Prag och Wien (2010)

Jag lovade att jag skulle blogga om min resa genom Europa. Tyvärr kom det av sig redan efter att vi besökt Berlin och Dresden. Får bli lite summering i efterhand istället. Idag blir det Prag och Wien och om någon dag tar vi och fyller på med ytterliggare städer. Får använda minnet då jag har varit hemma i snart 3 veckor.

En klassiker i Prag är Country Life, finns flera restauranger samt en butik. När jag första gången käkade där 2000 kommer jag ihåg att jag tyckte att maten var riktigt kalas. Nu, 10 år och några Pragbesök senare är bilden en annan. Vegansk bambamat utan några smaksensationer vars pris baseras på hur mycket mat man köper. Som på många andra ställen i Prag betalar man per hektogram. Om omdömet gällande restaurangerna är svalt så är det tummen upp för deras butik. Utmärkt att kunna köpa yoghurt, pålägg och annat mumsigt till frukost eller om man skall iväg på en utflykt.

En annan klassiker i Prag är den vegetariska restaurangen Radost FX, som även inhyser en av Prags hippaste klubbar. När det gäller det senare, varierar nog sanningshalten beroende på vem du frågar. Personligen gillar jag restaurangens inredning väldigt mycket. Mosaik på väggarna, glittrigt och färgrik inredning samt bås med bra spanningsläge. Maten är helt ok, finns flera veganska rätter att välja på, många med insperation från det asiatiska köket. Under våra besök hade kocken en tendens att dränka maten i sesamfrön.

Prag och Wien

En matkedja som finns i flera städer men som på senare blivit mer synlig i Prag är Loving Hut. Asiatisk självplock där man betalar per hektogram. En normal lunch gick loss på 55-70sek. Vårrullar, olika sorters wok, grillspett och friterade glutenkött. Normalt är detta något jag går igång på, men i relation till Vegegården i Malmö eller andra restauranger man testat blev jag inte imponerad.

En ny favorit i Prag är annars Lehka Hlava/Clear Head. Restaurangen kan vara lite klurig att hitta då den ligger på en stadens minsta gator. Dock är den värd att leta efter, kan vara bra att boka bord innan då det tycks vara rätt stort tryck på kvällarna. Till förrätt käkade vi ugnsbakade nachos med hommus samt en linssoppa. Varmrätterna som valdes var en "risotto" på bulgur med soltorkade tomater och tempeh samt en wok med tofu och ärska grönsaker. Om det finns någon produkt som jag har svårt för så är det tempeh. Har alltid tyckt att det var avskyvärt, men efter detta besök är jag bered att ändra uppfattning. Den var knaprigt stekt och bidrog med en härlig rökig/jäst smak.

Prag och Wien

Innan vår ankomst till Wien hade vi kollat upp lite restauranger med inhemsk prägel. Mitt mål vara att äta vegansk wienerschnitzel, dock föll detta av flera orsaker; Vi var i Wien mindre än 24h, det ösregnade samt att vi hittade en helt underbar restaurang där vi var "tvugna" att äta två gånger; Xu's cooking – Vegetasia II.

Prag och Wien

Ovanstående bilden är lycka för mig. Vi beställde in en meny avsedd för två pers. Till förrätt fick vi varsin soppa, miso eller en kryddigare variant. Båda var utsökta. Detta följdes upp av vårrullar med syrad kål och morötter som tillbehör. Varmrätten var ovanstående monsterfat, bestående av; ungsbakad anka, tofu i currysås, rökt tofu och glutenkött med wokade grönsaker samt "köttbullar" gjorda av jordnötter. Efterätten bestod av en smördegsrulle med lite gojs och färsk frukt. Riktigt prisvärt, ca 150sek/person.

Självklart var vi tvugna att återkomma dagen efter för att äta lunchbuffé. Vi frågade vad som var vegansk och de pekade ut vad som INTE var vegansk. Gillar det viktningen. Även buffén var riktigt diger, i mitt tycke bättre än Vegegårdens och i nivå med Veg som finns lite överallt i London. Sushi, wokrätter, friterat fejkkött, tofu i olika såser, nudelrätter och en massa annat godis.

Håll utkik efter nästa reseuppdatering som tar oss till Budapest, Krakow för att sedan avsluta i Berlin.

Text: Mattias Luks

Av Gabriella Terneborg den 1 oktober 2010

Senaste blogginläggen

Shoppa djurvänligt
The Vashion blog har tagit fram en guide för dig som vill vara en djurvänlig fashionista! Spana in den här. 
Äggets dag
Svenska ägg har tagit fram en ny certifiering för ägg, lagom till äggets dag på fredag. De säger att de vill ha ”världens bästa ägg” och ”garanterar att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav...
Vego bredvid kött
Minns ni att vi skrev om att ha vego bredvid kött i augusti?  Det var ett pilot test som Hemköp gjorde och som har gett resultat. Enligt Hemköp har reaktionerna varit positiva och de...
Äntligen en riktig burgare på Donken!
McDonalds restauranger i Tammerfors i Finland, har lanserat en "McVegan" under en prövotid mellan 4 oktober och 21 november!  Det nya tillskottet i McDonalds meny är 100% växtbaserat med en...
Vego ökar stadigt
En opinonsundersöknignen från Sifo, på uppdrag av Axfood, undersökte hösten 2016 viljan att ändra matvanor - och i den uppgav 25 procent av svenskarna att de planerade att ändra matvanor och äta mer...
Djurens dag + kanelbullens dag = Vegobullens dag
Idag är det både Djurens dag och kanelbullens dag, en perfekt kombo för att välja veganska bullar! Veganska bullar finns lite här och var, nytt för i år är att  Bröd&Salt i Stockholm har...
Nyheter från Yi-Pin
Nu kommer Yi-Pin ut med nya tofu-favoriter i olika smaker! Det är vegopytt med smak av chili, pepparmarinad vegopytt, extra fast tofu och naturell tofu.  Förutom att vara jättegoda så tillverkas...
Fava Mill - nu i Sverige
Efter en kort tid har Fava Mill blivit storsäljare i Finland. Nu kommerFava Mill Bondbönefärs och Bondbönebiff till Sverige!  -Vår färs och våra bönor är både protein- och fiberrika. De görs på...
Tutti Frutti blir vegansk
Fazer uppdaterar Tutti Frutti Original som nu blir vegansk och som endast kommer att innehålla naturliga smak- och färgämnen. Det mjuka gelégodiset innehåller fruktiga aromer från äpple, päron,...
Majskakor med choklad från Friggs
Friggs lanserar majskakor med choklad och havssalt. Funkar fantastisk bra som snacks, frukost eller till fredagsmyset. Dessa är dessutom ekologiska och glutenfria. Finns ute nästa vecka (v.40) för...