Matinspo till påsken

Påsk recept Foto: Vegoteket.se

Fira en djurvänlig påsk! Förutom att bjuda på klassisk inlagd aubergine så har vi andra roliga påskiga-recept här. Nedan hittar ni recept på - rostad rotselleri, rödbetskräm och tofu med örtpesto. Glad påsk! 


2 portioner 

  • 1 stor rotselleri
  • 1 block tofu (ca 250 gram)
  • olja
  • salt och peppar
  • machésallad
  • sesamfrön

    Örtpesto 

    • 4 dl färska, ohackade örter (vi använde citronmeliss, basilika och timjan
    • 1 ½ dl skalade, hackade mandlar (det går bra med solrosfrön med)
    • 1 msk citronsaft
    • 1 msk agave
    • 1 vitlöksklyfta
    • ½ dl rapsolja
    • 1 tsk salt
    • några nypor svartpeppar

      Rödbetskräm 

      • 2 kokta rödbetor
      • saft från ½-1 citron
      • ½ dl olivolja
      • salt och peppar
      • 1 burk kokta kikärtor (400 gram)

     

    Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort skalet på rotsellerin och dela i två stycken 1,5 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt, olja, salta och ställ in i ugnen. Skär tofun i rektanglar och pressa under handduk för att få bort överflödigt vatten. Vänta med att steka tills resten är färdigt.

    Örtpeston:
    Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en hyfsat grov massa. Smaka av med ev. mer salt och peppar och ställ in i kylskåpet.

    Rödbetskrämen:
    Mixa kikärtor, rödbetor och citronsaft. Häll i olivolja, lite i taget och mixa ihop allt eftersom. Krämen ska inte vara för rinnig. Smaka av med salt och peppar när konstistensen känns bra. Stek nu tofun krispig i olja med lite salt! Låt svalna av en aning.

    Lägg upp en rotselleriskiva på varje tallrik och klicka på rödbetskrämen. Bred örtpesto på varje tofubit och lägg överst på rotsellerin. Dekorera med machésallad, mer rödbetskräm och sesamfrön. Bon appétit!

Av Francesca Vilches den 13 april 2017

Senaste blogginläggen

Nyheter i shoppen
Ni vet väl att Djurens Rätt har en egen shop med massa roliga tygkassar, t-shirts, böcker och mycket mer? Senast in är en baseball jacka men världens bästa budskap!  Som medlem i Djurens Rätt...
Glödheta tips för grillkvällar
Visste du att Djurens Rätt samarbetar med Oumph! och att vi ska köra massa grillkvällar under sommaren? Vi kommer att vara på plats i Malmö, Lund, Örebro och Karlstad för att nämna några. Vill du...
Gigafood - utmanar de svenska matscenen
Gigafood är ett matföretag som med sitt produktionskök i centrala Stockholm, levererar vegansk mat till privatpersoner och företag. De lagar vardagsfavoriter i vegansk tappning. På menyn finns en...
La Redoute antar pälsfri policy
Päls kan kännas långt borta när sommaren äntligen har anlänt här i Sverige, däremot så är frågan fortfarande het och aktuell bland aktörer. Nu tar La Redoute (som säljs på bland annat Ellos.se)...
Net-a-porter säger nej till päls
The Yoox Net-a-Porter Group som äger diverse e-handelssajter som just Net-a-porter, Mr Porter, Yoxx och The Outnet, tar nu ställning mot päls och inför en pälsfri policy! – Vi känner ett stort ansvar...
Tropic Snacks ansluter till 100 % VEGANSKT
Tropic Snacks som säljer naturgodis ansluter nu delar av sitt sortiment till 100 % VEGANSKT. Logon kommer att sitta på de veganska produkterna framöver. Syftet är att underlätta för oss veganer när...
Tzaybiffar
Lyxa till det på nationaldagen med Tzays fileér! TZAY Soy Fillet Korean BBQ 2-3 portioner 200 g TZAY Soy Fillet1 dl Korean Sticky BBQ Sauce Valfria favoritgrönsaker t ex: sparris, paprika,...
Kosttillskott från Naturebase
Då och då trillar det in frågor om kost. Visste ni att vi har lite näringstips här? För dig som vill komplettera med kosttillskott så kan vi tipsa om bland annat Naturebase som både har vegetabilisk...
GRUB - veganpub med gourmetburgare
Visste ni att det pågår en crowdfunding projekt för att öppna en veganpub med gourmetburgare i Stockholm? Om ni är sugna på att stötta det kan ni gå in här och läsa mer! Bild lånad från deras...
Den nya mjölken
Växtmjölk som smakar som komjölk? Japp, det ä Ryan och Perumal som redan 2014 kickade igång företaget Perfect day. Målet har varit att ta fram en växtbaserad mjölk som smakar som komjölk! Processen...