Göteborg

Årets upplevelse på Wasa Allé

Wasa alléSom min bästa restaurangupplevelse förra året utnämnde jag restaurangen Wasa Allé i Göteborg. Jag lovade i november att jag skulle återkomma om detta besök och nu (efter alldeles för lång tid, sorry) är det dags.

Jag ska först säga att jag tyvärr inte känner till de olika finkrogarna i Göteborg så värst mycket (förutom Sjömagasinet som jag besökte en gång för länge sedan), så jag vet inte alls var Wasa Allé befinner sig på krogkartan. Eller vad som anses om den.

Men en dag kom det nämligen ett mail. Från Wasa Allé. De ville göra mig uppmärksam på sin restaurang, de skrev att ”vegetarisk matlagningskonst kommit i skymundan”, och de beskrev sin inriktning (KRAV-certifierade) och sin anda ”Närodlat, Ekologiskt och Svenskt”. När jag frågade om meny (eftersom det inte fanns på hemsidan) svarade de ”För att kunna följa naturen och säsongen bäst jobbar vi med mycket blinda menyer.” Dvs det som finns just för tillfället och eftersom det skiftar från dag till dag så kan de inte ha några bestämda rätter (inget konstigt alls). Wasa Allés råvaror har max 4 timmars resväg till köksdörren skrev de också. Detta är intressant och gav upphov till många funderingar. 4 timmar med flyg är ju en bra bit bort till exempel ;-) Nåja. Jag tror nog inte riktigt att de gillar flyg. Pga detta köper de ingen choklad och serverar således inte heller några chokladbaserade efterrätter eller praliner. De gör dock undantag från 4 timmars principen i några fall, t ex för kaffe. Deras viner är ekologiskt/biodynamiskt odlade och uteslutande ifrån Europa och deras ölutbud kommer från mikrobryggerier i närområdet, deras övriga dryckesutbud är 100% svenskt. Allt detta är rätt häftigt tycker jag.

Wasa allé2Grillat och inlagt päron, variation på syrad och torkad svamp, vinaigrette på champinjonsoya samt svampjord. Tror jag!I mailet stod också ”Mats Nordström, krögare på Wasa Allé, anordnade för det femte året tillsammans med arrangörerna på Way Out West alla mat som serverades på festivalområdet och för två år sedan tog Mats det tuffa beslutet att enbart servera vegetarisk mat. Under 2013 serverade han och hans team cirka 40 000 portoner vegetarisk mat på festivalen. ” Aha!

Wasa allé3Rödbetspuré, confiderad rödbeta, brysselkål och rapsolje vinaigretteI november, ett tag efter att mailet kom, råkade vi mycket lägligt ha personalmöte i Göteborg och då passade jag och P på att gå dit. Det var mycket flottare än jag hade väntat mig. Verkligen en fin restaurang. Jag gillar flotta krogar, tycker det är jättekul att gå på sådana (önskar att jag kunde göra det lite oftare). P känner tyvärr inte riktigt som jag. Det kan vara lite obekvämt, absolut, jag förstår det. Men jag tycker det är lyxigt och jättehäftigt. Wasa Allé är en jättefin restaurang och vi hade en väldigt trevlig kväll där med flera intressanta samtal med den väldigt trevliga servitrisen och fick väldigt goda och spännande rätter. Bland annat pratade vi om det här med KRAV-märkta råvaror. De köper mycket från små små odlare som inte alls har råd med ekologiska märkningar. Då kan det på pappret se ”dåligt” ut dvs inte ekologiskt märkt, men ÄR det verkligen i allra högsta grad. Allt är inte svart-vitt.

Wasa allé5Potatisrösti, morotspuré, rostad palsternacka och trattkantarellerWasa Allé har två avdelningar, Stolen (restaurangen) och Matbaren (lite enklare).  Vi valde ”Gröna Stolen” som är vegetarisk 4-rätters avsmakningsmeny (495 kronor), vi fick allt veganskt. På Matbaren kan man få en 3-rätters (395 kronor). De kan servera både vegetarisk och vegansk menyer.

Det roliga med fina restauranger och avsmakningsmenyer är att det tillkommer flera extrarätter. Dessutom får man alltid (enligt mina erfarenheter) flera olika sorters fantastiskt goda bröd och knäckebröd. På fina restauranger får man som laktovegetarian nåt ”handkärnat ekologiskt smör” från gården bredvid(typ). Äter man veganskt serveras en väldigt god olja, i detta fall rapsolja och havssalt (hum…när jag tänker efter…var kom saltet ifrån…västkusten?). Väldigt gott att doppa bröd i. På mina första veganska finkrogsrestauranger var jag rätt irriterad på detta med smör vs olja. Jag gillar ju smör (veganskt alltså och ogillade verkligen att ”bara få olja”). Men jag tror att jag börjar acceptera det nu och tycka att en fin olja kan vara väldigt, väldigt gott. Men är det knäcke är det ju lite svårt att suga upp oljan…

Wasa allé1Aptitretaren med tuschlavNåväl. Den allra första aptitretaren var en liten glasburk med lock. Servitrisen tog av locket och ut vällde en puff av rök. Det var rökt tuschlav med morotspuré och fänkåls-nånting. Haha, detta kommer jag minnas hela livet tror jag. Rökt tuschlav, nån som ätit det? Det var väl kanske en halv munsbit totalt men ack var fränt! Känns som nåt jag kommer att glassa med några gånger till i olika sammanhang.

Menyn efter tuschlaven var som följer:
- Grillat och inlagt päron, variation på syrad och torkad svamp, vinaigrette på champinjonsoya samt svampjord
- Rödbetspuré, confiderad rödbeta, brysselkål och rapsolje vinaigrette
- Potatisrösti, morotspuré, rostad palsternacka och trattkantareller
- Äpplepuré, inkokta äpplen, sockersaltad björnbärssorbet, hasselnötter och gurkörtsblomma

Wasa allé4Mellan de två sista fick vi en kula sorbet som serverades på en kall sten (vilket P snabbt fotograferade). Minns inte vad för sorbet men det var en slags ”rensa smaklökarna innan efterrätten”-rätt. Efter efterrätten fick vi några marmeladkulor serverade på en gren. Det godaste var nog (som jag minns det) potatisröstin med kantareller, det var både färska och torkade – ovanligt. De olika bröden var också fantastiskt goda (serverade i en korg av björkbark)

Det kan ju låta knäppt för en som inte brukar gå på den här typen av restauranger (med stenar och tuschlav och grenar). Men å vad jag tycker om sånt här (visst det kan bli på tok too much ibland – absolut! Som vid besöket på den tvåstjärniga Dahlgrens Matsalen i Stockholm som vi skrev om för några år sedan i Djurens Rätt).

Jag kan verkligen rekommendera Wasa Allé. Personalen är jättetrevlig (iaf de vi hade kontakt med både via mail och vid besöket), maten är väldigt god och spännande och lokalen är väldigt fin. Däremot kommer jag att återkomma i ett blogginlägg om det här med de eviga grönsaksrätterna. När jag skriver detta känner jag hur jag längtar tillbaka dit…åh! OCH en eloge till dem för att de serverar fin veganskt mat – och att det inte är nåt konstigt eller krångligt alls med det!

Vasagatan 24, Göteborg
031-13 13 70
www.wasaalle.se

En hel del måndagstips

Hej på er!
Ber om ursäkt att jag var frånvarande i slutet av förra veckan. Idag har jag samlat ihop rätt många tips så det kanske kan kompensera det hela lite grann.

Thali Göteborg1) En bloggläsare tipsade om restaurang Thali i Göteborg. Det är ett helvegetarisk indiskt ställe. Pinto Magasin skrev om den redan i januari och här kommer en länk till artikeln. Thali ligger på Värmlandsgatan 18B. Mycket av maten är vegansk och de har dessutom bara veganskt naanbröd. Åh, jag vill genast åka dit känner jag.Thali finns också på facebook.

2) I september skrev jag om det vegetariska/veganska kaféet i Yogashalas lokaler i Östersund.  Kaféet har varit stängt ett tag men öppnar den 15 mars i ny regi. Jag vet inte vad kaféet egentligen hette tidigare men nu heter det Hälsocaféet och kommer att hålla öppet tisdagar-fredagar mellan kl 11.14 och förutom fika finns lunch. Adressen är Artillerigatan 7. Hoppas det blir gott och trevligt. Östersunds enda veganställe alltså!

Vegan i Östersund3) Mer Östersund: Precis som i Eskilstuna har det bildats en matgrupp på facebook: Vegan i Östersund. Det är några stycken som träffas och äter, diskuterar och arbetar på att få stan djurvänligare. Bra där! Stort lycka till och ha det så roligt och gott på era träffar. Intresserade är alltså hjärtligt välkomna att joina.

4) Ett hett tips för panering kommer från bloggen Farbror Grön. Jag har inte hunnit testa det själv men det verkar väldigt bra och smidigt (jämfört med linfröavkok). Här är en länk till receptet.

Veganfoods & Seyhmus5) Cateringsfirman Veganfoods (som jag återkommer till) har öppnat ett kvällsöppet vegancafé tillsammans med vegorestaurangen Seyhmus i Hornstull, Stockholm. De kommer att servera mackor, pajer och ”självklart oförglömligt fika” som varierar med olika teman, detta utöver Seyhmus vanliga smaskiga buffé. Kvällscaféet Veganfoods ♥ Seyhmus kommer till en början ha öppet kl 15-19 onsdagar och fredagar. Invigning nu på fredag den 15 mars. Adressen är Varvsgatan 29. Håll er uppdaterade på deras facebooksida.

Puh. All for now.

PS. Det räcker nu Vinter. Det är dags får Vår. För tusan.

Lite smått och gott

Hejsan, hejsan
Jag har en spännande nyhet från Paris, men jag återkommer om det, måste fila lite på den. Några andra grejer så länge:

Tyvärr hann jag inte besöka nyöppnade Jonsborgsgrillen när jag svischade genom Göteborg, jag får tipsa om artikeln på Pinto istället. Men ett stort hurra utropar Vegokoll att grillen äntligen är öppen igen! http://www.pintomagasin.se/gott-mos-ar-tillbaka-pa-avenyn-i-goteborg?tab=nyheter

Göteborg verkar vara på g när det gäller vegansk mat, kolla deras uppslag i tidningen häromdagen:
http://www.gp.se/matdryck/1.931705-veganmeny-for-alla

McDonalds verkar inte riktigt klara över vad deras nya wrap innehåller. Har mailat med dem lite fram och tillbaka. Den verkar basera sig på deras vanliga burgare fast med en laktoovodressing, men jag återkommer om det när jag får klartecken från dem (de säger att den både är vegansk och laktoovovegetarisk...).

Babel Deli är ett trevligt ställe som serverar orientaliska smårätter. På menyn finns en hel del vegetariskt och veganskt. De finns på tre platser i Stockholm: Kungstensgatan 33, Långholmsgatan 27 och Sveavägen 65a. www.babeldeli.com

Har jag nämnt Djurrättsalliansens Vegomässa? Jag tror inte det. Kolla deras hemsida för all info: http://vegomassan.org/, 2 juni i Alvik utanför Stockholm.

Jag fick ett mail idag, en person som undrade över soja, om det är bra eller dåligt? Hittade en sajt som kanske kan intressera den som funderar över detta: http://www.safetyofsoya.com/

Nyhetsbrev från Green Laces idag, många spännande vårnyheter i skornas värld:
http://greenlacesfootwear.blogspot.se/2012/05/varnyheter.html?spref=fb

So long.

Nytt ställe att testa för Göteborgare

Härom dagen fick jag in ett gästblogginlägg - kul! Here it goes:

DeLibaDeLibaJag vill skapa en helt ny vego-utmärkelse: Bästa Veganska Utveckling per Tidsenhet. Inom segmentet Restaurang och Café i Göteborgsområdet, vill jag nu dela ut denna utmärkelse till det nyöppnade cafét DeLiba på Vasagatan. De öppnade för 7 veckor sedan i lokaler som tidigare tillhörde ett "creperie". Deras utbud är en modern storstadsvariant av libanesisk cafékultur och kondotori (gissar jag svennigt, som inte vet ett skit om libanesisk mattradition). Det är i alla fall inga falafelbollar vi talar om här. Istället erbjuds wraps och piroger. Köttiga och vegetariska. Som vegan kunde man för flera veckor sedan få en spinatpirog, ensamt eller i ett "meal" med dricka, brödstänger och en jättegod bulgursallad. Inte den stabbigaste lunchen på gatan, men man blir mätt och belåten. Pirogen finns även som minivariant som man exempelvis kan köpa med sig och ta till eftermiddags-snack. Tilläggas kan även att om man är lakto-vego finns det ett flertal piroger och wraps att välja på. Bra tips för cheese-lovers.

Nu har DeLiba utökat sitt pirogsortiment med ytterligare en vegansk variant med flera sorters grönsaker i, vilket ju innebär en konkret fördubbling av antalet veganska rätter inom loppet av sju veckor. Helt otroligt!  Varför är jag så exalterad över en liten pirog? Det kan ha något att göra med DeLibas omedelbara närhet till min arbetsplats, men även med kombinationen av varm mat, som inte är flottig, som kan ätas ur handen men som ändå inte är en trist falafel. Uppmanar all göteborgare att testa genast! Ni har ändå inget bättre för er eftersom vegokorven hos 7eleven Järntorget är tillfälligt slut. Ta en pirog istället! 

Här är DeLibas hemsida: http://www.deliba.se/ Jag tycker inte den är så informativ ännu. FB-sidan är nästan bättre: https://www.facebook.com/pages/DeLiba/128194433964525

Jenni Stavare  

PS. Precis, jag håller med Jenni, ni har inget bättre för er eftersom korven ändå är slut! (skrattar). Tack DeLiba för bilden som jag har lånat från er FB-sida ;-) /Gabriella

Matmässa i Göteborg

Om precis en vecka öppnar portarna för Göteborgs första vegomatmässa.

Linssoppans dag den 12 april

Idag är det Linssoppans dag! Hurra! Initiativet kommer från bloggarna Lotta Brinck, ika och CrimsonAnna. Deras uppmaning är att publicera något om linssoppa denna dag - eller helt enkelt njuta av en tallrik god linssoppa.

Personligen råkar jag veta var man kan äta Sveriges godaste linssoppa om man inte orkar laga den själv. Under mina studieår i Göteborg var man inte rikast i världen, och veganutbudet var kanske inte heller det bästa på den tiden. Räddningen i nöden var Alexandras, det lilla lunchstället i saluhallen Kungstorget i centrala Göteborg.

Av Djurens Rätt den 12 april 2011Kommentera Läs mer...

Vegetariska köket i Göteborg

Från Twitter:

GBG har fått en veg.korvkiosk! RT @caminomagasin Bor du i Göteborg - gå dit o stödköp! http://fb.me/wPbaIdhV #vegojul

Bild lånad från Camino, foto Johanna Ståhl. Mer om Vegetariska köket finns också på http://www.vegangoteborg.se

Av Djurens Rätt den 19 december 2010Kommentera Läs mer...

Hemköp tar två steg framåt

Förra veckan fick jag en kick efter ett besök på Coop.  Idag var det dags för nästa, vid ett besök på Hemköp i Nordstan snubblade vi över början på en ny och vegovänligare era. En kyldisk med ett fetare utbud än den på Coop och en inbjudande skylt.


Är det bara i Göteborg eller är det början på en mini-revolution vi ser nu?

Av Mattias den 13 april 2010Kommentera Läs mer...

Coop tar ett steg framåt

När jag för närmare 10 år sedan var nybliven vegan var Coop stället att handla på, sedan dess har mycket hänt. Andra butiker har utvecklat sitt veganska utbud medan Coop alltmer har känts som en kvarleva från jura-perioden med ett begränsat sortiment.

Idag var jag på en Coop som ligger på Backaplan i Göteborg. Målet för min shopping var att inhandla lite prylar till en smörgåstårta, bla majonnäs och caviart. Riktigt förvånad blev jag när min blick naglades fast på en av hylorna i kylsektionen, massa nya vegoprodukter. Inte nya på marknaden , men helt klart nya för butiken.

Av Mattias den 9 april 2010Kommentera Läs mer...

Då var det dags för lite memma

Jag har alltid tyckt att påsken är en märklig helg om vi pratar om mat.  Förra året deltog Djurens Rätt i Göteborg tillsammans med Vegan Göteborg och några matbloggar på arrangamenget "Vegansk påskmat".  Vi bjöd på snittar och lite recept samt att Emma Kolback höll ett föredrag om vegomat. Inför vårt deltagande snackade jag runt bland bekanta om vad som innefattas i begreppet "påskmat".

Många gav svävande svar eller lyfta fram någon rätt som ingen annan av de tillfrågade brukade äta. Några var inne på att påsken var som jul eller midsommar, men ändå inte..

Sedan några år har jag iaf en favorit till påskbordet, nämligen memman. Den är finsk, det är gjort av råg, den är klibbig, den är mastig, men framförallt är den god.  Jag brukar äta den med Soyatoo eller dylik produkt.

Brukar dyka upp i butikerna veckorna innan påsk och endast i ett fåtal exemplar vilket gör att den kan vara svår att hitta.

Av Mattias den 24 mars 2010Kommentera Läs mer...