För alla tillfällen då aptitbitar och läckerheter tarvas

Hilarius1Ja, ni fattar ju. Det här är sillarna.Den 12 juni skrev jag ”räkna med att få en rapport” om Hilarius Larssons midsommarmat. Det tog en stund, men nu är det dags.

Hilarius Larssons Delikatessmanufaktur är en cool firma i Stockholm som erbjuder catering. Hela Hilarius koncept går i gammaldags stil och på hemsidan kan du läsa om sillar och charkuterier, revbensspjäll och rökiga råbiffar – men trots alla djurköttiga namn är allt veganskt. I julas beställde vi deras jultallrik och nu deras midsommartallrik. Men de har catering året om, så du behöver inte vänta till jul. Anlita dem till 50-årsfesten som kommer strax, eller ert bröllop, eller vad det nu kan vara ni ska fira. Och för er som inte bor i Stockholm gråter jag en skvätt. Kanske kommer ni någon gång och hälsar på en släkting här - då kan ni passa på och slå på stort.

Delikatessmanufakturen hämtar mycket inspiration från gamla kokböcker från sekelskiftet fram till 60- och 70-talet. Dom är himla roliga tycker jag. Vad sägs om ”Hilarius Larssons meny för Sena Supéer & Kammartillställningar”? ”Hilarius Larssons gröna mandeltapenade - Den diskrete läckergommen lägger en sked mandeltapenad på ett kex, vi andra tar två.””Hilarius mustiga revbensspjäll - Revbensspjäll av förbibliskt mått, från tiden då de inte byggdes av lera och ben, utan av veteprotein.” 

Eller det här: ”Chimichurri - En argentinsk grillsås med vilken bandoneónspelare lurat steppbelägna tangodansörer i fördärvet sedan urminnes tider; till hälften bestående av färska örter, till andra, av olja, chili och vitlök. Ingenting blir sig likt efter att man kombinerat denna med cashewtzatziki eller Salsa Guadalupe.”

Hilarius2

När maten landar hemma ligger den väldigt fint förpackad. Köttet invirat i fint brunt papper med grått snöre omkring (jag undrar om inte detta är det jag gillar allra mest). Alla varor har vackra etiketter. Allt är genomtänkt, även detaljer som formuleringar om maträtterna och val av typsnitt. Den stora grejen med Hilarius är att de tillverkar de olika köttprodukterna själva. Därför är deras produkter helt egna och annorlunda jämfört andra företags.

Till den specifika midsommarmaten. Två sorters korvar (Concordia Ståhls extrakryddiga grillkorvar och Skeppar Styrbjörns trippelrökiga chorizo), revbensspjäll, flintastek (som tyvärr brändes totalt på ena sidan i grillen (vilket Hilarius hade förvarnat om), två grillsåser att pensla på eller doppa korvar och kött i. Och, en midsommar är ju ingen midsommar utan sill: Skeppar Styrbjörns pepparsill, Hilarius Skärgårdssill och Concordias extrakryddade inlagda sillar. Jag kan inte säga att någon var godare än någon annan för de var jättegoda alla tre. Steken och revbensspjällen var aningen mastiga, alltså tunga i konsistensen. Och jag minns korvarna från i julas som lite mindre kryddiga, jag tror jag tyckte bättre om dem. Men det är naturligtvis viktigt att de varierar kryddningen och det är supercoolt att testa olika. De köttprodukter jag tyckt bäst om av Hilarius är de små små julkorvarna och framförallt: deras underbara små köttbullar.

Jag kan också tipsa om deras Cashewtzatziki och Muammarra – alldeles ljuvliga! Muammarran var tjock, hade en fantastisk färg och var stark – helt annorlunda min egen blaskiga variant.

Hilarius3

Alltså, vad jag vill säga med detta långa blogginlägg är: 1) Hilarius är supercoola 2) beställ från dem om du har möjlighet.

PS. Jag fick en liten ”anmärkning” när jag uppmärksammade Way Out West förra året för att de bara serverade vegomat. För det hade minsann Öland roots gjort i flera år, men jag hade inte skrivit om det (detta var jag dock inte ensam om precis). Men nu ropar jag ut det så alla hör:

Öland roots rules, dom serverar bara vegetarisk och vegansk mat!

Fantastiskt. Festivalen pågår 11-13 juli och firar dessutom 10 år i år.

PS2. Jag går på en lång semester imorgon, därav kommer blogginläggen att komma lite mer sällan. Men jag glömmer inte bort er, jag spanar på. Och gör gärna inlägg (i kommentarsfältet på senaste inlägget) om ni hittar något spännande i sommar-Sverige.

PS3. Eftersom jag själv undrade så hur de där revbensspjällen skulle se ut så lägger jag in en bild på dem här också.

Hilarius4

Av Gabriella Terneborg den 4 juli 2013 Taggad med: Öland Roots, Hilarius Larsson

Senaste blogginläggen

Nyheter i shoppen
Ni vet väl att Djurens Rätt har en egen shop med massa roliga tygkassar, t-shirts, böcker och mycket mer? Senast in är en baseball jacka men världens bästa budskap!  Som medlem i Djurens Rätt...
Glödheta tips för grillkvällar
Visste du att Djurens Rätt samarbetar med Oumph! och att vi ska köra massa grillkvällar under sommaren? Vi kommer att vara på plats i Malmö, Lund, Örebro och Karlstad för att nämna några. Vill du...
Gigafood - utmanar de svenska matscenen
Gigafood är ett matföretag som med sitt produktionskök i centrala Stockholm, levererar vegansk mat till privatpersoner och företag. De lagar vardagsfavoriter i vegansk tappning. På menyn finns en...
La Redoute antar pälsfri policy
Päls kan kännas långt borta när sommaren äntligen har anlänt här i Sverige, däremot så är frågan fortfarande het och aktuell bland aktörer. Nu tar La Redoute (som säljs på bland annat Ellos.se)...
Net-a-porter säger nej till päls
The Yoox Net-a-Porter Group som äger diverse e-handelssajter som just Net-a-porter, Mr Porter, Yoxx och The Outnet, tar nu ställning mot päls och inför en pälsfri policy! – Vi känner ett stort ansvar...
Tropic Snacks ansluter till 100 % VEGANSKT
Tropic Snacks som säljer naturgodis ansluter nu delar av sitt sortiment till 100 % VEGANSKT. Logon kommer att sitta på de veganska produkterna framöver. Syftet är att underlätta för oss veganer när...
Tzaybiffar
Lyxa till det på nationaldagen med Tzays fileér! TZAY Soy Fillet Korean BBQ 2-3 portioner 200 g TZAY Soy Fillet1 dl Korean Sticky BBQ Sauce Valfria favoritgrönsaker t ex: sparris, paprika,...
Kosttillskott från Naturebase
Då och då trillar det in frågor om kost. Visste ni att vi har lite näringstips här? För dig som vill komplettera med kosttillskott så kan vi tipsa om bland annat Naturebase som både har vegetabilisk...
GRUB - veganpub med gourmetburgare
Visste ni att det pågår en crowdfunding projekt för att öppna en veganpub med gourmetburgare i Stockholm? Om ni är sugna på att stötta det kan ni gå in här och läsa mer! Bild lånad från deras...
Den nya mjölken
Växtmjölk som smakar som komjölk? Japp, det ä Ryan och Perumal som redan 2014 kickade igång företaget Perfect day. Målet har varit att ta fram en växtbaserad mjölk som smakar som komjölk! Processen...