En morgon med Alpro

En morgon med AlproEn morgon med Alpro

I morse var jag på en pressfrukost anordnad av Alpro med rubriken ”Växtbaserad kost –en tillfällig trend eller här för att stanna?”.

”Intresset för växtbaserad kost ökar ständigt. Den egna hälsan, medvetenhet kring klimatpåverkan och trender inom matlagning är några av anledningarna. Är detta intresse bara en tillfällig trend eller är det något som kommer att fortsätta att växa sig starkare i Sverige? Vad är de stora vinningarna med att börja konsumera mer växtbaserat? Hur kommer trenden att utvecklas? Och hur påverkas vår hälsa?”

I korta drag.
Hanna Möller, produktchef i Sverige inledde med  en presentation av Alpro, hon beskrev läget med klimatet,  den ökande växtbaserade kosten (ibland är det svårt att använda ordet ”vegetarisk” ;-) ) och intressanta jämförelser mellan komjölk och sojamjölk (energiåtgång vid produktion m m). Alpros ledord är ”med små enkla förändringar kan man göra stora framsteg för miljön”. T ex berättade hon att under 2010-2011 producerades det 258 miljoner ton soja i världen. 99% gick till djurfoder. 0,01 av resten används av Alpro.

Efter det följde en paneldiskussion med Calle Peyron, (http://lohas.se/),Edit Künstlicher (http://livinggreen.se/), Sara Carlsson (Dietistbyrån Göteborg) samt Sofia Dahlén (http://rakfrossa.tumblr.com/). Sara Blomberg (Dharma Kommunikation) var moderator.

Samtliga var eniga om att vegomaten är här för att stanna, ”Det är ingen övergående trend, vi är bara i början. ” (Sara). ”Det är en tröskel vi går över och vi kommer inte att komma tillbaka” (Edit).  Alla hade olika bakgrunder och sina ingångar i diskussionen och jag är glad att Sofia Dahlén var på plats och höll djurrättsställningarna! En publikfråga om LCHF kom upp varpå Dahlén svarade ”Jag tror inte att den trenden kan hålla i sig. Det är en total katastrof ur ett globalt perspektiv”.

Två personer från Alpro Belgien var på plats (coolt!), bl a Joyce Rasquin som är europeisk marknadsansvarig på företaget. Jag pratade med dem bägge och frågade lite grann om framtida produktnyheter t ex mjukost. Det har de tidigare testat i Belgien, men det är så oerhört svårt att nå fram i kyldiskarna så det gick helt enkelt inte.  Synd. Jag kände mej också tvungen att framföra min lilla kritik mot den nya tunna vaniljyoghurten...

Det bjöds på riklig frukost, mackor med Alprosmör, vegansk ost, de olika yoghurtarna, färska bär och nötter och vispad grädde. Samt veganska bakverk av Mattias Kristiansson (http://bakemyday.se/): Blåbärsmousse, Äppelbakelser och Crème Brûlée-kakor med hallonsylt…

Synd bara att de inte hade tänkt på att värma sojamjölken, kvinnan före mig tog en kopp kaffe och mjölken skar sig. Hon fick då en ny med komjölk i. Lite tokigt på en Alprotillställning tycker jag.

Och när vi gick fick alla varsin Alprogoodie-bag med nya vispgrädden och en yoghurt. Tack tack för en trevlig och bra morgon. Mer sånt av vegoföretagen tycker jag!

Här kommer några bilder.

Alpros produkterAlpros produkter

Paneldiskussion

Paneldiskussion med publik

De veganska bakverkenDe veganska bakverken

FrukostbordetFrukostbordet

Min nya lilla Alproväska!Min nya lilla Alproväska!

Av Gabriella Terneborg den 8 mars 2012 Taggad med: Alpro

Senaste blogginläggen

Vegetarian posters
Den vegetariska matbloggen "Jävligt Gott" och den onlinebaserade designbutiken "Owl Streets" har nyligen lanserat de första postrarna i en serie som kallas "Bloody Good Vegetarian BBQ". Tio posters...
Tips i Jönköping
Nu kommer min sista rapport från sommarlovet. Vi var i Jönköping och tog såklart en tur till Git och min brorsa på Kafé Braheparken. Deras hummus är så poppis på buffén så de har börjat sälja egen...
Kokboksnovell med de 13 bästa
Fredag idag. Det betyder fredagsmiddag och sen lördagsmiddag. Något utöver det vanliga, något extra. Är du sugen på att slå på stort och stå och pilla i köket en extra stund? Då kan Björn & Hanna...