Östeuropa (2010)

Mycket av ett lands identitet ligger i dess matkultur och kulinariska arv. Som vegan stöter man ofta på intressant mat från olika länder och kulturer, till exempel köken från Indien, Thailand, Italien och Medelhavet. Inte lika ofta låter vi östeuropeiska kök stimulera våra gommar.

Jag gav mig nyligen ut på en resa genom Europa och upptäckte till min glädje att veganutbudet i de östra delarna av vår världsdel ganska väl speglar den inhemska matkulturen. Dresden bjöd på currywurst, Wien hade givetvis vegansk schnitzel, Budapest lockade med rökig gulasch, tartarsås och panerade ostar. I Krakow fanns det flera restaurangkedjor som erbjöd konceptet potatis, sojastek och sås i olika varianter. Öst mötte öst när man till vårrullarna serverades surkål. En skön mix av veganmat från olika kulturer. En matkulturell skillnad upptäcker man efter lite botaniserande i produktfloran. Yoghurtkulturen i Prag erbjöd de vidrigaste yoghurtarna jag någonsin ätit. Den ena sorten var en kavalkad av färgämnen och sötma, medan den andra var hiskeligt sur. I Krakow fanns en uppsjö av märkliga pålägg och kornig tofu i butikerna. Dock fanns det massor av prisvärda korvar och rökta tofusorter, vilket balanserar upp de mindre goda produkterna.

Jag startade och avslutade min resa i Berlin. En av de sista måltiderna avnjöts på La Mano Verde, en helt vegansk gourmetrestaurang. Menyn erbjöd spännande rätter med inspiration från världens alla hörn: Tempurafriterade sparrisar, utsökt svamptoast, finurlig pastarätt med havsfrukter eller kanske testa kockens val, helt baserat på vad dagens grönsaksmarknad har att erbjuda. Deras efterrätter var en knock för mina smaklökar. En knäckig creme brulee med passionsfrukt och curacao, en chokladkaka med tre lager fudge eller den otroligt lena chokladsorben som smälte i munnen. Dessa efterrätter är beroendeframkallande, vilket ägaren bekräftade genom att klappa sig om magen med ett flin på läpparna.

Dresden: www.devils-kitchen.eu
Wien: http://landia.at
Budapest: www.napfenyesetterem.hu
Krakow: www.greenway.pl
Berlin: www.lamanoverde.com

Mattias Luks
Publicerad i Djurens Rätt nr 3/2010

 

Av Gabriella Terneborg den 1 oktober 2010

Senaste blogginläggen

Mer om Lypsyls veganska läppbalsam
Vi skrev i början av juli om hur företaget Lypsyl lanserat tre veganska produkter, och särskilt tryckt på att de just är veganska i sin marknadsföring kring dem. För att få veta mer om hur detta kom...
Det vegovänligaste landet i Europa är...
Det finns olika sätt att mäta vilket som är det vegovänligaste landet i Europa är - om det nu ens är en sådan sak som går att mäta? Det mest korrektva vore förstås att jämföra hur stor andel av...
Vad kan jag äta istället?
- Men, vad äter du istället? Har du kanske fått den frågan någon gång när du berättat att du käkar vego? Även om det idag är enkelt att skippa animaliska livsmedel så finns det fortfarande fördomar...