Oslo (2010)

OsloJa, Mattias är ju ute på vift nu och det ska bli högst intressant vad han återkommer med. Jag var i Oslo i helgen och tänkte bara rapportera lite kort därifrån. Jag var inte där själv och när man har resesällskap och maten inte är det viktigaste för dem, så får man ju anpassa sig och kan inte besöka exakt det man vill. Därför blir detta lite skralt och kanske orättvist.

Men men, jag kom i alla fall till den vegetariska restaurangen Vega som ligger på Akersgaten 74, i Kurbadet-byggnaden: (http://www.vegafairfood.no/). Det var en ganska så stor lokal, mestadels utan fönster, inget myspys alltså. Utbudet bestod av en buffé och som jag kan tänka mig att Hermans såg ut på 80-talet, väldigt lite, inte alls många blandade sallader. Soppa, sallad och två varmrätter. Vid mitt besök bestod varmrätterna av en kikärtsgryta och en nudelwok med sojakött (wow, tänkte jag om nudelwoken men den smakade faktiskt lite konstigt). Ok mat, men inte särskilt roligt eller spännande. Det var veganskt alltihop just då förutom smöret till brödet. Jag hade tagit ut en lista från www.happycow.net och hade fått ytterligare ett tips på just detta stället så jag fick för mig att det var den bästa vegorestaurangen. Det vet jag inte om den är, det finns kanske bättre, men då missade jag tyvärr dem.

OsloPå lördagseftermiddagen besökte vi Holmenkollen (rätt häftigt att se det stora backhoppningsbygget). Vi hade spanat in den närliggande restaurangen Holmenkollen Restaurant men eftersom huvudrätterna låg på 325 norska kronor och inget vego fanns på menyn var vi rätt tveksamma. Men vi gick ju ändå förbi på vägen till sevärdheten och gick in och frågade. Vi fick ett mycket trevligt mottagande och blev erbjudna en pastarätt med svamp och parmesan som normalt är en lunchrätt för 145 kronor samt en specialtallrik med grillade potatisar, sparris och grönsaker för 210 kronor. Vi funderade ett slag. Grillade grönsaker KAN ju vara supergott eller också inte.

Vi chansade och slog till, vi hade inte så mycket att välja på (det var sent på kvällen och detta ligger en bra bit från city). Ibland är det bra att vegomaten är billigare än kött- och fiskrätterna om blandkostätare har dåligt med pengar ;- ) Alla i sällskapet valde vegorätterna! De grillade potatisarna, sparrisarna och övriga grönsakerna var jättegoda (det var icke-vegansk aioli till också), pastarätten var också väldigt god. Så Holmenkollen Restaurang blev en väldigt trevlig upplevelse. Mysigt ställe (förutom den uppstoppade älgen ovanför entrédörren) och mycket trevlig personal.

I övrigt var vi inne på 7-eleven samt Norges motsvarighet till Pressbyrån, där fanns mackor och sallader men ett mycket sämre vegoutbud än vad vi är vana vid. En ensam vegetarisk trekantsmacka hittade vi, men inte ens en vanlig ostfralla är vanligt där (enligt denna helgerfarenheten iaf). Jag var också inne en sväng på Deli &... nånting (minns ej namnet), en kedja med mackor, sallader, snacks, tidningar, godis. De hade ett väldigt stort utbud av varma och kalla mackor men bara kylling (kyckling), pork och biff. I princip inget vego, det var verkligen kasst.

Ett ställe jag vill varna lite för är Asian Express som ligger på torget mellan Stortinget och Nationalteatern. Vi beställde vegetarisk wok med ris, vilket enligt menyn skulle vara blandade grönsaker. Lådan innehöll smaklös sky med 5 morotsslantar och resten bambuskott. Ok, att det är rätt mycket bambuskott i kinarätter, men detta var BARA bambuskott. Det var nog den kassaste kinamaten jag någonsin ätit. Jag borde egentligen gått tillbaka men blev bara deppig och slängde hälften.

OsloOj, detta blev rätt långt ändå, att jag aldrig kan skriva kort.... En ljusstrimma i det mörka utbudet var dock kedjan Kaffebrenneriet. Där hade de jättegod café au lait med sojamjölk i soppskålar!!!

Innan vi skulle ta tåget hem tänkte vi få i oss något snabbt nånstans runt centralen. Det visade sig vara lite komplicerat. Vi satte oss ned på en stor pizzeria på torget som hade buffé: det fanns tre sorter men ingen vegetarisk. Det fanns en vegopizza på á la carte menyn för 185 norska kronor. Nej tack sa vi och gick. Efter en snabb genomrusning under stress i pressbyrån kom jag ut med en Brämhults smoothie och en nötbar (men det räcker ju inte på ett tåg hem som tar 6 timmar). Inne på centralen fanns också ett pizzaställe med buffé (vi siktade in oss på de lite billigare bufféställena, vilket alltså var fel taktik), inte heller på deras buffé fanns ett vegoalternativ. Vi snackar om centralaste centralaste Oslo, en huvudstad – öh hallå??? Och vi pratar om vegetarisk mat, inte vegansk. Vid det här laget hade jag blivit rejält irriterad. Vi beställde en vanlig pizza på det sista stället som jag snabbt åt några bitar av. Inte speciellt god.

Jag gillade Oslo, det var fint väder och fint hotell. Kon-Tiki museet var häftigt och det var kul att vara där. Men maten är ju viktig för mej och på den blev jag rätt besviken. Men det kanske ser bättre ut nästa gång. Då får jag reka lite bättre.

Av Gabriella Terneborg den 5 juni 2010

Senaste blogginläggen

Vegme + Tacobar = sant
Taco Bar tar fram en ny soft-taco-rätt tillsammans med Vegme! Rätten består av vetetortilla, Vegme® smaksatt med bbq-sås, romansallad, chipotle mayo, guacamole, rödlök, fint strimlad rödkål,...
Ny smak från Go coconuts!
 Go coconuts kommer nu med en ny smak - Completely coconuts. Det kan tyckas vara givet att glass gjord på kokosmjölk också måste få finnas i kokossmak!  - Vi har fått många...
Vegan Soul Train blir kiosk
Den 100 % veganska foodtrucken, Vegan Soul Train, rullar ner till Malmö och i Stockholm ersätts den med en kiosk som kommer att heta Fire and Ice. Det bli samma goda burgare och glass fast nu på...
Hitta veganskt godis!
Letar du efter godis i sista minuten? Det finns mycket godis som är veganskt i vanliga butiker. Hitta vegansk godis med vår app VEGOKOLL - allt du behöver göra är att scanna de produkterna du vill ha...
Matinspo till påsken
Fira en djurvänlig påsk! Förutom att bjuda på klassisk inlagd aubergine så har vi andra roliga påskiga-recept här. Nedan hittar ni recept på - rostad rotselleri, rödbetskräm och tofu med örtpesto....
Cruelty-Free parfym!
Visste ni att mysk kommer från myskhjorten? Anita Roddick, grundare av The Body Shop, drev inte bara framgångsrika djurrättskampanjer. Hon skapade också ett helt nytt sätt att tänka kring dofter....
Kung Markattas grillskola
Tillsammans med David Frenkiel och Luise Vindahl som ligger bakom den internationellt erkända matbloggen Green Kitchen Stories, har Kung Markatta tagit fram flera vegetariska grillrecept och ett...
Vego på Vårruset
Vårruset som är världens största motionsserie för tjejer är i år sponsrade av Coop.  Och alla deltagare blir bjudna på lakto-ovo vegetarisk picknick . Vi tycker inte att lakto-ovo...
Oumph! Omelette
Sverige vaknar till en sorgens dag efter gårdagens attentat i Stockholm. Idag påminns vi extra mycket över att ta vara på tiden vi har med våra nära och kära.  Idag delar vi recept på en god...
Urtekram nya serie - Morning Haze
Urtekram som länge har varit anslutna till Leaping Bunyy (HCS)  lanserar en ny kroppsvårdsserie - Morning Haze.  Serien består av produkter för hela kroppen allt från schampo, balsam,...