Prag och Wien (2010)

Jag lovade att jag skulle blogga om min resa genom Europa. Tyvärr kom det av sig redan efter att vi besökt Berlin och Dresden. Får bli lite summering i efterhand istället. Idag blir det Prag och Wien och om någon dag tar vi och fyller på med ytterliggare städer. Får använda minnet då jag har varit hemma i snart 3 veckor.

En klassiker i Prag är Country Life, finns flera restauranger samt en butik. När jag första gången käkade där 2000 kommer jag ihåg att jag tyckte att maten var riktigt kalas. Nu, 10 år och några Pragbesök senare är bilden en annan. Vegansk bambamat utan några smaksensationer vars pris baseras på hur mycket mat man köper. Som på många andra ställen i Prag betalar man per hektogram. Om omdömet gällande restaurangerna är svalt så är det tummen upp för deras butik. Utmärkt att kunna köpa yoghurt, pålägg och annat mumsigt till frukost eller om man skall iväg på en utflykt.

En annan klassiker i Prag är den vegetariska restaurangen Radost FX, som även inhyser en av Prags hippaste klubbar. När det gäller det senare, varierar nog sanningshalten beroende på vem du frågar. Personligen gillar jag restaurangens inredning väldigt mycket. Mosaik på väggarna, glittrigt och färgrik inredning samt bås med bra spanningsläge. Maten är helt ok, finns flera veganska rätter att välja på, många med insperation från det asiatiska köket. Under våra besök hade kocken en tendens att dränka maten i sesamfrön.

Prag och Wien

En matkedja som finns i flera städer men som på senare blivit mer synlig i Prag är Loving Hut. Asiatisk självplock där man betalar per hektogram. En normal lunch gick loss på 55-70sek. Vårrullar, olika sorters wok, grillspett och friterade glutenkött. Normalt är detta något jag går igång på, men i relation till Vegegården i Malmö eller andra restauranger man testat blev jag inte imponerad.

En ny favorit i Prag är annars Lehka Hlava/Clear Head. Restaurangen kan vara lite klurig att hitta då den ligger på en stadens minsta gator. Dock är den värd att leta efter, kan vara bra att boka bord innan då det tycks vara rätt stort tryck på kvällarna. Till förrätt käkade vi ugnsbakade nachos med hommus samt en linssoppa. Varmrätterna som valdes var en "risotto" på bulgur med soltorkade tomater och tempeh samt en wok med tofu och ärska grönsaker. Om det finns någon produkt som jag har svårt för så är det tempeh. Har alltid tyckt att det var avskyvärt, men efter detta besök är jag bered att ändra uppfattning. Den var knaprigt stekt och bidrog med en härlig rökig/jäst smak.

Prag och Wien

Innan vår ankomst till Wien hade vi kollat upp lite restauranger med inhemsk prägel. Mitt mål vara att äta vegansk wienerschnitzel, dock föll detta av flera orsaker; Vi var i Wien mindre än 24h, det ösregnade samt att vi hittade en helt underbar restaurang där vi var "tvugna" att äta två gånger; Xu's cooking – Vegetasia II.

Prag och Wien

Ovanstående bilden är lycka för mig. Vi beställde in en meny avsedd för två pers. Till förrätt fick vi varsin soppa, miso eller en kryddigare variant. Båda var utsökta. Detta följdes upp av vårrullar med syrad kål och morötter som tillbehör. Varmrätten var ovanstående monsterfat, bestående av; ungsbakad anka, tofu i currysås, rökt tofu och glutenkött med wokade grönsaker samt "köttbullar" gjorda av jordnötter. Efterätten bestod av en smördegsrulle med lite gojs och färsk frukt. Riktigt prisvärt, ca 150sek/person.

Självklart var vi tvugna att återkomma dagen efter för att äta lunchbuffé. Vi frågade vad som var vegansk och de pekade ut vad som INTE var vegansk. Gillar det viktningen. Även buffén var riktigt diger, i mitt tycke bättre än Vegegårdens och i nivå med Veg som finns lite överallt i London. Sushi, wokrätter, friterat fejkkött, tofu i olika såser, nudelrätter och en massa annat godis.

Håll utkik efter nästa reseuppdatering som tar oss till Budapest, Krakow för att sedan avsluta i Berlin.

Text: Mattias Luks

Av Gabriella Terneborg den 1 oktober 2010

Senaste blogginläggen

Nyheter i shoppen
Ni vet väl att Djurens Rätt har en egen shop med massa roliga tygkassar, t-shirts, böcker och mycket mer? Senast in är en baseball jacka men världens bästa budskap!  Som medlem i Djurens Rätt...
Glödheta tips för grillkvällar
Visste du att Djurens Rätt samarbetar med Oumph! och att vi ska köra massa grillkvällar under sommaren? Vi kommer att vara på plats i Malmö, Lund, Örebro och Karlstad för att nämna några. Vill du...
Gigafood - utmanar de svenska matscenen
Gigafood är ett matföretag som med sitt produktionskök i centrala Stockholm, levererar vegansk mat till privatpersoner och företag. De lagar vardagsfavoriter i vegansk tappning. På menyn finns en...
La Redoute antar pälsfri policy
Päls kan kännas långt borta när sommaren äntligen har anlänt här i Sverige, däremot så är frågan fortfarande het och aktuell bland aktörer. Nu tar La Redoute (som säljs på bland annat Ellos.se)...
Net-a-porter säger nej till päls
The Yoox Net-a-Porter Group som äger diverse e-handelssajter som just Net-a-porter, Mr Porter, Yoxx och The Outnet, tar nu ställning mot päls och inför en pälsfri policy! – Vi känner ett stort ansvar...
Tropic Snacks ansluter till 100 % VEGANSKT
Tropic Snacks som säljer naturgodis ansluter nu delar av sitt sortiment till 100 % VEGANSKT. Logon kommer att sitta på de veganska produkterna framöver. Syftet är att underlätta för oss veganer när...
Tzaybiffar
Lyxa till det på nationaldagen med Tzays fileér! TZAY Soy Fillet Korean BBQ 2-3 portioner 200 g TZAY Soy Fillet1 dl Korean Sticky BBQ Sauce Valfria favoritgrönsaker t ex: sparris, paprika,...
Kosttillskott från Naturebase
Då och då trillar det in frågor om kost. Visste ni att vi har lite näringstips här? För dig som vill komplettera med kosttillskott så kan vi tipsa om bland annat Naturebase som både har vegetabilisk...
GRUB - veganpub med gourmetburgare
Visste ni att det pågår en crowdfunding projekt för att öppna en veganpub med gourmetburgare i Stockholm? Om ni är sugna på att stötta det kan ni gå in här och läsa mer! Bild lånad från deras...
Den nya mjölken
Växtmjölk som smakar som komjölk? Japp, det ä Ryan och Perumal som redan 2014 kickade igång företaget Perfect day. Målet har varit att ta fram en växtbaserad mjölk som smakar som komjölk! Processen...