Framtidens vegomat!

Minns ni att vi tidigare i år skrev om Vinnova? Det är Sveriges innovationsmyndighet! De efterlyste innovativa företag eller universitet som ville utveckla en klimatsmart och hälsosam proteinkälla. Nu har 15 projekt fått finansering och det är nio vego-projekt! 

1. Lupin för innovation av klimatsmart och smakrik mat, Nordvara Nordisk råvara AB, OpenEye AB. Projektet ska ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin, varifrån det går att producera en stor mängd växtbaserade livsmedel som dryck, färs, korv, pålägg, pasta, bröd och glass.

2. Vegansk skyr från skandinaviska råvaror med hjälp av oleosin från rapsrester, Lunds universitet, Institutionen för livsmedelsteknik.

3. Ärttempe - ett köttigt vegoprotein med unika hälsomervärden, Mögelmat AB.
Ska utveckla av en svensk version av den indonesiska sojatempen där sojabönan byts ut mot svenska, ekologiska gula ärtor.

4. Smat - smart mat av havre och odlade muskelceller, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg.
Ska ta fram en prototypprodukt där muskelceller odlats på strukturer från havreprotein för att likna den textur som finns hos kött

5. Ädelosttofu baserad på svenska åkerbönor och svensk soja, JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB. Ska ta fram en ädelostliknande produkt som är baserad på svenskodlade åkerbönor och sojabönor, som efterliknar mjölkbaserade produkter som gorgonzola, danablu, eller cambozola.

6. Mellanmål på svensk böna, Åse-Glass AB. Ska utveckla ett mellanmål gjord av bondbönor, där en professionell kock ska smaksätta basen och utveckla den till en färdig prototyp

7. Smartgrillers - en nutritionell smaksensation, Sveriges tekniska forskningsinstitut, Göteborg. Ska ta fram en klimatanpassad och hälsosam vegetarisk grillprodukt med högt proteininnehåll, genom att använda biprodukter av protein och fiberhaltiga råvaror samt andra grödor som odlas i Sverige.

8. Gråärtor - en oanvänd resurs i den nordiska gastronomin, Örebro universitet, restaurang- och hotellhögskolan. Ska utveckla en gråärtsbiff som innehåller gråärten Retrija, som har egenskaper som efterliknar kött.

9. Klimatsmart svampprotein från det svenska jordbruket, Lantmännen agroetanol AB.

lupin Foto: Vinnova

Av Francesca Vilches den 29 april 2016

Senaste blogginläggen

Shoppa djurvänligt
The Vashion blog har tagit fram en guide för dig som vill vara en djurvänlig fashionista! Spana in den här. 
Äggets dag
Svenska ägg har tagit fram en ny certifiering för ägg, lagom till äggets dag på fredag. De säger att de vill ha ”världens bästa ägg” och ”garanterar att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav...
Vego bredvid kött
Minns ni att vi skrev om att ha vego bredvid kött i augusti?  Det var ett pilot test som Hemköp gjorde och som har gett resultat. Enligt Hemköp har reaktionerna varit positiva och de...
Äntligen en riktig burgare på Donken!
McDonalds restauranger i Tammerfors i Finland, har lanserat en "McVegan" under en prövotid mellan 4 oktober och 21 november!  Det nya tillskottet i McDonalds meny är 100% växtbaserat med en...
Vego ökar stadigt
En opinonsundersöknignen från Sifo, på uppdrag av Axfood, undersökte hösten 2016 viljan att ändra matvanor - och i den uppgav 25 procent av svenskarna att de planerade att ändra matvanor och äta mer...
Djurens dag + kanelbullens dag = Vegobullens dag
Idag är det både Djurens dag och kanelbullens dag, en perfekt kombo för att välja veganska bullar! Veganska bullar finns lite här och var, nytt för i år är att  Bröd&Salt i Stockholm har...
Nyheter från Yi-Pin
Nu kommer Yi-Pin ut med nya tofu-favoriter i olika smaker! Det är vegopytt med smak av chili, pepparmarinad vegopytt, extra fast tofu och naturell tofu.  Förutom att vara jättegoda så tillverkas...
Fava Mill - nu i Sverige
Efter en kort tid har Fava Mill blivit storsäljare i Finland. Nu kommerFava Mill Bondbönefärs och Bondbönebiff till Sverige!  -Vår färs och våra bönor är både protein- och fiberrika. De görs på...
Tutti Frutti blir vegansk
Fazer uppdaterar Tutti Frutti Original som nu blir vegansk och som endast kommer att innehålla naturliga smak- och färgämnen. Det mjuka gelégodiset innehåller fruktiga aromer från äpple, päron,...
Majskakor med choklad från Friggs
Friggs lanserar majskakor med choklad och havssalt. Funkar fantastisk bra som snacks, frukost eller till fredagsmyset. Dessa är dessutom ekologiska och glutenfria. Finns ute nästa vecka (v.40) för...