Paris (2011)

Trots Frankrikes kulinariska världsrykte har landet haft förvånansvärt lite att erbjuda vegoresenären. Lyckligtvis håller detta på att ändras tack vare en aktiv och mångfasetterad djurrättsrörelse. Genom manifestationer som Veggie pride och Paris Vegan Day, samt ett stort antal bloggar och vegetariska kokböcker ökar vegomatens synlighet i det franska samhället. Som så ofta i Frankrike går Paris i täten och erbjuder ett flertal helvegetariska restauranger med varierande inriktning.

Först ut är fem restauranger, med samma ägare, som ligger spridda över Paris: Green garden, Saveurs végét'halles, Loving hut och Tien hiang (i två upplagor). Alla erbjuder veganvänliga menyer till bra priser, men med ett varierande utbud. Green garden och Tien hiang serverar en helt asiatisk meny, medan Saveurs végét'halles och Loving hut är specialiserade på mer västerländsk mat.

Ett stenkast från Notre dame ligger Maoz, ett av Paris få snabbvegoställen. Mitt i turistkvarteret St Michel kan man njuta en av Paris godaste falaflar tillsammans med deras fantastiska veganska tahinisås och ett fräscht och varierat salladsbord. Allt till ett överkomligt pris.

Längre norrut, i de indiska kvarteren, ligger Krishna bhavan, en liten men populär vegetarisk restaurang. Här serveras äkta indisk mat – välkryddad och smakrik – med många ovanliga rätter för en billig peng.

För mer hälsoinriktad mat är Voy alimento, Bob's juice bar och Pousse-pousse värda en omväg. Voy alimento är en hälsobutik som under lunchtid förvandlas till vegansk restaurang. Varje rätt baseras på unika ingredienser, till exempel maca, rå kakao, acerola och lucuma. Populära Bob's juice bar och Pousse-pousse erbjuder främst hälsokost med mycket raw food-inslag.

Mat av högsta kvalitet finner man på Le potager du Marais, en ekologisk och veganvänlig restaurang som serverar modern vegetarisk mat med en fransk touch. Boka gärna bord då restaurangen ofta är fullsatt.

Till sist måste Le gentle gourmet rekommenderas, en helvegansk bed and breakfast. Detta etablissemang har blivit en av hörnpelarna för fransk veganism. Söndagar erbjuds en extravagant lunch, och flera dagar i veckan öppnas dörrarna till dess gastronomiska restaurang.

Tien hiang www.restaurant-tienhiang.fr
Saveurs végét'halles www.saveursvegethalles.fr
Loving hut www.lovinghut.fr
Maoz www.maozusa.com/restaurants/locations/paris
Krishan bhavan www.krishnabhavan.com
Voy alimento www.voyalimento.fr
Bob's juice bar www.bobsjuicebar.com
Pousse-pousse www.poussepousse.eu
Le potager du Marais www.lepotagerdumarais.com
Gentle gourmet www.gentlegourmetbandb.com

Fredrik Fälth
Publicerad i Djurens Rätt nr 1/2011

Av Gabriella Terneborg den 1 februari 2011

Senaste blogginläggen

En gammal trotjänare
Återblick.Jag tänkte skriva några rader om vår trotjänare häftet "Vägen till Vegoland". Den har hängt med i många år och jag har sparat varje formmässigt förändrad upplaga, det är rätt kul. Vi är...
På sista refrängen
Jag har inte så många blogginlägg kvar att skriva. Den 9 december slutar jag nämligen på Djurens Rätt. Efter 24 år är det dags för mig att dra vidare. Nu medan jag håller på och rensar upp och gör i...
Wake up!
Nu rapporteras det stort att lupinprotein är möjligt att göra korv och glass av. Skitbra! Men detta visste ju vi om sedan länge. Lupinglassen skrev jag om redan den 24 augusti 2011. 2011 alltså....