Rom (2009)

RomRom är en otrolig stad, som ett gigantiskt museum. Att passera Colosseum väcker en känsla av att vistas bland kulisser, så overkligt att tänka på all ond bråd död och Caesars lekar. Stan gör sig väldigt bra till fots, från Colosseum, till Fontana di Trevi, till Spanska trappan. Korsa floden till Vatikanstaten, den minsta staten med det lägsta födsloantalet. Promenera nedåt till Trasteveres små gränder och trevliga restauranger. Den italienska matkulturen höjs ofta till skyarna, hur den i sin enkelhet är så god. Och visst är det så, i Rom blev Marinara min favoritpizza, med enbart tomatsås, oregano, basilika och vitlök. En bra veganfras är "senza formaggio", vilket betyder utan ost. Tomatsås kan verkligen vara fascinerande gott, men för en vegetarian kan det bli lite enahanda.

RomGanska nära Spanska trappan ligger Il Margutta Ristorarte (Via Margutta 118, www.ilmargutta.it), där jag fick en rejäl proteinfix. Som namnet antyder är det både en restaurang och ett konstgalleri, i ena hörnet står dessutom en flygel som får liv under söndagsbruncherna. Vid lunchen var lokalen nästan full, och för 12 euro erbjuds en stor buffé av varma och kalla rätter, soppor, bröd och fruktsallad till efterrätt. Inte en enda kötträtt och den rara kocken pekade ut de veganska rätterna för mig, vilket var nästan alla. Det finns även sojamjölk till cappuccinon. Kaffet är för övrigt gott överallt i stan, men akta dig för caffé americano, hu! Espresso utspädd med vatten.

RomVid centralstationen Termini ligger hotellet The Beehive (Via Marghera 8, www.the-beehive.com). Låt dig inte luras av att porten är stängd, det är för att katten Ingmar inte ska smita ut. I källaren ligger en liten ekologisk, vegetarisk restaurang där de serverar frukost, lunch och middag. Maten är väldigt god, och det finns veganska rätter. Varken priserna eller portionerna är bestämda, och gästerna beställer och betalar vad de tycker verkar lagom.

I Rom är glass ett måste, och jag passerade några ställen i Trastevere och vid Fontana di Trevi som har sojaglass. Blue Ice Gelateria (Via delle Muratte 18) ligger bredvid Fontana di Trevi, fontänen där Anita Ekberg tog sitt berömda dopp i filmen La Dolce Vita. Medan du smakar loss på deras hasselnötsglass, passa på att kasta ett mynt över axeln ner i vattnet, det ska säkra din återvändo till Rom. För ytterligare vegomat att varva pizzan och de kinesiska restaurangerna i stan och deras tofurätter.

Linda Israelsson
Publicerad i Djurens Rätt nr 3/2009
Foto: Gabriella Terneborg

Av Gabriella Terneborg den 1 juli 2009

Senaste blogginläggen

Veganskt och glutenfritt
Vegokoll får ibland in frågor om glutenfri bakning när vi lägger upp recept. Här kommer några tips för dig som vill baka glutenfritt och veganskt.   Karolina Tegelaars bok Stora boken om...
Veganska tårtor i Göteborg
Tips från Göteborg! Snövit konditori på Ångaren Ernas gata 12 har veganska tårtor för beställning. Konditoriet själva säger på sin Facebook-sida att många beställt vegantårtorna och att kunderna...
Fem vegoprodukter som räddar påsken
TångkaviarTångkaviar från flera olika märken finns i många livsmedelsbutiker. Om den inte finns i din lokala butik så be handlaren ta in den. Och IKEA har en egen variant, som dessutom är billig!...