Prag och Wien (2010)

Jag lovade att jag skulle blogga om min resa genom Europa. Tyvärr kom det av sig redan efter att vi besökt Berlin och Dresden. Får bli lite summering i efterhand istället. Idag blir det Prag och Wien och om någon dag tar vi och fyller på med ytterliggare städer. Får använda minnet då jag har varit hemma i snart 3 veckor.

En klassiker i Prag är Country Life, finns flera restauranger samt en butik. När jag första gången käkade där 2000 kommer jag ihåg att jag tyckte att maten var riktigt kalas. Nu, 10 år och några Pragbesök senare är bilden en annan. Vegansk bambamat utan några smaksensationer vars pris baseras på hur mycket mat man köper. Som på många andra ställen i Prag betalar man per hektogram. Om omdömet gällande restaurangerna är svalt så är det tummen upp för deras butik. Utmärkt att kunna köpa yoghurt, pålägg och annat mumsigt till frukost eller om man skall iväg på en utflykt.

En annan klassiker i Prag är den vegetariska restaurangen Radost FX, som även inhyser en av Prags hippaste klubbar. När det gäller det senare, varierar nog sanningshalten beroende på vem du frågar. Personligen gillar jag restaurangens inredning väldigt mycket. Mosaik på väggarna, glittrigt och färgrik inredning samt bås med bra spanningsläge. Maten är helt ok, finns flera veganska rätter att välja på, många med insperation från det asiatiska köket. Under våra besök hade kocken en tendens att dränka maten i sesamfrön.

Prag och Wien

En matkedja som finns i flera städer men som på senare blivit mer synlig i Prag är Loving Hut. Asiatisk självplock där man betalar per hektogram. En normal lunch gick loss på 55-70sek. Vårrullar, olika sorters wok, grillspett och friterade glutenkött. Normalt är detta något jag går igång på, men i relation till Vegegården i Malmö eller andra restauranger man testat blev jag inte imponerad.

En ny favorit i Prag är annars Lehka Hlava/Clear Head. Restaurangen kan vara lite klurig att hitta då den ligger på en stadens minsta gator. Dock är den värd att leta efter, kan vara bra att boka bord innan då det tycks vara rätt stort tryck på kvällarna. Till förrätt käkade vi ugnsbakade nachos med hommus samt en linssoppa. Varmrätterna som valdes var en "risotto" på bulgur med soltorkade tomater och tempeh samt en wok med tofu och ärska grönsaker. Om det finns någon produkt som jag har svårt för så är det tempeh. Har alltid tyckt att det var avskyvärt, men efter detta besök är jag bered att ändra uppfattning. Den var knaprigt stekt och bidrog med en härlig rökig/jäst smak.

Prag och Wien

Innan vår ankomst till Wien hade vi kollat upp lite restauranger med inhemsk prägel. Mitt mål vara att äta vegansk wienerschnitzel, dock föll detta av flera orsaker; Vi var i Wien mindre än 24h, det ösregnade samt att vi hittade en helt underbar restaurang där vi var "tvugna" att äta två gånger; Xu's cooking – Vegetasia II.

Prag och Wien

Ovanstående bilden är lycka för mig. Vi beställde in en meny avsedd för två pers. Till förrätt fick vi varsin soppa, miso eller en kryddigare variant. Båda var utsökta. Detta följdes upp av vårrullar med syrad kål och morötter som tillbehör. Varmrätten var ovanstående monsterfat, bestående av; ungsbakad anka, tofu i currysås, rökt tofu och glutenkött med wokade grönsaker samt "köttbullar" gjorda av jordnötter. Efterätten bestod av en smördegsrulle med lite gojs och färsk frukt. Riktigt prisvärt, ca 150sek/person.

Självklart var vi tvugna att återkomma dagen efter för att äta lunchbuffé. Vi frågade vad som var vegansk och de pekade ut vad som INTE var vegansk. Gillar det viktningen. Även buffén var riktigt diger, i mitt tycke bättre än Vegegårdens och i nivå med Veg som finns lite överallt i London. Sushi, wokrätter, friterat fejkkött, tofu i olika såser, nudelrätter och en massa annat godis.

Håll utkik efter nästa reseuppdatering som tar oss till Budapest, Krakow för att sedan avsluta i Berlin.

Text: Mattias Luks

Av Gabriella Terneborg den 1 oktober 2010

Senaste blogginläggen

Stjärnkock öppnar vegetarisk restaurang
Foto: Mathias Dahlgren/Sveriges Radio Stjärnkocken Mathias Dahlgren öppnar upp en helt vegetarisk restaurang i samma lokal där han tidigare haft sin lyxkrog, Matbaren, som haft inte mindre än två...
Vinn en vegansk middagsbox!
Nu kör vi en tävling tillsammans med SoFine Tofu, ni får möjlighet att få hem en vegansk middagsbox med SoFine tofu! Boxen innehåller tofu, grönsaker, recept och inspiration! Allt du behöver göra är...
Vardagsvego för alla - Ny kokbok
Behöver du också hjälp och inspiration i vardagen? Sofia Von Porat gör det igen och lanserar en kokbok med god och enkel vardagsmat.  I Vardagsvego för alla! finns fler än 80...
Fetaost och pålägg!
Under 2016 kom det många bra nyheter till vegohyllorna, tyvärr var det några som inte fick tillräckligt med uppmärksamhet! Här följer våra topp 3:  Vegansk fetaost från Bute Island! Ja, fetaost...
Anamma för storhushåll
Vego ökar även i den offentliga sektorn och det har nog aldrig pratats mer om vegetabilsika alternativ i skolan som det görs idag. Nu vill Anamma möta efterfrågan och lanserar både vegofärs och...
I am - Djurvänlig konst
Carolina Ekström är en konstnär och grafisk designer från Västerås som i år skapar en djurporträttsserie i djurrättsanda. Serien kommer att bestå av 12 porträtt, en varje månad och heter I am. -...
Pureology
Det är sällan vi tänker på att håret inte bara tar stryk av solen under sommaren. Kalla vinterdagar är minst lika slitsamma för håret och därför tänkte vi tipsa om Pureologys senaste produkter....
Ica fortsätter att veganisera
Vi avslutar veckan med en topp-nyhet. ICA som har briljerat med helvegetariska recept under 2016 och som sedan 2015 kraftigt har utökat deras vegorsortiment fortsätter att veganisera deras...
Nirvana i Stockholm
Nirvana yogastudio på Åsögatan 166 i Stockholm är en helt veganskt och glutenfri lunchrestaurang! Det serveras lunch på vardagar mellan 11-14 och har olika teman det kan var länder, smaker eller...
Pinchos inför mer veganskt
Pinchos som har 27 restauranger runt om i Sverige utvecklar sitt vegosortiment och inför minst fyra veganska rätter i menyn!  – Pinchos matkoncept bygger i grund och botten på en salig blandning...