Östeuropa (2010)

Mycket av ett lands identitet ligger i dess matkultur och kulinariska arv. Som vegan stöter man ofta på intressant mat från olika länder och kulturer, till exempel köken från Indien, Thailand, Italien och Medelhavet. Inte lika ofta låter vi östeuropeiska kök stimulera våra gommar.

Jag gav mig nyligen ut på en resa genom Europa och upptäckte till min glädje att veganutbudet i de östra delarna av vår världsdel ganska väl speglar den inhemska matkulturen. Dresden bjöd på currywurst, Wien hade givetvis vegansk schnitzel, Budapest lockade med rökig gulasch, tartarsås och panerade ostar. I Krakow fanns det flera restaurangkedjor som erbjöd konceptet potatis, sojastek och sås i olika varianter. Öst mötte öst när man till vårrullarna serverades surkål. En skön mix av veganmat från olika kulturer. En matkulturell skillnad upptäcker man efter lite botaniserande i produktfloran. Yoghurtkulturen i Prag erbjöd de vidrigaste yoghurtarna jag någonsin ätit. Den ena sorten var en kavalkad av färgämnen och sötma, medan den andra var hiskeligt sur. I Krakow fanns en uppsjö av märkliga pålägg och kornig tofu i butikerna. Dock fanns det massor av prisvärda korvar och rökta tofusorter, vilket balanserar upp de mindre goda produkterna.

Jag startade och avslutade min resa i Berlin. En av de sista måltiderna avnjöts på La Mano Verde, en helt vegansk gourmetrestaurang. Menyn erbjöd spännande rätter med inspiration från världens alla hörn: Tempurafriterade sparrisar, utsökt svamptoast, finurlig pastarätt med havsfrukter eller kanske testa kockens val, helt baserat på vad dagens grönsaksmarknad har att erbjuda. Deras efterrätter var en knock för mina smaklökar. En knäckig creme brulee med passionsfrukt och curacao, en chokladkaka med tre lager fudge eller den otroligt lena chokladsorben som smälte i munnen. Dessa efterrätter är beroendeframkallande, vilket ägaren bekräftade genom att klappa sig om magen med ett flin på läpparna.

Dresden: www.devils-kitchen.eu
Wien: http://landia.at
Budapest: www.napfenyesetterem.hu
Krakow: www.greenway.pl
Berlin: www.lamanoverde.com

Mattias Luks
Publicerad i Djurens Rätt nr 3/2010

 

Av Gabriella Terneborg den 1 oktober 2010

Senaste blogginläggen

En godare jul
Att ha en fantastisk vegojul blir bara enklare, och godare, för varje jul. Både i vegobutiker och i de övriga matbutikerna så fylls diskarna med vegovänliga julrätter. Vissa av oss satsar på ett...
Det vegetariska på Nobelfesten
Inför Nobelfesten gick det rykten om att hela menyn skulle kunna bli vegetarisk. Men så blev det ju inte - det blev istället krabba och hjort på tallriken. Vi, och många andra, är förstås nyfikna på...
Årets lista 2014
2014 har varit ett spännande år med efterlängtade produkter som kaviar och crème fraîche, veganvänliga pizzerior och nya veganska tidningar. Vegokoll har nu sammanställt veganåret 2014, som vanligt...