Berlin (2012)

Berlin är välkänt för de flesta veganer, vilket självklart gav mig stora förhoppningar om vad som skulle levereras. Läs vidare för att se hur det var.

Berlin 1

Viasko
Vi tar oss igenom lite mörka kvarter i Berlinkvällen, lite orolig över att man inte ska hitta. Men väl på rätt adress är det ingen tvekan om var man ska in. Restaurangen säger varken bu eller bä, ett ställe att sitta och snacka länge på kvällarna, eller bara ta en lunch i all sin hast. Vi börjar med en förrätt, som är nästan så mycket att det skulle kunna vara en huvudrätt. Två soppor kan man välja mellan, tomatsoppa eller kikärt-blomkålssoppa. Båda är goda, men tomatsoppan tar priset i både smak och design. Den är krämig, smakrik och med välkomponerade tillbehör.

Berlin 2

Berlin 3

På menyn är allting veganskt och även om vi är där sent så är där en del folk på plats. Till varmrätt beställs in seitanfilé och blomkål i ett filodegspaket, med blå potatis till. Det är riktigt gott, såsen är smakrik och passar bra till, dock är jag lite tveksam till den lite torra potatisen och vad den skulle tillföra. Vi beställer också in en gyrostallrik som även den levererar goda smaker. Vi länsar tallrikarna och är helt enkelt för mätta för att äta dessert, även om man blir väldigt sugen när man läser menyn.

Berlin 4Dolores
Här serveras burritos och mexikansk-inspirerad mat. Man kan beställa ingredienser som man själv vill, men också välja från deras färdiga recept, vilket jag gör. En Dolores Vegan, sojakött, guacamole, svarta bönor, m.m.. Wrappen är tunn och håller med nöd och näppe ihop, men den läcker eller kladdar inget. Denna mättade magen, men tyvärr var där citrongräs i vilket jag hade rätt så stora problem med. Jag tror att man kan plocka ihop en egen burrito som blir väldigt smaskig eller välja något annat än wrap

Berlin 5

Lucky Leek
Ytterligare ett helveganskt ställe och vi får kämpa med de reserverade platserna. Vi får en deadline på en timme innan vi måste ha ätit klart. Denna gång är maten lite mer up-class. Vi sitter på uteserveringen som känns som en väldigt vanlig uteservering, man har suttit på en sån förr. En äpple-melon förrätt sätter första prägeln på besöket, och det är bra, så bra. Man tror att det ska vara sött, men det är det inte, utan känns som en väldigt frisk grönsakssoppa. Till det en hasselnötsboll som är helt gudomlig.

Berlin 6

Berlin 7

Varmrätterna är det så mycket i att jag bara citerar menyn: "Saltimbocca from Sweet Potato Baked Almond Cheeze Potato, Olive Caponata Vegetables" och "Spinach Dumplings Chanterelles, Molten Arugula and Walnuts, Peperonata Sour Cream". Jag äter den första och det ser helt fantastiskt ut. Ett konstverk ligger på tallriken. Jag får erkänna att jag har lite problem med att äta rätten, var ska man börja? Vad ska man ha till vad? Egentligen ska man nog bara njuta av det och inte hänga upp sig så mycket på hur man ska äta det. Spenatbollarna tycker mitt sällskap är helt makalösa.

Berlin 8

Till efterrätt: "Marzipan-Currant-Tartelette Espresso Sorbet, Chocolate". Mums filibabba! Varje sak är god för sig, fast espressosorbeten vet jag inte hur man ska få in i bakelsen. Det känns som de försökt lite för mycket istället för att ta den raka vägen, vaniljglass. Men jag babblar, detta är gott. Och en riktigt god avslutning på Berlin.

Men innan vi sätter punkt så rekommenderar jag även varuhuset Veganz, en helt vegansk, halvstor butik som har mycket trevligt i sortimentet. Här kan man gå och botanisera bland varorna och bli inspirerad. Återbesök av Berlin, ja tack!

Hemsidor:
Viasko
Dolores
Lucky Leek
Veganz

Text och bild: Erik Anderberg. Först publicerad på Vego i Skåne

Av Gabriella Terneborg den 28 augusti 2012