Matinspo till påsken

Påsk recept Foto: Vegoteket.se

Fira en djurvänlig påsk! Förutom att bjuda på klassisk inlagd aubergine så har vi andra roliga påskiga-recept här. Nedan hittar ni recept på - rostad rotselleri, rödbetskräm och tofu med örtpesto. Glad påsk! 


2 portioner 

  • 1 stor rotselleri
  • 1 block tofu (ca 250 gram)
  • olja
  • salt och peppar
  • machésallad
  • sesamfrön

    Örtpesto 

    • 4 dl färska, ohackade örter (vi använde citronmeliss, basilika och timjan
    • 1 ½ dl skalade, hackade mandlar (det går bra med solrosfrön med)
    • 1 msk citronsaft
    • 1 msk agave
    • 1 vitlöksklyfta
    • ½ dl rapsolja
    • 1 tsk salt
    • några nypor svartpeppar

      Rödbetskräm 

      • 2 kokta rödbetor
      • saft från ½-1 citron
      • ½ dl olivolja
      • salt och peppar
      • 1 burk kokta kikärtor (400 gram)

     

    Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort skalet på rotsellerin och dela i två stycken 1,5 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt, olja, salta och ställ in i ugnen. Skär tofun i rektanglar och pressa under handduk för att få bort överflödigt vatten. Vänta med att steka tills resten är färdigt.

    Örtpeston:
    Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en hyfsat grov massa. Smaka av med ev. mer salt och peppar och ställ in i kylskåpet.

    Rödbetskrämen:
    Mixa kikärtor, rödbetor och citronsaft. Häll i olivolja, lite i taget och mixa ihop allt eftersom. Krämen ska inte vara för rinnig. Smaka av med salt och peppar när konstistensen känns bra. Stek nu tofun krispig i olja med lite salt! Låt svalna av en aning.

    Lägg upp en rotselleriskiva på varje tallrik och klicka på rödbetskrämen. Bred örtpesto på varje tofubit och lägg överst på rotsellerin. Dekorera med machésallad, mer rödbetskräm och sesamfrön. Bon appétit!

Av Francesca Vilches den 13 april 2017

Senaste blogginläggen

Vegfest i Västerås
Som många av er kanske känner till så ordnar Djurens Rätt inte mindre än tre veganmässor varje år i både Göteborg, Umeå och Stockholm. Men vi är knappast de enda som vill främja en vegolivsstil!...
Top 10 mest vegovänliga städer i Europa
Jämförelse sajten Holidu listar top 10 mest vegovänliga städer i Europa. Ni hittar en ordentlig sammanfattning hos resetidningen Vagabond. Kort sagt kan vi säga att Amsterdam tar hem priset, att...
Vegansk glass-sandwich
Glass hysterin tar aldrig slut! Coconut Bliss, som tillverkar bland annat glass-sandwich har börjat leta sig ut här i Sverige, nu med en vegansk vanilj- och chokladglass i knapriga chocolate chip...
Mr Paninis varma macka
Förutom att införa en vegansk korv på Preems bemannade stationer så har butikerna också möjlighet att ta in Mr Paninis veganmacka. Den består av pulled vegme och chili-och paprikasås. Även andra...
Nice Cream på tre sätt
Nice cream är världens enklaste glass, som inte kräver någon glassmaskin eller massvis med ingredienser. Den är framförallt supergod! Vi har lånat lite glassrecept från Sofia Von Porats senaste...
Testa en grön sommar
Ligger du i en hängmatta och filosoferar om livets gåtor? Många av oss tänker och reflekterar mycket när vi är lediga. Sitter du och tänker att du vill starta med en grönare kost? Beställ vår...
Somriga efterrätter
Piffa upp lillördagen med somriga efterrätter. Vad sägs som en frisk Citronmousse eller en härlig Rabarberpaj ? Mums! 
Tidningar och poddar
Du kanske ligger på stranden och vill lyssna på något djurrättsligt eller vill bläddra i en tidning medan du gungar i hängmattan? Eller så kanske jobbar du hela sommaren och behöver lite sällskap på...
Svalka dig med vegoglass
Visste du att det finns flera vego-glass-alternativ där ute i helt vanliga butiker? Och att inte all isglass är vegansk? Ja, sorgligt nog finns de mjölk och mjölksocker i flera sorters glass som...
Bruncha loss
Är du ledig i helgen? Passa på att bjuda dig själv (och andra om du vill) på brunch. Vad sägs om amerikanska pannkakor eller scrambled tofu? Hitta fullständiga recept här för pannkakor och här för...