Berlin och Hamburg (2008)

Det är kanske ingen nyhet att Tyskland är ett land där utbudet av vegetarisk och vegansk mat är stort, men för besökare i de två största tyska städerna finns ändå mycket att upptäcka. En sak som utmärker det storstadstyska gatumatsutbudet är alla snabbmatsställen ("imbiss") med turkisk prägel. Bakgrunden finns i det stora antal turkiska arbetskraftsinvandrare som kom till Västtyskland, inte minst Västberlin, under den västtyska industrins rekordår. Den turkisk-tyska kebaben, "döner kebap" eller i folkmun, "döner" intar förmodligen positionen som den vanligaste snabbmaten, men den helvegetariska falafeln går att få på så gott som samtliga av dessa imbissmatställen, ofta tillsammans med andra vegetariska alternativ. Godast är förstås den falafel som friteras på plats, och allra bäst den som görs på de arabiska matställena, men oavsett tillverkningsform är den tyska falafeln överlag smakrik.

På den vegetariska snabbmatsrestaurangen Vöner Wagenburger i Berlin har dönerkonceptet fått ny form. Här serveras mycket aptitlig "vöner", helvegetarisk kebab, med läcker friterad klyftpotatis. Här finns även mycket goda vegoburgare.

Ett annat beryktat vegoburgerställe med stort utbud är Kreuzburger i hjärtat av Kreuzberg och vägg i vägg med legendariska rockklubben SO36. Berlin är som helhet en fascinerande stad, med sin blandning av öst och väst. Ett speciellt fenomen i den berlinska nutidshistorien är de många tomma bostadshus på östsidan av Berlinmuren som efter murens fall intogs av ockupanter från alternativrörelsen – konstnärer, vänsteraktivister, människor som sökte en alternativ livsstil. Flera av dessa "husprojekt", med sin alternativa driftform, är fortfarande vid liv. I stort sett varje kväll kan man räkna med att något eller några av dessa hus anordnar folkkök, "vokü", på bottenplanet, och serverar hemlagad mat till en billig peng – ofta helvegetarisk. I det regelbundet utkommande kalendariemagasinet Stressfaktor kan man orientera sig i veckans vokü-utbud.

Även i Hamburg finns spännande vegoupptäckter att göra. Imbisställena är nästan lika talrika som i Berlin, men när man tröttnat på falafel och friterade grönsaker i olika utföranden finns mycket annat att tillgå. Hin und Veg i stadsdelen S:t Pauli erbjuder en spännande blandning av indisk mat och burgare. Alla rätter är vegetariska, och samtliga kan vid förfrågan fås veganska. Vill man toppa med en vegansk dessert rekommenderas Eisbande – utmärkt hemgjord sojaglass med olika sorters bär.

Adresser:
Vöner Wagenburger
Boxhagenerstraße 56, Berlin
www.voener.de

Kreuzburger
Oranienstraße 190, Berlin

Hin und Veg
Schulterblatt 16, Hamburg

Eisbande
Bartelsstraße 1, Hamburg
http://stressfaktor.squat.net
(klicka på "Volxküchen")

Toivo Jokkala
Publicerad i Djurens Rätt 4/2008

Av Gabriella Terneborg den 1 oktober 2008

Senaste blogginläggen

Vad kan jag äta istället?
- Men, vad äter du istället? Har du kanske fått den frågan någon gång när du berättat att du käkar vego? Även om det idag är enkelt att skippa animaliska livsmedel så finns det fortfarande fördomar...
Susannes hasselnötskräm
Visste du att det är superenkelt att göra egen, vegansk nötkräm? Detta recept är hämtat från tv-kocken Susanne Jonssons blogg på SVT. Välj din favoritchoklad och expremintera med andra nötter om...
O'Learys och Oumph! i vegosamarbete
Från den 1 augusti lanserar restaurangkedjan O'Learys ett samarbete med vegoföretaget Oumph! och presenterar en helt ny vegomeny baserat på just Oumph!. Det är fem av O'Learys mest uppskattade...