En morgon med Alpro

En morgon med AlproEn morgon med Alpro

I morse var jag på en pressfrukost anordnad av Alpro med rubriken ”Växtbaserad kost –en tillfällig trend eller här för att stanna?”.

”Intresset för växtbaserad kost ökar ständigt. Den egna hälsan, medvetenhet kring klimatpåverkan och trender inom matlagning är några av anledningarna. Är detta intresse bara en tillfällig trend eller är det något som kommer att fortsätta att växa sig starkare i Sverige? Vad är de stora vinningarna med att börja konsumera mer växtbaserat? Hur kommer trenden att utvecklas? Och hur påverkas vår hälsa?”

I korta drag.
Hanna Möller, produktchef i Sverige inledde med  en presentation av Alpro, hon beskrev läget med klimatet,  den ökande växtbaserade kosten (ibland är det svårt att använda ordet ”vegetarisk” ;-) ) och intressanta jämförelser mellan komjölk och sojamjölk (energiåtgång vid produktion m m). Alpros ledord är ”med små enkla förändringar kan man göra stora framsteg för miljön”. T ex berättade hon att under 2010-2011 producerades det 258 miljoner ton soja i världen. 99% gick till djurfoder. 0,01 av resten används av Alpro.

Efter det följde en paneldiskussion med Calle Peyron, (http://lohas.se/),Edit Künstlicher (http://livinggreen.se/), Sara Carlsson (Dietistbyrån Göteborg) samt Sofia Dahlén (http://rakfrossa.tumblr.com/). Sara Blomberg (Dharma Kommunikation) var moderator.

Samtliga var eniga om att vegomaten är här för att stanna, ”Det är ingen övergående trend, vi är bara i början. ” (Sara). ”Det är en tröskel vi går över och vi kommer inte att komma tillbaka” (Edit).  Alla hade olika bakgrunder och sina ingångar i diskussionen och jag är glad att Sofia Dahlén var på plats och höll djurrättsställningarna! En publikfråga om LCHF kom upp varpå Dahlén svarade ”Jag tror inte att den trenden kan hålla i sig. Det är en total katastrof ur ett globalt perspektiv”.

Två personer från Alpro Belgien var på plats (coolt!), bl a Joyce Rasquin som är europeisk marknadsansvarig på företaget. Jag pratade med dem bägge och frågade lite grann om framtida produktnyheter t ex mjukost. Det har de tidigare testat i Belgien, men det är så oerhört svårt att nå fram i kyldiskarna så det gick helt enkelt inte.  Synd. Jag kände mej också tvungen att framföra min lilla kritik mot den nya tunna vaniljyoghurten...

Det bjöds på riklig frukost, mackor med Alprosmör, vegansk ost, de olika yoghurtarna, färska bär och nötter och vispad grädde. Samt veganska bakverk av Mattias Kristiansson (http://bakemyday.se/): Blåbärsmousse, Äppelbakelser och Crème Brûlée-kakor med hallonsylt…

Synd bara att de inte hade tänkt på att värma sojamjölken, kvinnan före mig tog en kopp kaffe och mjölken skar sig. Hon fick då en ny med komjölk i. Lite tokigt på en Alprotillställning tycker jag.

Och när vi gick fick alla varsin Alprogoodie-bag med nya vispgrädden och en yoghurt. Tack tack för en trevlig och bra morgon. Mer sånt av vegoföretagen tycker jag!

Här kommer några bilder.

Alpros produkterAlpros produkter

Paneldiskussion

Paneldiskussion med publik

De veganska bakverkenDe veganska bakverken

FrukostbordetFrukostbordet

Min nya lilla Alproväska!Min nya lilla Alproväska!

Av Gabriella Terneborg den 8 mars 2012 Taggad med: Alpro

Senaste blogginläggen

Fettisdagen och veganska semlor
Imorgon är dagen kommen, fettisdagen! Och det har (äntligen) blivit helt omöjligt att kartlägga alla ställen i Sverige som erbjuder veganska semlor. Därför tänkte vi tipsa om ett ställe i Stockholm...
Veganska "ostbågar"
Veganska "ostbågar"? Nöt-eller chokladkräm? Ja! Det och mycket mer erbjuder Da Carla! Ostbågarna är en efterlängtad produkt i vegokretsar och istället för majs (som ostbågar vanligtvis är gjorda på)...
Mer glass från Lily & Hanna's
Våren känns lite närmare när vi ser senaste tillskotten från Lilys & Hanna's. Det är två nya smaker nämligen; Fudge Truffle Heaven och Divine Salted Mocha Caramel, låter ljuvligt! ...
Växt Söder
Djurens Rätt har sitt huvudkontor på Söder i Stockholm. Förutom att ha Goodstore, Hornstulls Bagarn (stans godaste vegan-semlor) och otaligt med vego alternativ på resturagner häromkring så...
GoGreens nyheter
Nu kommer GoGreen med två nya dryck med ancient grains! Det är dryckerna med smakerna Quinoa och Kokos samt Havre och Mandel. Dessa finns ute i butik sedan förra veckan (vecka 7) och i urgoda...
London Fashion Week
I skrivandes stund är det är inte mindre än 92 359 personer som har skrivit under en petition för att få London Fashion Week att exkludera päls från deras modevisningar. Det är organisationen Change...
Kampanjburgare hos McDonalds
För er som har missat det så kan vi tipsa om McDonalds Guacamole Veggie Burger! Det är samma vanliga McBean burgare (alltså bönburgare) men med två nya såser dels Guacamole och limemajonnäs. Burgaren...
Bubs nyheter
Imorgon är det fredag! Är ni taggade på fredagsmys? Då kanske ni kan passa på att smaka Bubs nya veganska godisserie, GEO! Det är en serie med fyra nya spännande smaker och den klassiska banan/...
Anammas nyheter
Anamma lanserar tre nya produktnyheter i de efterlängtade smakerna Pulled vego BBQ, Kebab och chili-och ingefärsstrimlor. Produkterna hittar ni i frysdiskarna hos Coop och City Gross. Priset ligger...
Fry's XL burgare
Det Sydafrikanska företaget Fry's som här i Sverige är märkt med 100 % VEGANSKT utökar sortimentet med två nyheter under våren. Först ut är det en rejäl XL burgare, en 150 gramare som är oehört...