För alla tillfällen då aptitbitar och läckerheter tarvas

Hilarius1Ja, ni fattar ju. Det här är sillarna.Den 12 juni skrev jag ”räkna med att få en rapport” om Hilarius Larssons midsommarmat. Det tog en stund, men nu är det dags.

Hilarius Larssons Delikatessmanufaktur är en cool firma i Stockholm som erbjuder catering. Hela Hilarius koncept går i gammaldags stil och på hemsidan kan du läsa om sillar och charkuterier, revbensspjäll och rökiga råbiffar – men trots alla djurköttiga namn är allt veganskt. I julas beställde vi deras jultallrik och nu deras midsommartallrik. Men de har catering året om, så du behöver inte vänta till jul. Anlita dem till 50-årsfesten som kommer strax, eller ert bröllop, eller vad det nu kan vara ni ska fira. Och för er som inte bor i Stockholm gråter jag en skvätt. Kanske kommer ni någon gång och hälsar på en släkting här - då kan ni passa på och slå på stort.

Delikatessmanufakturen hämtar mycket inspiration från gamla kokböcker från sekelskiftet fram till 60- och 70-talet. Dom är himla roliga tycker jag. Vad sägs om ”Hilarius Larssons meny för Sena Supéer & Kammartillställningar”? ”Hilarius Larssons gröna mandeltapenade - Den diskrete läckergommen lägger en sked mandeltapenad på ett kex, vi andra tar två.””Hilarius mustiga revbensspjäll - Revbensspjäll av förbibliskt mått, från tiden då de inte byggdes av lera och ben, utan av veteprotein.” 

Eller det här: ”Chimichurri - En argentinsk grillsås med vilken bandoneónspelare lurat steppbelägna tangodansörer i fördärvet sedan urminnes tider; till hälften bestående av färska örter, till andra, av olja, chili och vitlök. Ingenting blir sig likt efter att man kombinerat denna med cashewtzatziki eller Salsa Guadalupe.”

Hilarius2

När maten landar hemma ligger den väldigt fint förpackad. Köttet invirat i fint brunt papper med grått snöre omkring (jag undrar om inte detta är det jag gillar allra mest). Alla varor har vackra etiketter. Allt är genomtänkt, även detaljer som formuleringar om maträtterna och val av typsnitt. Den stora grejen med Hilarius är att de tillverkar de olika köttprodukterna själva. Därför är deras produkter helt egna och annorlunda jämfört andra företags.

Till den specifika midsommarmaten. Två sorters korvar (Concordia Ståhls extrakryddiga grillkorvar och Skeppar Styrbjörns trippelrökiga chorizo), revbensspjäll, flintastek (som tyvärr brändes totalt på ena sidan i grillen (vilket Hilarius hade förvarnat om), två grillsåser att pensla på eller doppa korvar och kött i. Och, en midsommar är ju ingen midsommar utan sill: Skeppar Styrbjörns pepparsill, Hilarius Skärgårdssill och Concordias extrakryddade inlagda sillar. Jag kan inte säga att någon var godare än någon annan för de var jättegoda alla tre. Steken och revbensspjällen var aningen mastiga, alltså tunga i konsistensen. Och jag minns korvarna från i julas som lite mindre kryddiga, jag tror jag tyckte bättre om dem. Men det är naturligtvis viktigt att de varierar kryddningen och det är supercoolt att testa olika. De köttprodukter jag tyckt bäst om av Hilarius är de små små julkorvarna och framförallt: deras underbara små köttbullar.

Jag kan också tipsa om deras Cashewtzatziki och Muammarra – alldeles ljuvliga! Muammarran var tjock, hade en fantastisk färg och var stark – helt annorlunda min egen blaskiga variant.

Hilarius3

Alltså, vad jag vill säga med detta långa blogginlägg är: 1) Hilarius är supercoola 2) beställ från dem om du har möjlighet.

PS. Jag fick en liten ”anmärkning” när jag uppmärksammade Way Out West förra året för att de bara serverade vegomat. För det hade minsann Öland roots gjort i flera år, men jag hade inte skrivit om det (detta var jag dock inte ensam om precis). Men nu ropar jag ut det så alla hör:

Öland roots rules, dom serverar bara vegetarisk och vegansk mat!

Fantastiskt. Festivalen pågår 11-13 juli och firar dessutom 10 år i år.

PS2. Jag går på en lång semester imorgon, därav kommer blogginläggen att komma lite mer sällan. Men jag glömmer inte bort er, jag spanar på. Och gör gärna inlägg (i kommentarsfältet på senaste inlägget) om ni hittar något spännande i sommar-Sverige.

PS3. Eftersom jag själv undrade så hur de där revbensspjällen skulle se ut så lägger jag in en bild på dem här också.

Hilarius4

Av Gabriella Terneborg den 4 juli 2013 Taggad med: Öland Roots, Hilarius Larsson

Senaste blogginläggen

Stjärnkock öppnar vegetarisk restaurang
Foto: Mathias Dahlgren/Sveriges Radio Stjärnkocken Mathias Dahlgren öppnar upp en helt vegetarisk restaurang i samma lokal där han tidigare haft sin lyxkrog, Matbaren, som haft inte mindre än två...
Vinn en vegansk middagsbox!
Nu kör vi en tävling tillsammans med SoFine Tofu, ni får möjlighet att få hem en vegansk middagsbox med SoFine tofu! Boxen innehåller tofu, grönsaker, recept och inspiration! Allt du behöver göra är...
Vardagsvego för alla - Ny kokbok
Behöver du också hjälp och inspiration i vardagen? Sofia Von Porat gör det igen och lanserar en kokbok med god och enkel vardagsmat.  I Vardagsvego för alla! finns fler än 80...
Fetaost och pålägg!
Under 2016 kom det många bra nyheter till vegohyllorna, tyvärr var det några som inte fick tillräckligt med uppmärksamhet! Här följer våra topp 3:  Vegansk fetaost från Bute Island! Ja, fetaost...
Anamma för storhushåll
Vego ökar även i den offentliga sektorn och det har nog aldrig pratats mer om vegetabilsika alternativ i skolan som det görs idag. Nu vill Anamma möta efterfrågan och lanserar både vegofärs och...
I am - Djurvänlig konst
Carolina Ekström är en konstnär och grafisk designer från Västerås som i år skapar en djurporträttsserie i djurrättsanda. Serien kommer att bestå av 12 porträtt, en varje månad och heter I am. -...
Pureology
Det är sällan vi tänker på att håret inte bara tar stryk av solen under sommaren. Kalla vinterdagar är minst lika slitsamma för håret och därför tänkte vi tipsa om Pureologys senaste produkter....
Ica fortsätter att veganisera
Vi avslutar veckan med en topp-nyhet. ICA som har briljerat med helvegetariska recept under 2016 och som sedan 2015 kraftigt har utökat deras vegorsortiment fortsätter att veganisera deras...
Nirvana i Stockholm
Nirvana yogastudio på Åsögatan 166 i Stockholm är en helt veganskt och glutenfri lunchrestaurang! Det serveras lunch på vardagar mellan 11-14 och har olika teman det kan var länder, smaker eller...
Pinchos inför mer veganskt
Pinchos som har 27 restauranger runt om i Sverige utvecklar sitt vegosortiment och inför minst fyra veganska rätter i menyn!  – Pinchos matkoncept bygger i grund och botten på en salig blandning...