Östeuropa (2010)

Mycket av ett lands identitet ligger i dess matkultur och kulinariska arv. Som vegan stöter man ofta på intressant mat från olika länder och kulturer, till exempel köken från Indien, Thailand, Italien och Medelhavet. Inte lika ofta låter vi östeuropeiska kök stimulera våra gommar.

Jag gav mig nyligen ut på en resa genom Europa och upptäckte till min glädje att veganutbudet i de östra delarna av vår världsdel ganska väl speglar den inhemska matkulturen. Dresden bjöd på currywurst, Wien hade givetvis vegansk schnitzel, Budapest lockade med rökig gulasch, tartarsås och panerade ostar. I Krakow fanns det flera restaurangkedjor som erbjöd konceptet potatis, sojastek och sås i olika varianter. Öst mötte öst när man till vårrullarna serverades surkål. En skön mix av veganmat från olika kulturer. En matkulturell skillnad upptäcker man efter lite botaniserande i produktfloran. Yoghurtkulturen i Prag erbjöd de vidrigaste yoghurtarna jag någonsin ätit. Den ena sorten var en kavalkad av färgämnen och sötma, medan den andra var hiskeligt sur. I Krakow fanns en uppsjö av märkliga pålägg och kornig tofu i butikerna. Dock fanns det massor av prisvärda korvar och rökta tofusorter, vilket balanserar upp de mindre goda produkterna.

Jag startade och avslutade min resa i Berlin. En av de sista måltiderna avnjöts på La Mano Verde, en helt vegansk gourmetrestaurang. Menyn erbjöd spännande rätter med inspiration från världens alla hörn: Tempurafriterade sparrisar, utsökt svamptoast, finurlig pastarätt med havsfrukter eller kanske testa kockens val, helt baserat på vad dagens grönsaksmarknad har att erbjuda. Deras efterrätter var en knock för mina smaklökar. En knäckig creme brulee med passionsfrukt och curacao, en chokladkaka med tre lager fudge eller den otroligt lena chokladsorben som smälte i munnen. Dessa efterrätter är beroendeframkallande, vilket ägaren bekräftade genom att klappa sig om magen med ett flin på läpparna.

Dresden: www.devils-kitchen.eu
Wien: http://landia.at
Budapest: www.napfenyesetterem.hu
Krakow: www.greenway.pl
Berlin: www.lamanoverde.com

Mattias Luks
Publicerad i Djurens Rätt nr 3/2010

 

Av Gabriella Terneborg den 1 oktober 2010

Senaste blogginläggen

Stjärnkock öppnar vegetarisk restaurang
Foto: Mathias Dahlgren/Sveriges Radio Stjärnkocken Mathias Dahlgren öppnar upp en helt vegetarisk restaurang i samma lokal där han tidigare haft sin lyxkrog, Matbaren, som haft inte mindre än två...
Vinn en vegansk middagsbox!
Nu kör vi en tävling tillsammans med SoFine Tofu, ni får möjlighet att få hem en vegansk middagsbox med SoFine tofu! Boxen innehåller tofu, grönsaker, recept och inspiration! Allt du behöver göra är...
Vardagsvego för alla - Ny kokbok
Behöver du också hjälp och inspiration i vardagen? Sofia Von Porat gör det igen och lanserar en kokbok med god och enkel vardagsmat.  I Vardagsvego för alla! finns fler än 80...
Fetaost och pålägg!
Under 2016 kom det många bra nyheter till vegohyllorna, tyvärr var det några som inte fick tillräckligt med uppmärksamhet! Här följer våra topp 3:  Vegansk fetaost från Bute Island! Ja, fetaost...
Anamma för storhushåll
Vego ökar även i den offentliga sektorn och det har nog aldrig pratats mer om vegetabilsika alternativ i skolan som det görs idag. Nu vill Anamma möta efterfrågan och lanserar både vegofärs och...
I am - Djurvänlig konst
Carolina Ekström är en konstnär och grafisk designer från Västerås som i år skapar en djurporträttsserie i djurrättsanda. Serien kommer att bestå av 12 porträtt, en varje månad och heter I am. -...
Pureology
Det är sällan vi tänker på att håret inte bara tar stryk av solen under sommaren. Kalla vinterdagar är minst lika slitsamma för håret och därför tänkte vi tipsa om Pureologys senaste produkter....
Ica fortsätter att veganisera
Vi avslutar veckan med en topp-nyhet. ICA som har briljerat med helvegetariska recept under 2016 och som sedan 2015 kraftigt har utökat deras vegorsortiment fortsätter att veganisera deras...
Nirvana i Stockholm
Nirvana yogastudio på Åsögatan 166 i Stockholm är en helt veganskt och glutenfri lunchrestaurang! Det serveras lunch på vardagar mellan 11-14 och har olika teman det kan var länder, smaker eller...
Pinchos inför mer veganskt
Pinchos som har 27 restauranger runt om i Sverige utvecklar sitt vegosortiment och inför minst fyra veganska rätter i menyn!  – Pinchos matkoncept bygger i grund och botten på en salig blandning...