Malmö (2009)

Något som slår en när man kommer till Malmö är avsaknaden av korvgubbar. De finns inte på stormarknadernas parkeringar och inte heller utanför krogar och nattklubbar. I Malmö regerar istället falafeln när det kommer till snabbmat och staden kryllar av falafelkök. Tidigare kunde man köpa en falafel för mellan 10 och 20 kronor men det senaste året har priserna gått upp och nu kostar en falafel mellan 15 och 30 kronor. På falafelhaket Jalla Jalla på Bergsgatan kan man förutom falafel även beställa Astrid och Apornas smarriga jordnötsburgare. Är man sugen på en lyxigare falafel kan man gå till Falafel no1 som finns på flera ställen i staden (favoriten ligger vid Caroli). Där kan man beställa alla möjliga röror till sin falafelrulle – allt från babaganouch till hummus och inlagda paprikor. Prova gärna någon av de goda arabiska efterrätterna efter maten.

För att vara en relativt liten stad är det vegetariska utbudet stort. De flesta restauranger har helt okej vegetariska alternativ på menyn. På Vegegården (www.vegegarden), som ligger vid kanalen på Rörsjögatan 23, kan du äta asiatisk buffé med veganska alternativ till fisk, kräftor, kyckling och biff. Restaurangen fick nyligen fyra "bongar" i betyg av Sydsvenskan och jag håller med. Ofta tycker jag att kött- och fiskimitationer blir ganska plastiga men efter Vegegårdens kyckling- och kräftalternativ måste jag få ändra mig för det som serverades där smakade mums. På vardagar äter du en lunchbuffé för 68 kr och på helger och kvällar kostar det 118 kr.

Det ekologiska och vegetariska varuhuset Astrid och Aporna slog i mars upp portarna till bistrocaféet Astrid och Aporna Kök. Ställer ligger ett stenkast från Möllevångstorget på Bergsgatan 20. Allt på menyn är ekologiskt och rättvisemärkt. Bröd och kakor bakar de själva och maten varierar från dag till dag och beroende på säsong. Stående inslag i menyn är dagens soppa och en matig sallad. Den veganska cheesecaken sägs vara gudomlig.

Ett kul initiativ som inte får glömmas bort är pizzerian Algarve i Kirseberg som tagit fram ett tiotal veganpizzor på menyn. Och det är inte "Vegetariana utan ost" utan riktig pizza med till exempel vegansk mozzarella och vegokorv. Adressen är Sandbackegatan 10 och ett besök där är ett måste om du är i Malmö.

För den glassugne rekommenderar jag ett besök på Dolce Sicilia– ett italienskt glasscafé vid Drottningtorget (http://www.dolcesicilia). Stället har ett tiotal veganska, ekologiska och egentillverkade glassorter. Går du dit på helgen kan du passa på att fynda på marknaderna som håller till på torget.

Sist men inte minst måste jag pusha lite för Glassfabriken – caféet på Möllan som ställer till med spelningar och andra aktiviteter lite då och då som man kan avnjuta tillsammans med en kopp sojalatte.

Anna-Maria Marklund
Publicerad i Djurens Rätt nr 2/2009

Av Gabriella Terneborg den 1 maj 2009

Senaste blogginläggen

GKR blir köttfri!
Göta Kanal Run inträffar den 30 juni till 4 juli 2017 och kommer från och med 2017 vara helt köttfri! Loppet börjar i Sjötorp och deltagarna springer ungefär ett marathon om dagen i fem dagar och når...
Vegokalendern 2016, Lucka 9
En enkel och god tillbehör, bönor i senapssås!  Ingredienser 4 dl kokta blandade bönorhackad rödlök Sås4 msk stark och söt senap1 msk socker1 msk vinäger1 dl olja1½ tsk örtsalt2 krm peppar...
Världens största hotellkedja slutar använda burägg
Hotellkedjan InterContinental Hotels Group tar nu ett globalt beslut om att sluta med ägg från hönor i bur. Beslutet är en överenskommelse med det internationella nätverket Open Wing Alliance, där...