Budapest – Krakow – Berlin (2010)

När man ute och reser kan man lägga upp sina intag av mat på olika sätt. Man kan oplanerat bara droppa in på närmsta hak och hoppas att de har något vegansk. Man kan samla in tips från vänner och bekanta eller så kan man förbereda sig med ett flitigt användande av internet. Under min resan kombinerades dessa varianter. Speciellt tydligt blev det i Budapest på hur det kan gå. Vi följde tips från bekanta och gick till Vegetarium, eller snarare till adressen där det borde ha legat. Vi hittade inte restaurangen och kunde sedan läsa på nätet att det antingen var under ombyggnad eller lagt ner.

Eftersom vi var hungriga fick vi använda oss av nästa alternativ, bara ta närmsta ställe. Det blev ett besök hos Govindas, ett besök som påminde mig om varför jag inte äter på Govindas. Det har ingenting med religionen eller eventuella diskussioner om de är en sekt eller ej. Utan vi delar inte grundsyn gällande en av de mest grundläggande tingen i livet. Nämligen synen på lök och kryddning. Rätt lam mat om jag skall vara ärlig.

Det tredje och bästa av alternativen är att läsa på innan om veganutbudet som kontrollera att adressen är korrekt. När vi testade denna variant hamnade vi på underbara Napfényes Étterem. Ungersk vegomat erbjuds i en trevlig lokal med charmant personal. Jag beställde in en gulaschsoppa som förrätt. Helt ljuvlig, matig och med en underbar rökig papriksmak som bas. Portionen var rejäl.

soppa

Jag är inget fan av de vegansk ostarna. Tycker att de har en eftersmak som inte är angenäm, dock kunde jag inte motstå att beställa in en laddning med friterade ost. En redig portion med ris med ärtor, ost motsvarande 2 puckostar samt en rejäl skål med tartarsås. Helt okej, även om det blev lite väl intensivt med all ostsmak.

Budapest – Krakow – Berlin

Min kompis beställde in bakad potatis med seitan. En monsterportion med potatisklyftor, smakrik sås och en massa seitan. Mat för en arbetare. De hade även några desserter, men det fanns ingen plats över i magen för detta vid besöket.

Under vårt besök i Budapest passade vi även på att testa deras pizza. Tjock och frasig botten gjort på dinkelmjöl, mustig tomatsås, tofu,korv och seitan som fyllning och en massa ost på toppen. Fick toppbetyg av oss. Vi är väldigt nyfikna på hur de klarade av beställningen till dagen efter som ringdes in. 65 pizzor åt ett sällskap av turister från Indien. Hur lyckas man tajma den leveransen?

Krakow hade mång lyft fram som en riktigt bra vegostad. Måster erkänna att jag blev besviken. Först besökte vi Vega Vegetarian Bar som många rekomenderat. Överkokt potatis tillsammans med okryddade sojabitar är ingen hit. Torrt och ovärdigt en restaurang, dock extemt billigt. Dock har de flera restauranger i Krakow, vi kanske drog nitlotten som besökte den på Gertrudy. En annan kedja som rekomenderas var Green Way Bar. Hemlagade sojabiffar, ris, sallad och en märklig svampsås. Helt ok, även om biffarna inte höll ihop något vidare.

Budapest – Krakow – Berlin

Sista stället vi besökte i Krakow var Momo på Dietla. En etno-restaurang med lätta hippie-vibbar. Jag testade en medioker indisk pannkaka med potatisfyllning och en äcklig jordnötssås. Plus dock får soppan som ingick, den var riktigt god. Vi testade även deras dumpling. Dessvärre var de dränka i soja, annars hade betyget nog blivit en tumme upp.

Budapest – Krakow – Berlin

Vi avslutade vår resa där börja den. I underbar vegostaden Berlin. Utöver några standardbesök på Yellow Sunshine och Hans Wurst Café (deras underbar brunch får inte missas), gjorde vi som så många uppmanat oss till att göra. Vi besökte La Mano Verde, dessvärre gjorde vi det utan kamera. Helt galet vilket misstag.

Jag måster erkänna att jag inte var så imponerade av förrätterna(svamptoast samt en portion tempurabakad sparris med hollandaise) som vi beställde in. Min pasta med alger, havsgrönsaker och koriander till huvudrätt var lite lam. Den andra portionen bestod av en pasta med nötbullar och god tomatsås.

Sedan kom lyckan in, efterrätterna. Jag blev nästan tårögd över hur goda de var. Skulle gärna vandrat ut i köket och kramat kocken, istället blev det långa utläggningar till servitören samt ärliga handskakningar med ägaren innan hemgång. En ljuvlig Crème Brûlée med fruktsallad tillfredställde sötsuget, men det var en annan efterrätt som knockade oss. En fudge med tre lager, täckt med chokladsås. Den var helt galet god. Troligtvis det godaste jag någonsin ätit. Efter våra hyllningar av efterrätterna valde man att bjuda oss på en liten present. En kula med chokladsorbé. Den var så len, så len att den smälte i munnen. Perfekt i sin smakbalans och konsistens att vi bara gapade över kontverket. Även om notan lätt skenar iväg för en 3-rätters längtar jag redan till mitt nästa besök i Berlin och La Mano Verde.

Av Gabriella Terneborg den 1 februari 2010

Senaste blogginläggen

Shoppa djurvänligt
The Vashion blog har tagit fram en guide för dig som vill vara en djurvänlig fashionista! Spana in den här. 
Äggets dag
Svenska ägg har tagit fram en ny certifiering för ägg, lagom till äggets dag på fredag. De säger att de vill ha ”världens bästa ägg” och ”garanterar att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav...
Vego bredvid kött
Minns ni att vi skrev om att ha vego bredvid kött i augusti?  Det var ett pilot test som Hemköp gjorde och som har gett resultat. Enligt Hemköp har reaktionerna varit positiva och de...
Äntligen en riktig burgare på Donken!
McDonalds restauranger i Tammerfors i Finland, har lanserat en "McVegan" under en prövotid mellan 4 oktober och 21 november!  Det nya tillskottet i McDonalds meny är 100% växtbaserat med en...
Vego ökar stadigt
En opinonsundersöknignen från Sifo, på uppdrag av Axfood, undersökte hösten 2016 viljan att ändra matvanor - och i den uppgav 25 procent av svenskarna att de planerade att ändra matvanor och äta mer...
Djurens dag + kanelbullens dag = Vegobullens dag
Idag är det både Djurens dag och kanelbullens dag, en perfekt kombo för att välja veganska bullar! Veganska bullar finns lite här och var, nytt för i år är att  Bröd&Salt i Stockholm har...
Nyheter från Yi-Pin
Nu kommer Yi-Pin ut med nya tofu-favoriter i olika smaker! Det är vegopytt med smak av chili, pepparmarinad vegopytt, extra fast tofu och naturell tofu.  Förutom att vara jättegoda så tillverkas...
Fava Mill - nu i Sverige
Efter en kort tid har Fava Mill blivit storsäljare i Finland. Nu kommerFava Mill Bondbönefärs och Bondbönebiff till Sverige!  -Vår färs och våra bönor är både protein- och fiberrika. De görs på...
Tutti Frutti blir vegansk
Fazer uppdaterar Tutti Frutti Original som nu blir vegansk och som endast kommer att innehålla naturliga smak- och färgämnen. Det mjuka gelégodiset innehåller fruktiga aromer från äpple, päron,...
Majskakor med choklad från Friggs
Friggs lanserar majskakor med choklad och havssalt. Funkar fantastisk bra som snacks, frukost eller till fredagsmyset. Dessa är dessutom ekologiska och glutenfria. Finns ute nästa vecka (v.40) för...