Berlin och Hamburg (2008)

Det är kanske ingen nyhet att Tyskland är ett land där utbudet av vegetarisk och vegansk mat är stort, men för besökare i de två största tyska städerna finns ändå mycket att upptäcka. En sak som utmärker det storstadstyska gatumatsutbudet är alla snabbmatsställen ("imbiss") med turkisk prägel. Bakgrunden finns i det stora antal turkiska arbetskraftsinvandrare som kom till Västtyskland, inte minst Västberlin, under den västtyska industrins rekordår. Den turkisk-tyska kebaben, "döner kebap" eller i folkmun, "döner" intar förmodligen positionen som den vanligaste snabbmaten, men den helvegetariska falafeln går att få på så gott som samtliga av dessa imbissmatställen, ofta tillsammans med andra vegetariska alternativ. Godast är förstås den falafel som friteras på plats, och allra bäst den som görs på de arabiska matställena, men oavsett tillverkningsform är den tyska falafeln överlag smakrik.

På den vegetariska snabbmatsrestaurangen Vöner Wagenburger i Berlin har dönerkonceptet fått ny form. Här serveras mycket aptitlig "vöner", helvegetarisk kebab, med läcker friterad klyftpotatis. Här finns även mycket goda vegoburgare.

Ett annat beryktat vegoburgerställe med stort utbud är Kreuzburger i hjärtat av Kreuzberg och vägg i vägg med legendariska rockklubben SO36. Berlin är som helhet en fascinerande stad, med sin blandning av öst och väst. Ett speciellt fenomen i den berlinska nutidshistorien är de många tomma bostadshus på östsidan av Berlinmuren som efter murens fall intogs av ockupanter från alternativrörelsen – konstnärer, vänsteraktivister, människor som sökte en alternativ livsstil. Flera av dessa "husprojekt", med sin alternativa driftform, är fortfarande vid liv. I stort sett varje kväll kan man räkna med att något eller några av dessa hus anordnar folkkök, "vokü", på bottenplanet, och serverar hemlagad mat till en billig peng – ofta helvegetarisk. I det regelbundet utkommande kalendariemagasinet Stressfaktor kan man orientera sig i veckans vokü-utbud.

Även i Hamburg finns spännande vegoupptäckter att göra. Imbisställena är nästan lika talrika som i Berlin, men när man tröttnat på falafel och friterade grönsaker i olika utföranden finns mycket annat att tillgå. Hin und Veg i stadsdelen S:t Pauli erbjuder en spännande blandning av indisk mat och burgare. Alla rätter är vegetariska, och samtliga kan vid förfrågan fås veganska. Vill man toppa med en vegansk dessert rekommenderas Eisbande – utmärkt hemgjord sojaglass med olika sorters bär.

Adresser:
Vöner Wagenburger
Boxhagenerstraße 56, Berlin
www.voener.de

Kreuzburger
Oranienstraße 190, Berlin

Hin und Veg
Schulterblatt 16, Hamburg

Eisbande
Bartelsstraße 1, Hamburg
http://stressfaktor.squat.net
(klicka på "Volxküchen")

Toivo Jokkala
Publicerad i Djurens Rätt 4/2008

Av Gabriella Terneborg den 1 oktober 2008

Senaste blogginläggen

Havreprotein från helhetshälsa
Nu har Helhetshälsa lanserat Havreprotein som kan användas i smoothies, bakning eller matlagning! Havreprotein är fritt från sötning och aromer, är odlad i Östergötland och har en proteinhalt på 54...
Chokladkakor till alla smaker!
Plamil lanserar en mörk chokladkaka helt fri från mjölkprodukter och sötad med oraffinerat kokossocker. Den är allergivänlig, djurvänlig samt ekologisk och Fairtrade-märkt. Kakaohalten är 67 %....
Passa på att bli medlem under vegomaj!
Som medlem i Djurens Rätt är du med och gör skillnad för djuren varje dag. Du gör rösten för alla de djur som hålls i djurfabriker starkare och är med och skapar en annan framtid för djuren - en...