En morgon med Alpro

En morgon med AlproEn morgon med Alpro

I morse var jag på en pressfrukost anordnad av Alpro med rubriken ”Växtbaserad kost –en tillfällig trend eller här för att stanna?”.

”Intresset för växtbaserad kost ökar ständigt. Den egna hälsan, medvetenhet kring klimatpåverkan och trender inom matlagning är några av anledningarna. Är detta intresse bara en tillfällig trend eller är det något som kommer att fortsätta att växa sig starkare i Sverige? Vad är de stora vinningarna med att börja konsumera mer växtbaserat? Hur kommer trenden att utvecklas? Och hur påverkas vår hälsa?”

I korta drag.
Hanna Möller, produktchef i Sverige inledde med  en presentation av Alpro, hon beskrev läget med klimatet,  den ökande växtbaserade kosten (ibland är det svårt att använda ordet ”vegetarisk” ;-) ) och intressanta jämförelser mellan komjölk och sojamjölk (energiåtgång vid produktion m m). Alpros ledord är ”med små enkla förändringar kan man göra stora framsteg för miljön”. T ex berättade hon att under 2010-2011 producerades det 258 miljoner ton soja i världen. 99% gick till djurfoder. 0,01 av resten används av Alpro.

Efter det följde en paneldiskussion med Calle Peyron, (http://lohas.se/),Edit Künstlicher (http://livinggreen.se/), Sara Carlsson (Dietistbyrån Göteborg) samt Sofia Dahlén (http://rakfrossa.tumblr.com/). Sara Blomberg (Dharma Kommunikation) var moderator.

Samtliga var eniga om att vegomaten är här för att stanna, ”Det är ingen övergående trend, vi är bara i början. ” (Sara). ”Det är en tröskel vi går över och vi kommer inte att komma tillbaka” (Edit).  Alla hade olika bakgrunder och sina ingångar i diskussionen och jag är glad att Sofia Dahlén var på plats och höll djurrättsställningarna! En publikfråga om LCHF kom upp varpå Dahlén svarade ”Jag tror inte att den trenden kan hålla i sig. Det är en total katastrof ur ett globalt perspektiv”.

Två personer från Alpro Belgien var på plats (coolt!), bl a Joyce Rasquin som är europeisk marknadsansvarig på företaget. Jag pratade med dem bägge och frågade lite grann om framtida produktnyheter t ex mjukost. Det har de tidigare testat i Belgien, men det är så oerhört svårt att nå fram i kyldiskarna så det gick helt enkelt inte.  Synd. Jag kände mej också tvungen att framföra min lilla kritik mot den nya tunna vaniljyoghurten...

Det bjöds på riklig frukost, mackor med Alprosmör, vegansk ost, de olika yoghurtarna, färska bär och nötter och vispad grädde. Samt veganska bakverk av Mattias Kristiansson (http://bakemyday.se/): Blåbärsmousse, Äppelbakelser och Crème Brûlée-kakor med hallonsylt…

Synd bara att de inte hade tänkt på att värma sojamjölken, kvinnan före mig tog en kopp kaffe och mjölken skar sig. Hon fick då en ny med komjölk i. Lite tokigt på en Alprotillställning tycker jag.

Och när vi gick fick alla varsin Alprogoodie-bag med nya vispgrädden och en yoghurt. Tack tack för en trevlig och bra morgon. Mer sånt av vegoföretagen tycker jag!

Här kommer några bilder.

Alpros produkterAlpros produkter

Paneldiskussion

Paneldiskussion med publik

De veganska bakverkenDe veganska bakverken

FrukostbordetFrukostbordet

Min nya lilla Alproväska!Min nya lilla Alproväska!

Av Gabriella Terneborg den 8 mars 2012 Taggad med: Alpro

Senaste blogginläggen

Shoppa djurvänligt
The Vashion blog har tagit fram en guide för dig som vill vara en djurvänlig fashionista! Spana in den här. 
Äggets dag
Svenska ägg har tagit fram en ny certifiering för ägg, lagom till äggets dag på fredag. De säger att de vill ha ”världens bästa ägg” och ”garanterar att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav...
Vego bredvid kött
Minns ni att vi skrev om att ha vego bredvid kött i augusti?  Det var ett pilot test som Hemköp gjorde och som har gett resultat. Enligt Hemköp har reaktionerna varit positiva och de...
Äntligen en riktig burgare på Donken!
McDonalds restauranger i Tammerfors i Finland, har lanserat en "McVegan" under en prövotid mellan 4 oktober och 21 november!  Det nya tillskottet i McDonalds meny är 100% växtbaserat med en...
Vego ökar stadigt
En opinonsundersöknignen från Sifo, på uppdrag av Axfood, undersökte hösten 2016 viljan att ändra matvanor - och i den uppgav 25 procent av svenskarna att de planerade att ändra matvanor och äta mer...
Djurens dag + kanelbullens dag = Vegobullens dag
Idag är det både Djurens dag och kanelbullens dag, en perfekt kombo för att välja veganska bullar! Veganska bullar finns lite här och var, nytt för i år är att  Bröd&Salt i Stockholm har...
Nyheter från Yi-Pin
Nu kommer Yi-Pin ut med nya tofu-favoriter i olika smaker! Det är vegopytt med smak av chili, pepparmarinad vegopytt, extra fast tofu och naturell tofu.  Förutom att vara jättegoda så tillverkas...
Fava Mill - nu i Sverige
Efter en kort tid har Fava Mill blivit storsäljare i Finland. Nu kommerFava Mill Bondbönefärs och Bondbönebiff till Sverige!  -Vår färs och våra bönor är både protein- och fiberrika. De görs på...
Tutti Frutti blir vegansk
Fazer uppdaterar Tutti Frutti Original som nu blir vegansk och som endast kommer att innehålla naturliga smak- och färgämnen. Det mjuka gelégodiset innehåller fruktiga aromer från äpple, päron,...
Majskakor med choklad från Friggs
Friggs lanserar majskakor med choklad och havssalt. Funkar fantastisk bra som snacks, frukost eller till fredagsmyset. Dessa är dessutom ekologiska och glutenfria. Finns ute nästa vecka (v.40) för...