Animaliska ingredienser

De flesta tillsatser som räknas upp nedan kan ha animaliskt ursprung men även vara tillverkade av vegetabilier eller på syntetisk väg. Det enda sättet att få reda på vilket är att kontakta tillverkaren av den produkt som avses. Några av tillsatserna har alltid animaliskt ursprung, exempelvis lyzosym som framställs ur ägg och bivax som utvinns ur bivaxkakor.

För ytterligare information hänvisas till Livsmedelsverket: www.slv.se eller telefon 018-17 55 00.

Animaliska e-nummer

Tillsatser tillverkade av fett

E 304 Askorbylpalmitat och askorbylstearat
E 322 Lecitin
E 422 Glycerol
E 431 Polyxietylenstearat
E 432 Polyoxietylensorbitanmonolaurat
E 433 Polyoxietylensorbitanmonooleat
E 434 Polyoxietylensorbitanmonopalmitat
E 435 Polyoxietylensorbitantristearat
E 436 Polyoxietylensorbitantristearat
E 442 Ammoniumfosfatider
E 445 Glycerolestrar av trähartser
E 470 a Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror
E 470 b Magnesiumsalt av fettsyror
E 471 Mono- och diglycerider av fettsyror
E 472 a Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar
E 472 b Mono- och diglyceriders mjölksyraestrar
E 472 c Mono- och diglyceriders citronsyraestrar
E 472 d Mono- och diglyceriders vinsyraestrar
E 472 e Mono- och diglyceriders diacetylvinsyraestrar
E 472 f Blandade ättik- och vinsyraestrar av mono- och diglycerider
E 473 Sackarosestrar av fettsyror
E 474 Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror
E 475 Polyglycerolestrar av fettsyror
E 476 Polyglycerolpolyricinoleat
E 477 Propylenglykolestrar av fettsyror
E 479 b Termiskt oxiderad sojaolja i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror
E 481 Natriumstearoyllaktylat
E 482 Kalciumstearoyllaktylat
E 483 Stearoyltartrat
E 491 Sorbitanmonostearat
E 492 Sorbitantristearat
E 493 Sorbitanmonolaurat
E 494 Sorbitan monooleat
E 495 Sorbitanmonopalmitat
E 570 Fettsyror
E1517 Glyceryldiacetat
E1518 Glyceryltriacetat

Tillsatser tillverkade av annat än fett

E 626 Guanylsyra
E 627 Dinatriumguanylat
E 628 Dikaliumguanylat
E 629 Kalciumguanylat
E 630 Inosinsyra
E 631 Dinatriumosinat
E 632 Dikaliuminosinat
E 633 Kalciuminosinat
E 634 Kalcium-5'-ribonukleinsyra
E 635 Dinatrium-5'-riboneukleotider
E 920 L-cystein
E 966 Laktitol. Framställs ur laktos.
E 1105 Lysozym (framställs ur ägg)
- Enzymer

Tillsatser tillverkade av insekter

E 120 Karmin (ämne från insekten Dactylopius coccus)
E 901 Bivax
E 904 Shellack (sekret från lacksköldlusen Laccifer lacca Kerr)

Animaliska ingredienser

Många innehållsförteckningar är på engelska, därför har vi valt att i första hand använda den engelska beteckningen. Listan gör inte anspråk på att vara komplett.

Adrenaline (adrenalin)

Från adrenalinkörtlar på grisar, boskap och får. Används i medicin.

Alanine (alanin)

Se Amino acids.

Albumen (albumin)

Albumen tillverkas oftast av äggvita, men också av mjölk, blod och vegetabiliska vävnader och vätskor.
Används i kosmetika, som bindemedel i livsmedel och för att klarna vin.

Allantoin

Urinsyra som finns i kor och de flesta däggdjur, men också i växter. Används i kosmetika (krämer och
lotion) och vid behandling av sår och magsår.

Ambergris (ambra)

Ämne från sjuka kaskelotvalars inälvor. Samlas in efter det att valen hostat upp det eller genom att
den dödas. Binder lättflyktiga doftämnen i parfym.

Aminosuccinate acid

Kan komma från djur eller växter. Syntetisk ersättning finns.

Amino acids (aminosyror)

Från djur eller växter. Finns i kosmetika, vitaminer, tillskott, schampon mm. Aminosyror som kan
förekomma är t ex alanin.

Amniotic fluid

Vätskan som omger fostret i livmodern. Används i kosmetika.

Amylase

Enzym från grisens bukspottskörtel. Används bl a som konsistensgivare i kosmetika men även i t ex
bröd.

Animal fats/oils (animaliska fetter/oljor)

Vegetabiliska och animaliska fetter och oljor innehåller i princip samma sorts ämnen, nämligen glycerin
och fettsyror vilka tillsammans bildar olja/fett. Ofta vet inte industrin (vare sig kosmetika- eller
matindustrin) om det är animaliska eller vegetabiliskt glycerin och fettsyror de använder. Animaliskt
fett kommer huvudsakligen från slakterier. Animaliska fetter kan innebära talg, ister, marint fett. Används
i bröd, kex, margarin, glass, m m. (Se även stearic acid, glycerin, cetyl alcohol, mono/diglycerider,
talg och oleic acid.)

Arachidyl proprionate (arakidylproprionat)

En flytande fettsyra som finns i levern, hjärnan och körtlar på alla djur. Utvinns oftast ur lever från djur.
Används i kosttillskott, i hudkrämer och för att lindra eksem och utslag.

Biotin

Vitamin H. Ingår i B-vitaminkomplexet. Kan urvinnas ur jäst, äggula, mjölk och lever.

Blod

Från slaktdjur. Kan användas vid tillverkning av plywood, skumgummi och i mediciner.

Bone char (benkol)

Gjort av djurben från slaktade djur. Används bl a för raffinering av rörsocker, filtrering av alkohol och i
akvariefilter.

Bone meal (benmjöl)

Pulveriserade djurben. Används i gödsel, i vitaminer och tillskott, som en kalciumkälla och i tandkräm.

Calciferol/vitamin D3

Framställs av lanolin eller fiskolja. Används som vitamintillskott i mat. Bildas också när vi utsätter
huden för solljus.

Cantharides tincture (spansk fluga)

Pulver från skalbaggar. Sägs stimulera hårbottnen; används i hårlotioner.

Caprylic acid (kapronsyra)

Från komjölk, getmjölk eller växtolja. Används i parfymer och tvålar.

Carmin (Karmin, E120)

Rött färgämne som tas från Cochinellöss som torkas och krossas. Produktionen är storskalig och kräver
många insektsliv. 70.000 insekter måste dödas för att få fram 500 g färg av ämnet. Används i mat,
alkohol, godis, kosmetika, film och garnfärg. Alternativ: växtfärg t ex rödbetsjuice.

Casein (Kasein)

Protein från komjölk; i skyddande krämer, för att göra håret tjockare och mer lättlagt, konsistensgivare
i kosmetika m m. Används även i livsmedel och i tillverkningen av latexprodukter, t ex gummihandskar
och kondomer.

Castor/castoreum (bävergäll/castorium)

Fixeringsmedel framställt av extrakt från de anala könskörtlarna hos bävern. Binder lättflyktiga ämnen
i parfym. (Förväxla ej med castor oil, ricinolja, som utvinns ur bönor resp. ricinfrön)

Caviar (kaviar)

Fiskägg. En del tas tillvara vid rensning av "matfisk". För mer exklusiv kaviar skärs fisken upp enbart
för romens skull och slängs sedan tillbaks i vattnet.

Cetyl alcohol

Fettalkohol som framställs av olika vegetabiliska eller animaliska fettsyror bl a vax från spermaceti.
Konsistensgivare i krämer, lotioner, hårbalsam mm.

Cetyl palmitate

Se Spermaceti

Chitin (kitin)

Från skalet på krabbor, räkor och insekter. Används mestadels som fuktgivare och förtjockningsmedel
i hårvårdsprodukter men också i hudvårdsprodukter.

Cholesterin

Se: Lanolin.

Cholesterol (kolesterol)

Fettlöslig kristallin steroidalkohol som finns i alla djurfetter och oljor, nervvävnad, äggula och blod.
Används som konsistensgivare och glansmedel i schampo, hårkrämer, ögonkrämer mm.

Civet (sibet)

Ämne som skrapas från sibetkattens anala doftkörtlar, binder lättflyktiga ämnen i parfym.

Codliver oil (torskleverolja)

Läkande i hudkrämer.

Cochinelle

Se Carmin.

Collagen (kollagen)

Protein som utvinns från kalvars och smågrisars bindväv. Används i syfte att bygga upp vårt eget kollagen
vid åldrande. Fungerar dock ej eftersom det inte tas upp av vår hud och kan påverka vårt eget
kollagen. Kollagen fungerar mer som fuktbindare. Används bl a vid tillverkning av kosmetika och vid
tillverkning av skinn.

Cystin

En aminosyra som finns i urin och hästhår. Används i kosttillskott.

Egg protein (äggprotein)

Används vid tillverkning av schampo och hudvårdsprodukter. Ett alternativ är vegetabiliska proteiner.

Elastine

Från slaktade djurs bindväv. Används på ett liknande sätt som kollagen - i krämer mot rynkor och
åldrande.

Ema oil (emuolja)

Olja från slaktade emustrutsar som numera föds upp på farmar. Används i kosmetika.

Emulgeringsmedel

Följande kan vara animaliska och består av fettsyror från djur: E471 och E472 används ofta i bröd,
bakverk, hudkräm, läppstift. E473 – E479 används mer sällan.

Estradiol

Se Estrogen.

Estrogen (östrogen)

Follikelhormon som finns i urinen hos gravida kvinnor och ston, i mänsklig placenta (moderkaka) och
i palmkärnolja. "Förbättrar" huden - används i krämer och lotioner.

Estrone

Se Estrogen.

Fatty acids (fettsyror)

Se Animals fats/oils.

Fish liver oil (fiskleverolja)

Används i naturmedel och kosttillskott. Används också för att utvinna vitaminerna A, D2 och D3.

Gelatine (gelatin)

Luktfritt, smakfritt och färglöst ämne som erhålls vid kokning av hudar eller ben rengjorda från kött och fett. I Sverige och övriga EU kommer 95 % av gelatinet från grissvål, men också från klövar, mular, brosk etc. Gelatinet sväller i kallt vatten och bildar i varmt vatten en lösning som vid avsvalning stelnar, gelatinerar. Gelatin är en högvärdig proteinkälla utan vare sig fett eller kolhydrater. Det är klassat som livsmedel och behöver därför, i motsats till många andra stabiliseringsmedel, inte något E-nummer.
Observera att gelatin alltid ska deklareras, då den räknas som råvara. Gelatin består av upp till 90 procent protein. Resten utgörs av vatten och mineralsalter. Det levereras i form av mer eller mindre finmalt pulver eller som blad med karakteristiskt rutmönster.

Gelatin används bl a vid matlagning och inom läkemedelsindustrin; i godis, puddingar, glass, kosmetika, film, vitaminkapslar mm. Vanligt användningsområde som kapslar runt badkulor. Används ofta i samband med betakaroten (som ger orange
färg åt drycker etc).

Glutamic acid

En aminosyra i växt och djurvävnader. Används som krydda i mat och som antioxidant i kosmetika.
Vegetabiliskt alternativ finns.

Guanine

Pärlessens. Tillverkas för kommersiellt bruk av fiskfjäll. Finns i nagellack och annan kosmetika,
schampo etc.

Glycerin

Fuktbindare i hudvårdsprodukter. Glycerin finns i alla sorters fetter och oljor, både animaliska och
vegetabiliska. Vid tvåltillverkning används ofta både vegetabilisk olja (kokos) och animaliskt fett (ister).

Honey (honung)

Sött flytande eller kristalliserat ämne som av bin och humlor framställs av blomnektar och andra växtsafter.
Enzymer i insektens honungsblåsa omvandlar nektarns rörsocker till frukt- och druvsocker.
Hydrolized protein (hydroliserat protein)
Finns i torrmixer av t ex soppa, processad ost, extrakt, sojasås och aromämnen. Finns också i schampo
och annan kosmetika.

Isinglass (fiskbloss)

Från gallblåsan på vissa tropiska fiskar. Används som klarningsmedel i alkohol och framför allt i mörkt
öl.

Ister (isterflott)

Fett som erhålls ur svintarmar, revben och vävnad kring njurarna. När fettet renas genom smältning
och silning bildas en vit, homogen massa med mild smak. Används bl a till salvor och vid matlagning, t
ex till flottyr.

Keratin

Proteinämnen som finns i horn, hovar och fjädrar hos djur. Används i schampo, balsam och gödningsmedel.

Lactose (laktos)

Mjölksocker från mjölk. Används i vitaminer, livsmedel, schampo, mm.

Lanolin

Fett som utsöndras från fårens talgkörtlar. Det är en blandning av många olika estrar, vilka är uppbyggda
av fettsyror eller likartade syror samt vattenlösliga alkoholer. Lanolin finns i fårets ull och har
som uppgift att skydda det. Ullet tas både från levande och slaktade får. Lanolin kan innehålla DDT
om fåren har tvättas med ett medel mot ohyra som innehåller DDT. Används som emulgator och konsistensgivare i många kosmetiska produkter, mediciner, salvor och D3-vitamin. Alternativ: vegetabliskt
fett.

Laneth

Se Lanolin.

Linoleic acid (linolsyra)

En essentiell fettsyra. Finns i kosmetika och vitaminer. Vegetabiliskt alternativ finns.

Lipas

Enzym från lamm- eller kalvmagar. Används i vitaminer.

Lipids/lipoids (lipider)

Fett och fettsubstanser från djur eller växter. Vegetabiliskt alternativ finns.

Löpe, ostlöpe (kymas, kymosin)

Löpe består av slaktprodukter, enzymerna renin; som tas från kalvmagar och pepsin från grismagar. Löpe ingår i nästan all hårdost, andra mejeriprodukter som keso och en del mjukostar. Det finns några ostar som är gjorda på vegetabiliskt löpe: "Järnaost" (Biodynamiska produkter), "Emmentaler", "Aura" (blåmögelost) och "Edamer" (Valio), "Västan" och "Ekeby ekologisk hushållsost" (Norrost)
samt "Hushållsost Ekologisk" (Ostkompaniet). Helt djurvänliga ostar hittar du i välsorterade livsmedels-
och hälsokostbutiker, de veganska hård- och mjukostarna: Scheeze, Tofutti och Créme Nouveau.

Marine oil

Fett från fisk och havsdäggdjur. Används bl a till tvål, ljus, margarin och färg.

Milk protein (mjölkprotein)

Från mjölk, huvudsakligen komjölk.

Mink oil (minkolja)

Fett från mink. Djuren föds upp i små burar under onaturliga förhållanden, för att så småningom bli
pälsar. Fettas tas till vara när minkarna flås. Används i krämer som ska ge mjuk, len hud.

Musk (mysk)

Torkat sekret från myskkörteln vid hannens könsorgan hos den asiatiska myskhjorten, som döds för
detta ändamål. Används idag i parfym och tidigare i nervlugnande medicin. Alternativ: labdanumolja.

Oleic acid (oljesyra)

Fettsyra som finns i alla oljor och fetter, både animaliska och vegetabiliska. Oleic acid från animaliskt
fett kan bl a finns i pärlemorsschampo (vitt schampo), förtjockningsmedel för schampo, raklödder,
läppstift och annan make-up. Vegetabiliskt alternativ finns.

Oleylalcohol

Finns i fiskolja. Används som uppmjukande ämne, antiskummedel, smörjmedel och ytaktivt ämne. Kan
förekomma i kosmetika, hygienartiklar, karbonpapper, bläck mm.

Oxbile (oxgalla)

Galla från oxar. Konsistensgivare i krämer. Används också i akvarellfärg.

Palmitic acid (palmitinsyra)

Från fetter och olja, både av animaliskt och vegetabiliskt ursprung. I schampo, rakkräm och kräm. Av
palmitic acid tillverkas ingredienserna: Palmitate, Palmitamine, Palmitamide. Vegetabiliskt alternativ
finns.

Pepsin

Från magar på slaktade grisar. Används som renin i ost och i vitaminer. Alternativ: bakteriekulturer.

(Bee) pollen

Tas från binas ben. Bin kan i denna process fastna med benen i den lucka med vars hjälp pollenet samlas
in. Används bl a i kosttillskott, schampoo, tandkräm och deodoranter.

Placenta

Moderkaka, efterbörd, som kan komma från olika djur. Tas främst tillvara vid slakt. Anses ta bort
rynkor och används därför i krämer.

Polypeptides

Från slakthusrester. Alternativ: Vegetabiliska proteiner och enzymer.

Polysorbater

Från fettsyror. Används i kosmetika.

Pristance

Från hajleverolja eller ambra. Används som smörj- eller antikorrossionsmedel i kosmetika.

Progesterone

Ett hormon. Används i hudkrämer och medicinskt. Det finns syntetiska alternativ.

Propolis

Ett slags klister som bin producerar. Används i tandkräm, kosmetika, tillskott och naturmedel.

Quaternium 27

Från talg. Finns i deodoranter och andra hudvårdspreparat.

Quinoline (kinolin)

Bl a från ben. Används vid tillverkning av kosmetiska färger.

RNA/DNA

Från slakthusavfall. Används i kosmetika och schampo. Alternativ: växtceller.

Renin

Enzym från kalvmagar, används som löpe vid ostframställning.

Royal Jelly (drottningsgelé)

Näringsrik proteinblandning som arbetsbin matar bilarverna med - speciellt den som ska bli ny drottning.
Används i kosmetika "för att bevara ungdomlighet" och i naturmedel. Alternativ: Aloe vera och
andra vegetabiliska extrakt.

Sacrosine

Sötatig, kristallinsyra bl a från sjöstjärnor och sjöborrar. Används mot tandröta i tandkräm och ger
skum i schampo.

Sharkliver oil (hajleverolja)

Vitamin A-rik olja från hajlever. Används i krämer och lotioner. En del "föryngringskrämer", d.v.s.
krämer som ska släta ut rynkor och fördröja åldrandet, innehåller hajleverolja. Hajleverolja finns även
i piller som anses bota sjukdomar.

Silk protein

Utvinns av silke som tillverkas av silkeslarver. Silkeslarverna kokas levande.

Sodium methyl oleyl taurate (taurin)

Se Oxbile.

Spermaceti, Spermaolja

Utvinns som vax från kaskelotvalens huvud: bas i salvor och krämer, lenar i rengöringskrämer, förbättrar
glans och konsistens i schampo, "cold cream" mm. Används också i ljus och av läderindustrin,
Alternativ: jojoba (syntetisk). Syntetiskt alternativ finns.

Squalene/squalane (skvalin)

Olja från hajlever. Används i finare krämer, toalettartiklar och som smörjmedel.

Stearater

Se Stearic acid (stearinsyra). Vegetabiliskt alternativ finns.

Stearic acid (stearinsyra E 570)

Fettsyran som är huvudkomponenten i alla stearater. Utvinns mestadels ur animaliskt fett (som innehåller
mer stearinsyra än vegetabiliskt fett). Används till ljusframställning (stearinljus innehåller 15-
80% stearinsyra) och i tvålar – även som konsistensmedel i "cold creams", rakkrämer och fotkrämer.
Stearinsyra används också som glaceringsmedel till läkemedelskapslar, i kritor och som emulgeringsmedel.
Alternativ: vegetabiliska fetter, t ex kokosnötsfett, paraffin.

Stearyl alcohol

Fettalkohol som finns i olja från kaskelotvalen. Tillverkas nu mest av annat animaliskt, t ex ko och
får eller vegetabiliskt fett. Konsistensgivare, smörjmedel och antiskummedel i läkemedel, kosmetiska
krämer, hårborttagningsmedel, schampo och hårsköljningsmedel.

Sterols/steroids

Från djurkörtlar och växtvävnader. Används i hormonberedning, i krämer, lotioner, balsam och doftämnen.

Tallow (talg)

Fett från får och nötkreatur. Bas i rakkrämer, läppstift, schampo och tvål.

Testosterone proprionate

Från djurtestiklar (propionester av det manliga könshormonet). Används i krämer och lotioner.

Triacetin (tuppkamsextrakt)

Extrakt som används mot rynkor och i läkemedel. Utvinnet ur tuppkammar från tuppar som slaktas för
ändamålet.

Turtle oil (sköldpaddsolja)

Från jättehavssköldpaddans muskler och könsorgan. Används i lenande krämer och nagelkrämer.

Urea/carbamide (urinämne)

Antiseptikum i deodoranter och antiperspiranter, tandkräm, munvatten, hårfärgningsmedel, schampo,
hudkrämer och lotioner.

Uric acid (urinsyra)

Från Urea. Finns i urinen hos alla köttätande djur. Används i solkrämer för att förhindra skador av
solbränna.

Whey (vassla)

Vätska som blir över vid osttillverkning. Innehåller det mesta av löpet, som för det mesta är en slaktprodukt.

Vitamin A

Retinol. Se Palmatic acid. Kan göras av Fiskleverolja, äggulor, smör etc. Används i kosmetika, vitaminer
och kosttillskott.

Vitamin D3

Se Calciferol.

Av superadmin den 3 november 2011