En morgon med Alpro

En morgon med AlproEn morgon med Alpro

I morse var jag på en pressfrukost anordnad av Alpro med rubriken ”Växtbaserad kost –en tillfällig trend eller här för att stanna?”.

”Intresset för växtbaserad kost ökar ständigt. Den egna hälsan, medvetenhet kring klimatpåverkan och trender inom matlagning är några av anledningarna. Är detta intresse bara en tillfällig trend eller är det något som kommer att fortsätta att växa sig starkare i Sverige? Vad är de stora vinningarna med att börja konsumera mer växtbaserat? Hur kommer trenden att utvecklas? Och hur påverkas vår hälsa?”

I korta drag.
Hanna Möller, produktchef i Sverige inledde med  en presentation av Alpro, hon beskrev läget med klimatet,  den ökande växtbaserade kosten (ibland är det svårt att använda ordet ”vegetarisk” ;-) ) och intressanta jämförelser mellan komjölk och sojamjölk (energiåtgång vid produktion m m). Alpros ledord är ”med små enkla förändringar kan man göra stora framsteg för miljön”. T ex berättade hon att under 2010-2011 producerades det 258 miljoner ton soja i världen. 99% gick till djurfoder. 0,01 av resten används av Alpro.

Efter det följde en paneldiskussion med Calle Peyron, (http://lohas.se/),Edit Künstlicher (http://livinggreen.se/), Sara Carlsson (Dietistbyrån Göteborg) samt Sofia Dahlén (http://rakfrossa.tumblr.com/). Sara Blomberg (Dharma Kommunikation) var moderator.

Samtliga var eniga om att vegomaten är här för att stanna, ”Det är ingen övergående trend, vi är bara i början. ” (Sara). ”Det är en tröskel vi går över och vi kommer inte att komma tillbaka” (Edit).  Alla hade olika bakgrunder och sina ingångar i diskussionen och jag är glad att Sofia Dahlén var på plats och höll djurrättsställningarna! En publikfråga om LCHF kom upp varpå Dahlén svarade ”Jag tror inte att den trenden kan hålla i sig. Det är en total katastrof ur ett globalt perspektiv”.

Två personer från Alpro Belgien var på plats (coolt!), bl a Joyce Rasquin som är europeisk marknadsansvarig på företaget. Jag pratade med dem bägge och frågade lite grann om framtida produktnyheter t ex mjukost. Det har de tidigare testat i Belgien, men det är så oerhört svårt att nå fram i kyldiskarna så det gick helt enkelt inte.  Synd. Jag kände mej också tvungen att framföra min lilla kritik mot den nya tunna vaniljyoghurten...

Det bjöds på riklig frukost, mackor med Alprosmör, vegansk ost, de olika yoghurtarna, färska bär och nötter och vispad grädde. Samt veganska bakverk av Mattias Kristiansson (http://bakemyday.se/): Blåbärsmousse, Äppelbakelser och Crème Brûlée-kakor med hallonsylt…

Synd bara att de inte hade tänkt på att värma sojamjölken, kvinnan före mig tog en kopp kaffe och mjölken skar sig. Hon fick då en ny med komjölk i. Lite tokigt på en Alprotillställning tycker jag.

Och när vi gick fick alla varsin Alprogoodie-bag med nya vispgrädden och en yoghurt. Tack tack för en trevlig och bra morgon. Mer sånt av vegoföretagen tycker jag!

Här kommer några bilder.

Alpros produkterAlpros produkter

Paneldiskussion

Paneldiskussion med publik

De veganska bakverkenDe veganska bakverken

FrukostbordetFrukostbordet

Min nya lilla Alproväska!Min nya lilla Alproväska!

Av Gabriella Terneborg den 8 mars 2012 Taggad med: Alpro

Senaste blogginläggen

Nyheter i shoppen
Ni vet väl att Djurens Rätt har en egen shop med massa roliga tygkassar, t-shirts, böcker och mycket mer? Senast in är en baseball jacka men världens bästa budskap!  Som medlem i Djurens Rätt...
Glödheta tips för grillkvällar
Visste du att Djurens Rätt samarbetar med Oumph! och att vi ska köra massa grillkvällar under sommaren? Vi kommer att vara på plats i Malmö, Lund, Örebro och Karlstad för att nämna några. Vill du...
Gigafood - utmanar de svenska matscenen
Gigafood är ett matföretag som med sitt produktionskök i centrala Stockholm, levererar vegansk mat till privatpersoner och företag. De lagar vardagsfavoriter i vegansk tappning. På menyn finns en...
La Redoute antar pälsfri policy
Päls kan kännas långt borta när sommaren äntligen har anlänt här i Sverige, däremot så är frågan fortfarande het och aktuell bland aktörer. Nu tar La Redoute (som säljs på bland annat Ellos.se)...
Net-a-porter säger nej till päls
The Yoox Net-a-Porter Group som äger diverse e-handelssajter som just Net-a-porter, Mr Porter, Yoxx och The Outnet, tar nu ställning mot päls och inför en pälsfri policy! – Vi känner ett stort ansvar...
Tropic Snacks ansluter till 100 % VEGANSKT
Tropic Snacks som säljer naturgodis ansluter nu delar av sitt sortiment till 100 % VEGANSKT. Logon kommer att sitta på de veganska produkterna framöver. Syftet är att underlätta för oss veganer när...
Tzaybiffar
Lyxa till det på nationaldagen med Tzays fileér! TZAY Soy Fillet Korean BBQ 2-3 portioner 200 g TZAY Soy Fillet1 dl Korean Sticky BBQ Sauce Valfria favoritgrönsaker t ex: sparris, paprika,...
Kosttillskott från Naturebase
Då och då trillar det in frågor om kost. Visste ni att vi har lite näringstips här? För dig som vill komplettera med kosttillskott så kan vi tipsa om bland annat Naturebase som både har vegetabilisk...
GRUB - veganpub med gourmetburgare
Visste ni att det pågår en crowdfunding projekt för att öppna en veganpub med gourmetburgare i Stockholm? Om ni är sugna på att stötta det kan ni gå in här och läsa mer! Bild lånad från deras...
Den nya mjölken
Växtmjölk som smakar som komjölk? Japp, det ä Ryan och Perumal som redan 2014 kickade igång företaget Perfect day. Målet har varit att ta fram en växtbaserad mjölk som smakar som komjölk! Processen...