsämnen i olika sorters livsmedel och råvaror.

Tack för att du fortsätter ge ut din kokbok och håller oss uppdaterade Inga-Britta!