Matinspo till påsken

Påsk recept Foto: Vegoteket.se

Fira en djurvänlig påsk! Förutom att bjuda på klassisk inlagd aubergine så har vi andra roliga påskiga-recept här. Nedan hittar ni recept på - rostad rotselleri, rödbetskräm och tofu med örtpesto. Glad påsk! 


2 portioner 

  • 1 stor rotselleri
  • 1 block tofu (ca 250 gram)
  • olja
  • salt och peppar
  • machésallad
  • sesamfrön

    Örtpesto 

    • 4 dl färska, ohackade örter (vi använde citronmeliss, basilika och timjan
    • 1 ½ dl skalade, hackade mandlar (det går bra med solrosfrön med)
    • 1 msk citronsaft
    • 1 msk agave
    • 1 vitlöksklyfta
    • ½ dl rapsolja
    • 1 tsk salt
    • några nypor svartpeppar

      Rödbetskräm 

      • 2 kokta rödbetor
      • saft från ½-1 citron
      • ½ dl olivolja
      • salt och peppar
      • 1 burk kokta kikärtor (400 gram)

     

    Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort skalet på rotsellerin och dela i två stycken 1,5 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt, olja, salta och ställ in i ugnen. Skär tofun i rektanglar och pressa under handduk för att få bort överflödigt vatten. Vänta med att steka tills resten är färdigt.

    Örtpeston:
    Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en hyfsat grov massa. Smaka av med ev. mer salt och peppar och ställ in i kylskåpet.

    Rödbetskrämen:
    Mixa kikärtor, rödbetor och citronsaft. Häll i olivolja, lite i taget och mixa ihop allt eftersom. Krämen ska inte vara för rinnig. Smaka av med salt och peppar när konstistensen känns bra. Stek nu tofun krispig i olja med lite salt! Låt svalna av en aning.

    Lägg upp en rotselleriskiva på varje tallrik och klicka på rödbetskrämen. Bred örtpesto på varje tofubit och lägg överst på rotsellerin. Dekorera med machésallad, mer rödbetskräm och sesamfrön. Bon appétit!

Av Francesca Vilches den 13 april 2017

Senaste blogginläggen

Vegme + Tacobar = sant
Taco Bar tar fram en ny soft-taco-rätt tillsammans med Vegme! Rätten består av vetetortilla, Vegme® smaksatt med bbq-sås, romansallad, chipotle mayo, guacamole, rödlök, fint strimlad rödkål,...
Ny smak från Go coconuts!
 Go coconuts kommer nu med en ny smak - Completely coconuts. Det kan tyckas vara givet att glass gjord på kokosmjölk också måste få finnas i kokossmak!  - Vi har fått många...
Vegan Soul Train blir kiosk
Den 100 % veganska foodtrucken, Vegan Soul Train, rullar ner till Malmö och i Stockholm ersätts den med en kiosk som kommer att heta Fire and Ice. Det bli samma goda burgare och glass fast nu på...
Hitta veganskt godis!
Letar du efter godis i sista minuten? Det finns mycket godis som är veganskt i vanliga butiker. Hitta vegansk godis med vår app VEGOKOLL - allt du behöver göra är att scanna de produkterna du vill ha...
Matinspo till påsken
Fira en djurvänlig påsk! Förutom att bjuda på klassisk inlagd aubergine så har vi andra roliga påskiga-recept här. Nedan hittar ni recept på - rostad rotselleri, rödbetskräm och tofu med örtpesto....
Cruelty-Free parfym!
Visste ni att mysk kommer från myskhjorten? Anita Roddick, grundare av The Body Shop, drev inte bara framgångsrika djurrättskampanjer. Hon skapade också ett helt nytt sätt att tänka kring dofter....
Kung Markattas grillskola
Tillsammans med David Frenkiel och Luise Vindahl som ligger bakom den internationellt erkända matbloggen Green Kitchen Stories, har Kung Markatta tagit fram flera vegetariska grillrecept och ett...
Vego på Vårruset
Vårruset som är världens största motionsserie för tjejer är i år sponsrade av Coop.  Och alla deltagare blir bjudna på lakto-ovo vegetarisk picknick . Vi tycker inte att lakto-ovo...
Oumph! Omelette
Sverige vaknar till en sorgens dag efter gårdagens attentat i Stockholm. Idag påminns vi extra mycket över att ta vara på tiden vi har med våra nära och kära.  Idag delar vi recept på en god...
Urtekram nya serie - Morning Haze
Urtekram som länge har varit anslutna till Leaping Bunyy (HCS)  lanserar en ny kroppsvårdsserie - Morning Haze.  Serien består av produkter för hela kroppen allt från schampo, balsam,...