Framtidens vegomat!

Minns ni att vi tidigare i år skrev om Vinnova? Det är Sveriges innovationsmyndighet! De efterlyste innovativa företag eller universitet som ville utveckla en klimatsmart och hälsosam proteinkälla. Nu har 15 projekt fått finansering och det är nio vego-projekt! 

1. Lupin för innovation av klimatsmart och smakrik mat, Nordvara Nordisk råvara AB, OpenEye AB. Projektet ska ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin, varifrån det går att producera en stor mängd växtbaserade livsmedel som dryck, färs, korv, pålägg, pasta, bröd och glass.

2. Vegansk skyr från skandinaviska råvaror med hjälp av oleosin från rapsrester, Lunds universitet, Institutionen för livsmedelsteknik.

3. Ärttempe - ett köttigt vegoprotein med unika hälsomervärden, Mögelmat AB.
Ska utveckla av en svensk version av den indonesiska sojatempen där sojabönan byts ut mot svenska, ekologiska gula ärtor.

4. Smat - smart mat av havre och odlade muskelceller, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg.
Ska ta fram en prototypprodukt där muskelceller odlats på strukturer från havreprotein för att likna den textur som finns hos kött

5. Ädelosttofu baserad på svenska åkerbönor och svensk soja, JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik AB. Ska ta fram en ädelostliknande produkt som är baserad på svenskodlade åkerbönor och sojabönor, som efterliknar mjölkbaserade produkter som gorgonzola, danablu, eller cambozola.

6. Mellanmål på svensk böna, Åse-Glass AB. Ska utveckla ett mellanmål gjord av bondbönor, där en professionell kock ska smaksätta basen och utveckla den till en färdig prototyp

7. Smartgrillers - en nutritionell smaksensation, Sveriges tekniska forskningsinstitut, Göteborg. Ska ta fram en klimatanpassad och hälsosam vegetarisk grillprodukt med högt proteininnehåll, genom att använda biprodukter av protein och fiberhaltiga råvaror samt andra grödor som odlas i Sverige.

8. Gråärtor - en oanvänd resurs i den nordiska gastronomin, Örebro universitet, restaurang- och hotellhögskolan. Ska utveckla en gråärtsbiff som innehåller gråärten Retrija, som har egenskaper som efterliknar kött.

9. Klimatsmart svampprotein från det svenska jordbruket, Lantmännen agroetanol AB.

lupin Foto: Vinnova

Av Francesca Vilches den 29 april 2016

Senaste blogginläggen

Nyheter på Cirkel K
Imorgon börjar en falafeltallrik framtagen av Svenska Kocklandslaget att landa hos Cirkel K mackarna runt om i landet. Sedan tidigare har Cirkel K även Oumph!-wraps. Falafeltallriken  ...
Glass som är bra för magen
Alla vet att glass är bra för magen, men den här glassen är verkligen något extra! Lovice lanserar Vegan Ice Dream, krämig glass gjord på soja och smaksatt med blåbär- och lingonsylt. Men det bästa...
Vegobox Favoriter
Vegobox som är en tjänst som levererar vegansk gottis hem till dig öppnar nu en butik med Vegoboxens favoriter! Shoppen kommer att bestå både av en del produkter som har varit med i boxar under årens...
Bilar för oss som ratar läder
De innovativa biltillverkarna från Tesla har redan tagit fram alternativ för oss som inte vill sitta på någons skinn!  Nu överväger Bentley att följa deras fotspår och ta fram djurvänliga...
Getraw ekologiska energibars
Getraw är en ekologisk bar gjord på frukt, nötter och bär! Barsen är glutenfria och utan tillsatt socker. Barsen finns redan ute i handeln hos bland annat ICA och Coop (även online på tex Apotea och...
Ny smak från 3 Vänner
Under veckan rullar den nya smaken från 3 Vänner Glass ut i butik. Den nya smaken för tankarna till piña colda med sin smak av kokos och ananas. Förutom den här smaken så har företaget två andra...
Raps - den nya heta grödan
Just nu pågår intensiv forskning av en ny sort genmodifierad raps som innehåller långa omega-3 fettsyror. Syftet är att minska utfiskning av haven och ersätta fiskoljan på marknaden. Om grödan blir...
Oumph nyheter: Tandoori BBQ och Tarragon & Lemon
Oumph släpper två nya smaker lagom till grillsäsongen! Dessa är Tandoori BBQ och Tarragon & Lemon. Tandoori är en kryddblandning som används med en tandoor - en cylinderformad lerugn - i...
Låt mig presentera framtiden - Lupinhurt
Det är Garant som blir den första svenska aktören att gå ut med Lupinhurten, alltså yoghurt(ish) gjort på lupiner (och kokos)! Produkterna är helt veganska och finns i smakerna naturell, mango och...
00-talister föredrar närodlat och vegetariskt
I en undersökning som Quattroporte har genomfört i uppdrag av ICA har 60 barn och unga födda under 00-talet haft djupa intervjuer, undersökningen kompletterades med en undersökning från Kantar Sifo...