Prag och Wien (2010)

Jag lovade att jag skulle blogga om min resa genom Europa. Tyvärr kom det av sig redan efter att vi besökt Berlin och Dresden. Får bli lite summering i efterhand istället. Idag blir det Prag och Wien och om någon dag tar vi och fyller på med ytterliggare städer. Får använda minnet då jag har varit hemma i snart 3 veckor.

En klassiker i Prag är Country Life, finns flera restauranger samt en butik. När jag första gången käkade där 2000 kommer jag ihåg att jag tyckte att maten var riktigt kalas. Nu, 10 år och några Pragbesök senare är bilden en annan. Vegansk bambamat utan några smaksensationer vars pris baseras på hur mycket mat man köper. Som på många andra ställen i Prag betalar man per hektogram. Om omdömet gällande restaurangerna är svalt så är det tummen upp för deras butik. Utmärkt att kunna köpa yoghurt, pålägg och annat mumsigt till frukost eller om man skall iväg på en utflykt.

En annan klassiker i Prag är den vegetariska restaurangen Radost FX, som även inhyser en av Prags hippaste klubbar. När det gäller det senare, varierar nog sanningshalten beroende på vem du frågar. Personligen gillar jag restaurangens inredning väldigt mycket. Mosaik på väggarna, glittrigt och färgrik inredning samt bås med bra spanningsläge. Maten är helt ok, finns flera veganska rätter att välja på, många med insperation från det asiatiska köket. Under våra besök hade kocken en tendens att dränka maten i sesamfrön.

Prag och Wien

En matkedja som finns i flera städer men som på senare blivit mer synlig i Prag är Loving Hut. Asiatisk självplock där man betalar per hektogram. En normal lunch gick loss på 55-70sek. Vårrullar, olika sorters wok, grillspett och friterade glutenkött. Normalt är detta något jag går igång på, men i relation till Vegegården i Malmö eller andra restauranger man testat blev jag inte imponerad.

En ny favorit i Prag är annars Lehka Hlava/Clear Head. Restaurangen kan vara lite klurig att hitta då den ligger på en stadens minsta gator. Dock är den värd att leta efter, kan vara bra att boka bord innan då det tycks vara rätt stort tryck på kvällarna. Till förrätt käkade vi ugnsbakade nachos med hommus samt en linssoppa. Varmrätterna som valdes var en "risotto" på bulgur med soltorkade tomater och tempeh samt en wok med tofu och ärska grönsaker. Om det finns någon produkt som jag har svårt för så är det tempeh. Har alltid tyckt att det var avskyvärt, men efter detta besök är jag bered att ändra uppfattning. Den var knaprigt stekt och bidrog med en härlig rökig/jäst smak.

Prag och Wien

Innan vår ankomst till Wien hade vi kollat upp lite restauranger med inhemsk prägel. Mitt mål vara att äta vegansk wienerschnitzel, dock föll detta av flera orsaker; Vi var i Wien mindre än 24h, det ösregnade samt att vi hittade en helt underbar restaurang där vi var "tvugna" att äta två gånger; Xu's cooking – Vegetasia II.

Prag och Wien

Ovanstående bilden är lycka för mig. Vi beställde in en meny avsedd för två pers. Till förrätt fick vi varsin soppa, miso eller en kryddigare variant. Båda var utsökta. Detta följdes upp av vårrullar med syrad kål och morötter som tillbehör. Varmrätten var ovanstående monsterfat, bestående av; ungsbakad anka, tofu i currysås, rökt tofu och glutenkött med wokade grönsaker samt "köttbullar" gjorda av jordnötter. Efterätten bestod av en smördegsrulle med lite gojs och färsk frukt. Riktigt prisvärt, ca 150sek/person.

Självklart var vi tvugna att återkomma dagen efter för att äta lunchbuffé. Vi frågade vad som var vegansk och de pekade ut vad som INTE var vegansk. Gillar det viktningen. Även buffén var riktigt diger, i mitt tycke bättre än Vegegårdens och i nivå med Veg som finns lite överallt i London. Sushi, wokrätter, friterat fejkkött, tofu i olika såser, nudelrätter och en massa annat godis.

Håll utkik efter nästa reseuppdatering som tar oss till Budapest, Krakow för att sedan avsluta i Berlin.

Text: Mattias Luks

Av Gabriella Terneborg den 1 oktober 2010

Senaste blogginläggen

Nytt, nytt, nytt
Hade egentligen förberett ett annat blogginlägg men nu låg det stora nyheter i inkorgen. Varsågoda. Senaste nytt från Astrid och aporna. Ett 100 % vegetabiliskt alternativ till fetaost. En...
Vegoevenemang i helgen
Här kommer en påminnelse om helgens två vegoevent! OCH, i Stockholm, på Södra teatern är det premiär för världens första mjölkfria kaffefestival! Johan & Nyström bjuder på en helg av...
Korvar & pålägg
Det händer mycket nu. Precis efter att jag hade lagt ut gårdagens inlägg kom nyheten med Goodstores nya varor. Vill helst sprida ut inläggen så därför lade jag inte upp nåt då. Och egentligen vill...