Östeuropa (2010)

Mycket av ett lands identitet ligger i dess matkultur och kulinariska arv. Som vegan stöter man ofta på intressant mat från olika länder och kulturer, till exempel köken från Indien, Thailand, Italien och Medelhavet. Inte lika ofta låter vi östeuropeiska kök stimulera våra gommar.

Jag gav mig nyligen ut på en resa genom Europa och upptäckte till min glädje att veganutbudet i de östra delarna av vår världsdel ganska väl speglar den inhemska matkulturen. Dresden bjöd på currywurst, Wien hade givetvis vegansk schnitzel, Budapest lockade med rökig gulasch, tartarsås och panerade ostar. I Krakow fanns det flera restaurangkedjor som erbjöd konceptet potatis, sojastek och sås i olika varianter. Öst mötte öst när man till vårrullarna serverades surkål. En skön mix av veganmat från olika kulturer. En matkulturell skillnad upptäcker man efter lite botaniserande i produktfloran. Yoghurtkulturen i Prag erbjöd de vidrigaste yoghurtarna jag någonsin ätit. Den ena sorten var en kavalkad av färgämnen och sötma, medan den andra var hiskeligt sur. I Krakow fanns en uppsjö av märkliga pålägg och kornig tofu i butikerna. Dock fanns det massor av prisvärda korvar och rökta tofusorter, vilket balanserar upp de mindre goda produkterna.

Jag startade och avslutade min resa i Berlin. En av de sista måltiderna avnjöts på La Mano Verde, en helt vegansk gourmetrestaurang. Menyn erbjöd spännande rätter med inspiration från världens alla hörn: Tempurafriterade sparrisar, utsökt svamptoast, finurlig pastarätt med havsfrukter eller kanske testa kockens val, helt baserat på vad dagens grönsaksmarknad har att erbjuda. Deras efterrätter var en knock för mina smaklökar. En knäckig creme brulee med passionsfrukt och curacao, en chokladkaka med tre lager fudge eller den otroligt lena chokladsorben som smälte i munnen. Dessa efterrätter är beroendeframkallande, vilket ägaren bekräftade genom att klappa sig om magen med ett flin på läpparna.

Dresden: www.devils-kitchen.eu
Wien: http://landia.at
Budapest: www.napfenyesetterem.hu
Krakow: www.greenway.pl
Berlin: www.lamanoverde.com

Mattias Luks
Publicerad i Djurens Rätt nr 3/2010

 

Av Gabriella Terneborg den 1 oktober 2010

Senaste blogginläggen

Nyheter i shoppen
Ni vet väl att Djurens Rätt har en egen shop med massa roliga tygkassar, t-shirts, böcker och mycket mer? Senast in är en baseball jacka men världens bästa budskap!  Som medlem i Djurens Rätt...
Glödheta tips för grillkvällar
Visste du att Djurens Rätt samarbetar med Oumph! och att vi ska köra massa grillkvällar under sommaren? Vi kommer att vara på plats i Malmö, Lund, Örebro och Karlstad för att nämna några. Vill du...
Gigafood - utmanar de svenska matscenen
Gigafood är ett matföretag som med sitt produktionskök i centrala Stockholm, levererar vegansk mat till privatpersoner och företag. De lagar vardagsfavoriter i vegansk tappning. På menyn finns en...
La Redoute antar pälsfri policy
Päls kan kännas långt borta när sommaren äntligen har anlänt här i Sverige, däremot så är frågan fortfarande het och aktuell bland aktörer. Nu tar La Redoute (som säljs på bland annat Ellos.se)...
Net-a-porter säger nej till päls
The Yoox Net-a-Porter Group som äger diverse e-handelssajter som just Net-a-porter, Mr Porter, Yoxx och The Outnet, tar nu ställning mot päls och inför en pälsfri policy! – Vi känner ett stort ansvar...
Tropic Snacks ansluter till 100 % VEGANSKT
Tropic Snacks som säljer naturgodis ansluter nu delar av sitt sortiment till 100 % VEGANSKT. Logon kommer att sitta på de veganska produkterna framöver. Syftet är att underlätta för oss veganer när...
Tzaybiffar
Lyxa till det på nationaldagen med Tzays fileér! TZAY Soy Fillet Korean BBQ 2-3 portioner 200 g TZAY Soy Fillet1 dl Korean Sticky BBQ Sauce Valfria favoritgrönsaker t ex: sparris, paprika,...
Kosttillskott från Naturebase
Då och då trillar det in frågor om kost. Visste ni att vi har lite näringstips här? För dig som vill komplettera med kosttillskott så kan vi tipsa om bland annat Naturebase som både har vegetabilisk...
GRUB - veganpub med gourmetburgare
Visste ni att det pågår en crowdfunding projekt för att öppna en veganpub med gourmetburgare i Stockholm? Om ni är sugna på att stötta det kan ni gå in här och läsa mer! Bild lånad från deras...
Den nya mjölken
Växtmjölk som smakar som komjölk? Japp, det ä Ryan och Perumal som redan 2014 kickade igång företaget Perfect day. Målet har varit att ta fram en växtbaserad mjölk som smakar som komjölk! Processen...