Rom (2009)

RomRom är en otrolig stad, som ett gigantiskt museum. Att passera Colosseum väcker en känsla av att vistas bland kulisser, så overkligt att tänka på all ond bråd död och Caesars lekar. Stan gör sig väldigt bra till fots, från Colosseum, till Fontana di Trevi, till Spanska trappan. Korsa floden till Vatikanstaten, den minsta staten med det lägsta födsloantalet. Promenera nedåt till Trasteveres små gränder och trevliga restauranger. Den italienska matkulturen höjs ofta till skyarna, hur den i sin enkelhet är så god. Och visst är det så, i Rom blev Marinara min favoritpizza, med enbart tomatsås, oregano, basilika och vitlök. En bra veganfras är "senza formaggio", vilket betyder utan ost. Tomatsås kan verkligen vara fascinerande gott, men för en vegetarian kan det bli lite enahanda.

RomGanska nära Spanska trappan ligger Il Margutta Ristorarte (Via Margutta 118, www.ilmargutta.it), där jag fick en rejäl proteinfix. Som namnet antyder är det både en restaurang och ett konstgalleri, i ena hörnet står dessutom en flygel som får liv under söndagsbruncherna. Vid lunchen var lokalen nästan full, och för 12 euro erbjuds en stor buffé av varma och kalla rätter, soppor, bröd och fruktsallad till efterrätt. Inte en enda kötträtt och den rara kocken pekade ut de veganska rätterna för mig, vilket var nästan alla. Det finns även sojamjölk till cappuccinon. Kaffet är för övrigt gott överallt i stan, men akta dig för caffé americano, hu! Espresso utspädd med vatten.

RomVid centralstationen Termini ligger hotellet The Beehive (Via Marghera 8, www.the-beehive.com). Låt dig inte luras av att porten är stängd, det är för att katten Ingmar inte ska smita ut. I källaren ligger en liten ekologisk, vegetarisk restaurang där de serverar frukost, lunch och middag. Maten är väldigt god, och det finns veganska rätter. Varken priserna eller portionerna är bestämda, och gästerna beställer och betalar vad de tycker verkar lagom.

I Rom är glass ett måste, och jag passerade några ställen i Trastevere och vid Fontana di Trevi som har sojaglass. Blue Ice Gelateria (Via delle Muratte 18) ligger bredvid Fontana di Trevi, fontänen där Anita Ekberg tog sitt berömda dopp i filmen La Dolce Vita. Medan du smakar loss på deras hasselnötsglass, passa på att kasta ett mynt över axeln ner i vattnet, det ska säkra din återvändo till Rom. För ytterligare vegomat att varva pizzan och de kinesiska restaurangerna i stan och deras tofurätter.

Linda Israelsson
Publicerad i Djurens Rätt nr 3/2009
Foto: Gabriella Terneborg

Av Gabriella Terneborg den 1 juli 2009

Senaste blogginläggen

Shoppa djurvänligt
The Vashion blog har tagit fram en guide för dig som vill vara en djurvänlig fashionista! Spana in den här. 
Äggets dag
Svenska ägg har tagit fram en ny certifiering för ägg, lagom till äggets dag på fredag. De säger att de vill ha ”världens bästa ägg” och ”garanterar att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav...
Vego bredvid kött
Minns ni att vi skrev om att ha vego bredvid kött i augusti?  Det var ett pilot test som Hemköp gjorde och som har gett resultat. Enligt Hemköp har reaktionerna varit positiva och de...
Äntligen en riktig burgare på Donken!
McDonalds restauranger i Tammerfors i Finland, har lanserat en "McVegan" under en prövotid mellan 4 oktober och 21 november!  Det nya tillskottet i McDonalds meny är 100% växtbaserat med en...
Vego ökar stadigt
En opinonsundersöknignen från Sifo, på uppdrag av Axfood, undersökte hösten 2016 viljan att ändra matvanor - och i den uppgav 25 procent av svenskarna att de planerade att ändra matvanor och äta mer...
Djurens dag + kanelbullens dag = Vegobullens dag
Idag är det både Djurens dag och kanelbullens dag, en perfekt kombo för att välja veganska bullar! Veganska bullar finns lite här och var, nytt för i år är att  Bröd&Salt i Stockholm har...
Nyheter från Yi-Pin
Nu kommer Yi-Pin ut med nya tofu-favoriter i olika smaker! Det är vegopytt med smak av chili, pepparmarinad vegopytt, extra fast tofu och naturell tofu.  Förutom att vara jättegoda så tillverkas...
Fava Mill - nu i Sverige
Efter en kort tid har Fava Mill blivit storsäljare i Finland. Nu kommerFava Mill Bondbönefärs och Bondbönebiff till Sverige!  -Vår färs och våra bönor är både protein- och fiberrika. De görs på...
Tutti Frutti blir vegansk
Fazer uppdaterar Tutti Frutti Original som nu blir vegansk och som endast kommer att innehålla naturliga smak- och färgämnen. Det mjuka gelégodiset innehåller fruktiga aromer från äpple, päron,...
Majskakor med choklad från Friggs
Friggs lanserar majskakor med choklad och havssalt. Funkar fantastisk bra som snacks, frukost eller till fredagsmyset. Dessa är dessutom ekologiska och glutenfria. Finns ute nästa vecka (v.40) för...