London SoHo (2010)

Om du är vegan och trött på att förklara vad veganskt är för människor som jobbar i restaurangbranschen, ska du ta flyget, tåget eller roddbåten till London. Här finns allt du behöver, från falafel och thaibuffé till raw food-glass och gourmetkäk. Och ingen är obekant med begreppet vegan.

Inled din vistelse med ett nedslag i Soho och den populära falafelkedjan Maoz. Fyll en pita med falafel, friterad aubergine, sallader, grönsaksröror och såser. En rejäl och billig brunch innan du drar iväg med dubbeldäckare och trampbåtar. Kvällstid äts det middag på Zilli Green, också i Soho: grönsaksfylld burrito med kaktussås, texmexiga bönor, avocadosallad och nachos. Tiramisun kan man (nästan) döda för. Yummy!

Soho är kvarteren du ska röra dig i av flera anledningar. Det sprudlar av mångkultur, kinesiska butiker, pubar och vegomat. Ta gärna ett kik på Whole Foods Market, där du kan köpa med dig veganska bakelser, pizzor och en rad trevliga ostar och pastejer, men glöm inte att lämna utrymme för den asiatiska buffén på Veg. Där kan man förlora sig själv i prunkande fat med sojakött, grönsakswoker, kokosgrytor och vårrullar.

Grips du trots allt av en ambition att lämna Soho, ta då en avstickare till marknadskvarteren i Camden Town. inSpiral Lounge är utflyktsmålet där du hittar en säregen meny med vacker hälsomat och bakverk. Raw food-glassen är lite av en upplevelse. Har du fortfarande en slant kvar av resekassan, ska du åka till Primrose Hill och skämma bort dig på den klassiska gourmetrestaurangen Manna. Den ligger lite avigt och kanske blir det inte ditt livs måltid men visst är det lajbans med genuina middagar, med genomtänkta råvaror och kryddor. Det saknas här hemma i Sverige.

inSpiral Lounge 250 Camden High Street, Camden www.inspiralled.net
Manna 4 Erskine Road, Primrose Hill www.mannav.com
Maoz 43 Old Compton Street, Soho www.maozusa.com/restaurants/locations/london
Veg 33 Old Compton Street, Soho
Whole Foods Market 69-75 Brewer Street, Soho www.wholefoodsmarket.com
ZilliGreen 41 Dean Street, Soho www.zillirestaurants.co.uk/green

Jenny Luks
Publicerad i Djurens Rätt nr 4/2010

Av Gabriella Terneborg den 1 oktober 2010

Senaste blogginläggen

Varm choklad med chili och marshmallows
Nu är vi mitt uppe i sportlovstider, och en klassiker efter allt vintersportande och diverse aktiviteter är varm choklad. Detta är en lite lyxigare variant som är superenkel att göra. Det behöver du:...
Ett veganmecka i Sköndal
I slutet av förra veckan lanserade Pizzeria Timone i Sköndal en vegansk pizzameny och under lördagen styrde vi kosan till denna Stockholmsförrort för att spana in. På pizzerian, som finns mittemot...
Äggersättning i etern
Sveriges Radios matprogram Meny behandlar i veckan området ägg. I ett inslag i programmet testas äggersättning tillsammans med en vegofamilj och på hemsidan så finns även flera äggfria vegorecept...