En morgon med Alpro

En morgon med AlproEn morgon med Alpro

I morse var jag på en pressfrukost anordnad av Alpro med rubriken ”Växtbaserad kost –en tillfällig trend eller här för att stanna?”.

”Intresset för växtbaserad kost ökar ständigt. Den egna hälsan, medvetenhet kring klimatpåverkan och trender inom matlagning är några av anledningarna. Är detta intresse bara en tillfällig trend eller är det något som kommer att fortsätta att växa sig starkare i Sverige? Vad är de stora vinningarna med att börja konsumera mer växtbaserat? Hur kommer trenden att utvecklas? Och hur påverkas vår hälsa?”

I korta drag.
Hanna Möller, produktchef i Sverige inledde med  en presentation av Alpro, hon beskrev läget med klimatet,  den ökande växtbaserade kosten (ibland är det svårt att använda ordet ”vegetarisk” ;-) ) och intressanta jämförelser mellan komjölk och sojamjölk (energiåtgång vid produktion m m). Alpros ledord är ”med små enkla förändringar kan man göra stora framsteg för miljön”. T ex berättade hon att under 2010-2011 producerades det 258 miljoner ton soja i världen. 99% gick till djurfoder. 0,01 av resten används av Alpro.

Efter det följde en paneldiskussion med Calle Peyron, (http://lohas.se/),Edit Künstlicher (http://livinggreen.se/), Sara Carlsson (Dietistbyrån Göteborg) samt Sofia Dahlén (http://rakfrossa.tumblr.com/). Sara Blomberg (Dharma Kommunikation) var moderator.

Samtliga var eniga om att vegomaten är här för att stanna, ”Det är ingen övergående trend, vi är bara i början. ” (Sara). ”Det är en tröskel vi går över och vi kommer inte att komma tillbaka” (Edit).  Alla hade olika bakgrunder och sina ingångar i diskussionen och jag är glad att Sofia Dahlén var på plats och höll djurrättsställningarna! En publikfråga om LCHF kom upp varpå Dahlén svarade ”Jag tror inte att den trenden kan hålla i sig. Det är en total katastrof ur ett globalt perspektiv”.

Två personer från Alpro Belgien var på plats (coolt!), bl a Joyce Rasquin som är europeisk marknadsansvarig på företaget. Jag pratade med dem bägge och frågade lite grann om framtida produktnyheter t ex mjukost. Det har de tidigare testat i Belgien, men det är så oerhört svårt att nå fram i kyldiskarna så det gick helt enkelt inte.  Synd. Jag kände mej också tvungen att framföra min lilla kritik mot den nya tunna vaniljyoghurten...

Det bjöds på riklig frukost, mackor med Alprosmör, vegansk ost, de olika yoghurtarna, färska bär och nötter och vispad grädde. Samt veganska bakverk av Mattias Kristiansson (http://bakemyday.se/): Blåbärsmousse, Äppelbakelser och Crème Brûlée-kakor med hallonsylt…

Synd bara att de inte hade tänkt på att värma sojamjölken, kvinnan före mig tog en kopp kaffe och mjölken skar sig. Hon fick då en ny med komjölk i. Lite tokigt på en Alprotillställning tycker jag.

Och när vi gick fick alla varsin Alprogoodie-bag med nya vispgrädden och en yoghurt. Tack tack för en trevlig och bra morgon. Mer sånt av vegoföretagen tycker jag!

Här kommer några bilder.

Alpros produkterAlpros produkter

Paneldiskussion

Paneldiskussion med publik

De veganska bakverkenDe veganska bakverken

FrukostbordetFrukostbordet

Min nya lilla Alproväska!Min nya lilla Alproväska!

Av Gabriella Terneborg den 8 mars 2012 Taggad med: Alpro

Senaste blogginläggen

Vegansk glass-sandwich
Glass hysterin tar aldrig slut! Coconut Bliss, som tillverkar bland annat glass-sandwich har börjat leta sig ut här i Sverige, nu med en vegansk vanilj- och chokladglass i knapriga chocolate chip...
Mr Paninis varma macka
Förutom att införa en vegansk korv på Preems bemannade stationer så har butikerna också möjlighet att ta in Mr Paninis veganmacka. Den består av pulled vegme och chili-och paprikasås. Även andra...
Nice Cream på tre sätt
Nice cream är världens enklaste glass, som inte kräver någon glassmaskin eller massvis med ingredienser. Den är framförallt supergod! Vi har lånat lite glassrecept från Sofia Von Porats senaste...
Testa en grön sommar
Ligger du i en hängmatta och filosoferar om livets gåtor? Många av oss tänker och reflekterar mycket när vi är lediga. Sitter du och tänker att du vill starta med en grönare kost? Beställ vår...
Somriga efterrätter
Piffa upp lillördagen med somriga efterrätter. Vad sägs som en frisk Citronmousse eller en härlig Rabarberpaj ? Mums! 
Tidningar och poddar
Du kanske ligger på stranden och vill lyssna på något djurrättsligt eller vill bläddra i en tidning medan du gungar i hängmattan? Eller så kanske jobbar du hela sommaren och behöver lite sällskap på...
Svalka dig med vegoglass
Visste du att det finns flera vego-glass-alternativ där ute i helt vanliga butiker? Och att inte all isglass är vegansk? Ja, sorgligt nog finns de mjölk och mjölksocker i flera sorters glass som...
Bruncha loss
Är du ledig i helgen? Passa på att bjuda dig själv (och andra om du vill) på brunch. Vad sägs om amerikanska pannkakor eller scrambled tofu? Hitta fullständiga recept här för pannkakor och här för...
Veganchoklad från Åre
Åre chokladfabrik är kända för sina strutar med handgjorda chokladpraliner, tryfflar och kolor. Och nu kommer äntligen inte bara en utan tre veganska smaker!     Vegankola Chokladkola...
Reseguide Thailand - Bangkok och Chiang Mai
Thailand kan definitivt imponera med de idylliska stränder. En av våra fantastiska medlemmar i Djurens Rätt besökte landet och delar nu med sig av sina bästa vegotips!  Bild och text av Jennifer...