Berlin och Hamburg (2008)

Det är kanske ingen nyhet att Tyskland är ett land där utbudet av vegetarisk och vegansk mat är stort, men för besökare i de två största tyska städerna finns ändå mycket att upptäcka. En sak som utmärker det storstadstyska gatumatsutbudet är alla snabbmatsställen ("imbiss") med turkisk prägel. Bakgrunden finns i det stora antal turkiska arbetskraftsinvandrare som kom till Västtyskland, inte minst Västberlin, under den västtyska industrins rekordår. Den turkisk-tyska kebaben, "döner kebap" eller i folkmun, "döner" intar förmodligen positionen som den vanligaste snabbmaten, men den helvegetariska falafeln går att få på så gott som samtliga av dessa imbissmatställen, ofta tillsammans med andra vegetariska alternativ. Godast är förstås den falafel som friteras på plats, och allra bäst den som görs på de arabiska matställena, men oavsett tillverkningsform är den tyska falafeln överlag smakrik.

På den vegetariska snabbmatsrestaurangen Vöner Wagenburger i Berlin har dönerkonceptet fått ny form. Här serveras mycket aptitlig "vöner", helvegetarisk kebab, med läcker friterad klyftpotatis. Här finns även mycket goda vegoburgare.

Ett annat beryktat vegoburgerställe med stort utbud är Kreuzburger i hjärtat av Kreuzberg och vägg i vägg med legendariska rockklubben SO36. Berlin är som helhet en fascinerande stad, med sin blandning av öst och väst. Ett speciellt fenomen i den berlinska nutidshistorien är de många tomma bostadshus på östsidan av Berlinmuren som efter murens fall intogs av ockupanter från alternativrörelsen – konstnärer, vänsteraktivister, människor som sökte en alternativ livsstil. Flera av dessa "husprojekt", med sin alternativa driftform, är fortfarande vid liv. I stort sett varje kväll kan man räkna med att något eller några av dessa hus anordnar folkkök, "vokü", på bottenplanet, och serverar hemlagad mat till en billig peng – ofta helvegetarisk. I det regelbundet utkommande kalendariemagasinet Stressfaktor kan man orientera sig i veckans vokü-utbud.

Även i Hamburg finns spännande vegoupptäckter att göra. Imbisställena är nästan lika talrika som i Berlin, men när man tröttnat på falafel och friterade grönsaker i olika utföranden finns mycket annat att tillgå. Hin und Veg i stadsdelen S:t Pauli erbjuder en spännande blandning av indisk mat och burgare. Alla rätter är vegetariska, och samtliga kan vid förfrågan fås veganska. Vill man toppa med en vegansk dessert rekommenderas Eisbande – utmärkt hemgjord sojaglass med olika sorters bär.

Adresser:
Vöner Wagenburger
Boxhagenerstraße 56, Berlin
www.voener.de

Kreuzburger
Oranienstraße 190, Berlin

Hin und Veg
Schulterblatt 16, Hamburg

Eisbande
Bartelsstraße 1, Hamburg
http://stressfaktor.squat.net
(klicka på "Volxküchen")

Toivo Jokkala
Publicerad i Djurens Rätt 4/2008

Av Gabriella Terneborg den 1 oktober 2008

Senaste blogginläggen

Hälsans kök lanserar veganska köttbullar
Vegansk köttbullar från Hälsans Kök? Ja nu har de kommit, tillsammans med flera andra produkter som hamnar som färskvaror i frysdisken. När Vegokoll träffade Hälsans Kök i december förra året och...
Glassiga vegonyheter på 18 smaker
Glassbaren 18 smaker har inte bara bytt lokaler utan fixat en separat vegansk glassdisk! Smakerna kan variera från dag till dag men i helgen hade de hela 12 olika smaker, helt fria från mjölk och ägg...
Hallå Sverige, nu är det fredagsmys!
Nu är det snart fredagsmys och många av oss planerar att käka tacos. Och du vet väl att det är löjligt enkelt att laga vegantacos? Byt bara ut den animaliska färsen mot en vegofärs; fryst eller...