Sommarbesök i lovely Malmö

 Jag åkte på semester till Malmö för några veckor sedan. Det var bara min resa, det var jätteroligt och alldeles, alldeles underbart. Med risk för att jag upprepar oss lite nu, så tänkte jag ändå rapportera därifrån. I Djurens Rätt nr 2/2009 skrev nämligen min kollega Anna-Maria "Matresetipset" från Malmö. Jag tänker mig också att många av er som läser detta antingen bor i Malmö eller redan har besökt de kända vegoställena där. Men jag hoppas att en del av er är intresserade av några aktuella tips därifrån, så jag kör. Jag har lagt adresserna längst ner i form av en lista för den som vill skriva ut och ha i fickan under sitt besök.

Restaurang Hai var mitt första stopp. Av någon anledning hittade jag deras otroligt snygga meny på nätet när jag skrev broschyren "Vego på menyn". De har en hel del vegorätter där och äntligen var det dags att få smaka på riktigt. Jag blev dock lite förvånad när jag kom dit över att restaurangen inte vara större, jag hade också fått uppfattningen att den skulle vara flottare. Hai besökte jag faktiskt två gånger under mitt besök (jag var tvungen för det fanns så mycket intressant på menyn). Deras vanliga sushi innehåller tofu, sparris, shiitake och avokado. Lite lyxigare än normalt alltså. Det fina med Hai är att de har så fina symboler i sin meny. En broccoli betyder att rätten är vegetarisk, (egentligen vegansk eftersom en fågel som symbol betyder ägg), dock med undantag för det parmesangrillade lilla spettet med shiitake- & blomkål med teriyakisås. De har flera smårätter: tempurafriterade grönsaker, friterade vårrullar och edamame. Det finns också en soppa och en varmrätt: stekta nudlar med grönsaker. Den gröna tångsalladen med soya, vinäger chili och sesamolja är mums. En rätt jag tidigare aldrig stött på är friterad tempurarulle fylld med sparris, inlagd rödlök och purjolök. Rätt häftigt och gott (tempurasmeten innehöll dock tyvärr ägg). Slutligen sushistrut med gurka, avokado, shiitake, friterad tofu och sallad. Härmed utnämner jag Hai till det bästa sushistället i Sverige (iaf enligt min erfarenhet). Kom igen om ni har andra förslag.

Vego- och ekobutiken Astrid och aporna är naturligtvis ett måste. En hel livsmedelsbutik med bara bra grejer. Tyvärr bodde jag på hotell (tyvärr i det här sammanhanget, men annars inte) så jag kunde inte köpa med mig några spännande kylvaror, men lite annat smått och gott hamnade naturligtvis i resväskan.

Ett annat måste är Astrid Kök. Lite annorlunda än vad jag hade väntat mig, hade trott att det skulle vara lite större och ljusare. Här kan man välja mellan flera varmrätter, mackor och fika. Men åh vad svårt det är att välja när man bara har chansen att äta en grej. Jag kunde inte ta två eftersom jag skulle vidare till nästa matställe några timmar senare. Det blev en Rågmacka med chichicurryröra. Verkligen inget dåligt val. Vilken supergod macka! Mums. För dig som inte vet så är "Chichi" är en sojaköttsprodukt som är mycket, mycket god (finns så klart att köpa i Astrids butik).

Nästa ställe var ett som jag blev tipsad av en vän: Tusen & 2 Restaurang och bar. Deras specialitet är burgare i olika varianter. Den menyn som ligger ute på nätet när jag skriver detta stämmer inte riktigt med den som fanns på plats när jag var där. För laktoovovegetarianen finns en del gott att välja på. Själva vegoburgaren de använder är dock Hälsans Köks Gourmetburgare (ovovegetarisk). Men det borde ju vara rätt lätt tycker jag att få dem att byta ut den mot en vegansk variant och dessutom lägga till några nya smaskiga tillbehör som vegansk ost, knaperstekt rasher istället för knaperstekta baconskivor osv. Utvecklingsmöjligheterna för detta ställe är stora! Och Astrid och aporna ligger nämligen bara ett stenkast därifrån.... Jag gillade inredningen på det här stället, den var fin.

Ni har säkert hört talas om Pizzeria Algarve, de som har börjat göra pizzor med veganska råvaror. Tyvärr, tyvärr hann jag inte åka dit, det får bli nästa gång. Men vad sägs om Chick n´mango ( tomatsås, vegansk mozzarella, ananas, banan, vegansk kyckling, mango chutney och curry) eller Vegankrubb.se (Tomatsås, vegansk mozzarella, spenat och vitlöksröra, vegansk kyckling, färsk röd chili och ruccola) eller Kebabpizza (Tomatsås, vegansk ost, vegansk kebab, röd lök, färska tomater, fefferoni samt valfri sås). Underbart!

I Matresetipset tipsade Anna-Maria om Dolce Sicilia. Jag hade sett fram emot jättegod sojaglass i olika smaker, men det fanns tyvärr inte när jag var där. Jag fick nöja mig med sorbet. Gå gärna dit och fråga och skapa efterfrågan. På hemsidan under kaffe-menyn står det att de har mandelmjölk, det är ju häftigt, men det glömde jag bort att fråga om när jag väl var där.

VegegårdenSista kvällen blev det Vegegården som jag har besökt en gång tidigare. Bägge gångerna har jag valt buffén så att jag får prova så många olika sorters soja- och glutenkött som möjligt. Jag vet inte alls hur det är att bara beställa in en maträtt (om det överhuvudtaget är möjligt att kunna välja...?). På buffén denna kväll: sojakött med massamansås (gott), tofu med grönsaker (gott), vegkyckling i mushroomsås, friterade vegetarisk räkor/krabba (inget för mej), sojakött/glutenanka, vegbiff i stark sås, sojakött i currysås, friterade vårrullar (mums), nudlar med grönsaker, sojaköttsgrillspett med jordnötssås. Några av glutenprodukterna tycker jag sådär om. Och väljer man barbequen (man plockar ihop sin egen tallrik med råa ingredienser och väljer sås och så steker kocken det på direkten) kan jag tycka att sojaköttet inte är speciellt gott. Det kräver att få marineras eller ligga i en sås länge tid än en kort stund på stekbordet. Men det är så pass mycket kött på buffén att det blir en bra rätt att låta kocken bara steka lite olika grönsaker. Och efter allt det där måste man ju ta efterätt, bara för att få äta tofuglass ute på en restaurang! De har bara tofuglass här, ingen koglass = bra. Nästa gång ska jag äta mindre mat så att jag orkar beställa en friterad banan med glass :- ) Det är coolt med Vegegården, Guo-Juan Yin som äger restaurangen hade en traditionell kinesisk köttrestaurang tidigare, men har nu helt ändrat matinriktning. Häftigt så det värmer i hjärtat!

Jag har svårt att gå förbi restauranger utan att kolla av menyn. Ibland hittar man ju på det sättet helt anonyma guldkorn. Ett ställe jag passerade förbi (som jag alltså inte provade, men härmed uppmanar någon annan att göra) är Mrs Saigon (Engelbrektsgatan 17, 040 - 788 35, www.mrs-saigon.se). På menyn finns en intressant förrätt: Cuốn đậu hũ (färska rullar med lättfriterad tofu, sallad och örter, serveras med jordnötssås, sambal oelek, honung och soja). Två huvudrätter: Mì xào chay (wokade äggnudlar med tofu, shiitakesvamp och grönsaker, smaksatt med sambal oelek, serveras med söt sojasås). Går säkert att få med ris för veganen. Och laktoovorätten Bánh xèo (vietnamesiska pannkakor med böngroddar och skivad kycklingfilé & räkor/bara räkor/vegetarisk med Quornfärs, serveras med sallad, färska örter och sötsur fisksås). Det är ovanligt att se quorn på menyer så det tycker jag är väldigt roligt. Och fisksåsen är säkert lätt att ta bort. Jag vet inte hur man gör vietnamesiska pannkakor, men jag utgår ifrån att man använder både ägg och mjölk.

Ett annat ställe jag noterade var Hickory Urban Grill (Davidshallsgatan 23, 040-633 14 44, www.hickory.se). De hade flera vegetariska rätter på menyn (tyvärr ingen vegansk) och ett par av dem var med quorn. Nu är kanske ett steakhouse i amerikansk stil inte det första man besöker som vegetarian. Eller så kan det vara precis det man är sugen på! Det kan ju också vara så att ens jobbarkompisar ska gå dit och då är det himla bra att det finns nåt för vegetarianen.

Hur ser det ut i Malmö för den fikasugne veganen så? Ja, det var inga problem att få en latte eller cappuccino på sojamjölk. Men det var nog också det enda jag tog. Inga synliga vegankakor i sikte, men de finns säkert. Ja, i alla fall på Astrids Kök om du är i dom krokarna. Jag besökte två trevliga lokala caféer: Noir Kaffekultur på Engelbrektsgatan 6 www.noirkaffekultur.se  och Solde Kaffebar på Regementsgatan 2 www.soldekaffebar.se samt gamla hederliga pålitliga Espressohouse  www.espressohouse.se.

Jag försökte äta på så många ställen jag orkade och hann och gjorde mitt bästa (det blev rätt stressigt faktiskt) men trots det är det omöjligt att hinna allt man vill. En del får stryka på foten. Vadå? Har jag missat nåt viktigt? Okejrå. Falafeln. Malmös specialitet. Det märks snabbt, man ser fler falafelskyltar än kebabskyltar och det är himla kul. Det finns dessutom många fler varianter än jag som boende i Stockholm är van vid: falafel med tsatziki, falafel med aubergine, falafel med fårost, falafel med halloumi. Visst, en hel del ost, men ändå. Jag hann tyvärr inte besöka de bästa ställena (runt Möllevången vad jag förstod, eller t ex Jalla Jalla på Bergsgatan eller Falafel No 1 vid Caroli). Jag tog en falafel med aubergine till lunch precis vid centralen innan tåget gick. I Malmö serveras falafel inte med det där tjocka pitabrödet utan ett tunnare bröd som rullas ihop till en rulle (detta är iaf min enda erfarenhet, ni Malmö- & falafelexperter: rätta mig gärna eller tipsa i kommentarsfältet nedan). En hel del nytt finns att upptäcka med den gamla hederliga falafeln alltså.

Ja, då var besöket slut. Jag saknade Malmö redan innan jag steg på tåget hem (särskilt doppet längst ut vid Västra Hamnen). Snyft. Snyft. Tack Malmö!

Adresser
Astrid och aporna (butik): Gustav Möllers gata 2, 040-611 60 83, www.astridochaporna.net
Astrids Kök: Bergsgatan 20, 040-23 27 59
Dolce Sicilia, Drottningtorget 6, 040-611 31 10, Västra Varvsgatan 37, 040-611 19 10, www.dolcesicilia.se
Hai, Davidhallstorg 5, 040-50 50 05, www.hai.se
Pizzeria Algarve, Sandbackegatan 10c (Kirseberg), 040-93 85 16
Tusen & 2 Restaurang och bar, Bergsgatan 6, 040-972550, www.utepamollan.se/tusen.html
Vegegården, Rörsjögatan 23, 040-611 38 88, www.vegegarden.com

Senaste blogginläggen

En godare jul
Att ha en fantastisk vegojul blir bara enklare, och godare, för varje jul. Både i vegobutiker och i de övriga matbutikerna så fylls diskarna med vegovänliga julrätter. Vissa av oss satsar på ett...
Det vegetariska på Nobelfesten
Inför Nobelfesten gick det rykten om att hela menyn skulle kunna bli vegetarisk. Men så blev det ju inte - det blev istället krabba och hjort på tallriken. Vi, och många andra, är förstås nyfikna på...
Årets lista 2014
2014 har varit ett spännande år med efterlängtade produkter som kaviar och crème fraîche, veganvänliga pizzerior och nya veganska tidningar. Vegokoll har nu sammanställt veganåret 2014, som vanligt...