Shoppa djurvänligt

The Vashion blog har tagit fram en guide för dig som vill vara en djurvänlig fashionista! Spana in den här. 

Hurtig

Av Francesca Vilches den 16 oktober 2017Kommentera Läs mer...

Äggets dag

Svenska ägg har tagit fram en ny certifiering för ägg, lagom till äggets dag på fredag. De säger att de vill ha ”världens bästa ägg” och ”garanterar att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.”

Äggen som får den här märkningen kan fortfarande komma från hönor som sitter i burar och inte ens kan sträcka på sina vingar. ”Världens bästa djurvälfärd säger tydligen inte så mycket om naturligt beteende, utevistelse eller sådana bagateller. 

Här är en märkning som i lite högre utsträckning garanterar ”världens hårdaste krav inom djurvälfärd” den kalls vego. Check på den!

äggets dag

Kommentar?

På svenska äggs hemsida kan du läsa om  vad certifieringen innebär, bland annat garanteras att ingen näbbtrimning utförs och att äggen är fria från salmonella. Inte så högt ställda krav tycker vi, vad tycker du?

Av Francesca Vilches den 13 oktober 2017Kommentera Läs mer...

Vego bredvid kött

Minns ni att vi skrev om att ha vego bredvid kött i augusti?  Det var ett pilot test som Hemköp gjorde och som har gett resultat. Enligt Hemköp har reaktionerna varit positiva och de vegoprodukter som legat i köttdisken har sålt fyra gånger så mycket som samma period förra året.

– Kunderna är positiva och att vi ser en försäljningsökning på dessa varor visar att vi är på rätt väg. Det här är ett av flera kommande initiativ för att få fler att upptäcka vegetarisk mat, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp till tidningen Lantbruk. 

Nu ska insatsen utökas till ett tiotal butiker i Stockholm och även till Göteborg och Malmö i ett senare sked. shutterstock_Av Sharaf Maksumov
Foto: Shutterstock / Sharaf Maksumov. 

Av Francesca Vilches den 12 oktober 2017Kommentera Läs mer...

Äntligen en riktig burgare på Donken!

McDonalds restauranger i Tammerfors i Finland, har lanserat en "McVegan" under en prövotid mellan 4 oktober och 21 november! 

Det nya tillskottet i McDonalds meny är 100% växtbaserat med en saftig sojaburgare. Burgaren innehåller en vegansk McFeast-sås, ketchup, senap, färsk tomat, sallad, lök och pickles- 

"Vi överväger att lansera produkten på alla McDonalds-restauranger i Finland år 2018. Beslutet kommer att bero på vad våra kundernas anser om McVegan. De allra första försäljningsresultaten, kundernas återkoppling och den uppmärksamhet som produkten har fått i olika vegangrupper är mycket lovande", säger Christoffer Rönnblad, marknadschef för McDonalds i Finland.

Vegan donken

Vego ökar stadigt

En opinonsundersöknignen från Sifo, på uppdrag av Axfood, undersökte hösten 2016 viljan att ändra matvanor - och i den uppgav 25 procent av svenskarna att de planerade att ändra matvanor och äta mer vegetariskt. Nu verkar många ha gjort slag i saken! 

Efter att försäljningen av fryst och kyld vegetarisk mat ökat sakta de senaste tre åren har kurvan stigit rakt uppåt i år. Hittills under 2017 har Willys ökat försäljningen på området med 32 procent jämfört med samma period förra året!

Större utbud, bättre produkter och lägre prisnivåer, är faktorer som Willys vd Thomas Evertsson pekar på.

–  Vi märker att intresset för att äta vegetariskt ökar allt mer. Under det senaste året har vi fått in en mängd nya vegetariska och veganska varor i sortimentet, säger Thomas Evertsson. 

Framförallt är det i storstäder och studentstäder man äter mest vegetariskt. Stockholm, Lund och Göteborg ligger högst men även Umeå, Karlstad och Umeå finns med på topplistan. Men även orter som Strängnäs, Boden, Kalix och Skövde avancerar snabbt på listan!

shutterstock- Av vaaseenaa
Foto: Shutterstock, Vaaseenaa. 

Djurens dag + kanelbullens dag = Vegobullens dag

Idag är det både Djurens dag och kanelbullens dag, en perfekt kombo för att välja veganska bullar! Veganska bullar finns lite här och var, nytt för i år är att  Bröd&Salt i Stockholm har tagit fram en vegansk bulle. För Göteborgare finns St Agnes Kafé. Vilka är era bästa lokala tips? 

Ps! Det finns också kanelbullar i frysdisken: Findus, Garant, Coop och ICA är några som har veganska varianter.bröd och salt bulle

Nyheter från Yi-Pin

Nu kommer Yi-Pin ut med nya tofu-favoriter i olika smaker! Det är vegopytt med smak av chili, pepparmarinad vegopytt, extra fast tofu och naturell tofu.  Förutom att vara jättegoda så tillverkas tofun i den lokala fabriken i Vallentuna med ekologiska sojabönor från odlingsgårdar i Frankrike.

Produkterna finns ute i Hemköp och Willys-butiker samt utvalda ICA-butiker. Du hittar din närmsta återförsäljare här! 

Just nu har Willys kampanjpriser på 24,90 kr*
*Gäller under vecka 40-43 (3.e – 24.e okt ) i samtliga Willys-butiker.

 
Vegopytt EKO Chili – rek pris 31.95 kr (nu kampanj 24,90 kr)
Vegopytt EKO Pepparmarinad  – rek pris 31.95 kr (nu kampanj 24,90 kr)
Tofu EKO naturell – rek pris 34,95 kr (nu kampanj 24,90 kr)
Tofu EKO super firm – rek pris 29.95 kr

vegopyttvegopytt 1fast tofu

Fava Mill - nu i Sverige

Efter en kort tid har Fava Mill blivit storsäljare i Finland. Nu kommerFava Mill Bondbönefärs och Bondbönebiff till Sverige! 

-Vår färs och våra bönor är både protein- och fiberrika. De görs på bondbönor som odlas och skördas i Finland. Tillverkningen sker i Österbotten, säger Tomi Järvenpää, vd på Verso Food Oy som står bakom Fava Mill.

Fava Mill Bondbönefärs och Bondbönebiff säljs i utvalda Hemköps- och Coop-butiker från och med 11 september och finns i kyldiskar.

Fava Mill Bondbönefärs Original
Fava Mill Bondbönefärs Texmex
Fava Mill Bondbönebiff Original
Fava Mill Bondbönebiff Rödbeta
Fava Mill Bondbönebiff Orientalisk

Fava mill

Tutti Frutti blir vegansk

Fazer uppdaterar Tutti Frutti Original som nu blir vegansk och som endast kommer att innehålla naturliga smak- och färgämnen. Det mjuka gelégodiset innehåller fruktiga aromer från äpple, päron, hallon och citron.

Lanseringen är ett viktigt steg i Fazer Konfektyrs arbete med att ta bort onaturliga tillsatser i sina produkter – under 2019 kommer samtliga godispåsar i Tutti Frutti-familjen att vara gelatinfria och endast innehålla naturliga smak- och färgämnen!

tutti frutti

 

 

 

Majskakor med choklad från Friggs

Friggs lanserar majskakor med choklad och havssalt. Funkar fantastisk bra som snacks, frukost eller till fredagsmyset. Dessa är dessutom ekologiska och glutenfria. Finns ute nästa vecka (v.40) för cirka 22 kr.

majskakor

Av Francesca Vilches den 29 september 2017Kommentera Läs mer...