Budapest – Krakow – Berlin (2010)

När man ute och reser kan man lägga upp sina intag av mat på olika sätt. Man kan oplanerat bara droppa in på närmsta hak och hoppas att de har något vegansk. Man kan samla in tips från vänner och bekanta eller så kan man förbereda sig med ett flitigt användande av internet. Under min resan kombinerades dessa varianter. Speciellt tydligt blev det i Budapest på hur det kan gå. Vi följde tips från bekanta och gick till Vegetarium, eller snarare till adressen där det borde ha legat. Vi hittade inte restaurangen och kunde sedan läsa på nätet att det antingen var under ombyggnad eller lagt ner.

Eftersom vi var hungriga fick vi använda oss av nästa alternativ, bara ta närmsta ställe. Det blev ett besök hos Govindas, ett besök som påminde mig om varför jag inte äter på Govindas. Det har ingenting med religionen eller eventuella diskussioner om de är en sekt eller ej. Utan vi delar inte grundsyn gällande en av de mest grundläggande tingen i livet. Nämligen synen på lök och kryddning. Rätt lam mat om jag skall vara ärlig.

Det tredje och bästa av alternativen är att läsa på innan om veganutbudet som kontrollera att adressen är korrekt. När vi testade denna variant hamnade vi på underbara Napfényes Étterem. Ungersk vegomat erbjuds i en trevlig lokal med charmant personal. Jag beställde in en gulaschsoppa som förrätt. Helt ljuvlig, matig och med en underbar rökig papriksmak som bas. Portionen var rejäl.

soppa

Jag är inget fan av de vegansk ostarna. Tycker att de har en eftersmak som inte är angenäm, dock kunde jag inte motstå att beställa in en laddning med friterade ost. En redig portion med ris med ärtor, ost motsvarande 2 puckostar samt en rejäl skål med tartarsås. Helt okej, även om det blev lite väl intensivt med all ostsmak.

Budapest – Krakow – Berlin

Min kompis beställde in bakad potatis med seitan. En monsterportion med potatisklyftor, smakrik sås och en massa seitan. Mat för en arbetare. De hade även några desserter, men det fanns ingen plats över i magen för detta vid besöket.

Under vårt besök i Budapest passade vi även på att testa deras pizza. Tjock och frasig botten gjort på dinkelmjöl, mustig tomatsås, tofu,korv och seitan som fyllning och en massa ost på toppen. Fick toppbetyg av oss. Vi är väldigt nyfikna på hur de klarade av beställningen till dagen efter som ringdes in. 65 pizzor åt ett sällskap av turister från Indien. Hur lyckas man tajma den leveransen?

Krakow hade mång lyft fram som en riktigt bra vegostad. Måster erkänna att jag blev besviken. Först besökte vi Vega Vegetarian Bar som många rekomenderat. Överkokt potatis tillsammans med okryddade sojabitar är ingen hit. Torrt och ovärdigt en restaurang, dock extemt billigt. Dock har de flera restauranger i Krakow, vi kanske drog nitlotten som besökte den på Gertrudy. En annan kedja som rekomenderas var Green Way Bar. Hemlagade sojabiffar, ris, sallad och en märklig svampsås. Helt ok, även om biffarna inte höll ihop något vidare.

Budapest – Krakow – Berlin

Sista stället vi besökte i Krakow var Momo på Dietla. En etno-restaurang med lätta hippie-vibbar. Jag testade en medioker indisk pannkaka med potatisfyllning och en äcklig jordnötssås. Plus dock får soppan som ingick, den var riktigt god. Vi testade även deras dumpling. Dessvärre var de dränka i soja, annars hade betyget nog blivit en tumme upp.

Budapest – Krakow – Berlin

Vi avslutade vår resa där börja den. I underbar vegostaden Berlin. Utöver några standardbesök på Yellow Sunshine och Hans Wurst Café (deras underbar brunch får inte missas), gjorde vi som så många uppmanat oss till att göra. Vi besökte La Mano Verde, dessvärre gjorde vi det utan kamera. Helt galet vilket misstag.

Jag måster erkänna att jag inte var så imponerade av förrätterna(svamptoast samt en portion tempurabakad sparris med hollandaise) som vi beställde in. Min pasta med alger, havsgrönsaker och koriander till huvudrätt var lite lam. Den andra portionen bestod av en pasta med nötbullar och god tomatsås.

Sedan kom lyckan in, efterrätterna. Jag blev nästan tårögd över hur goda de var. Skulle gärna vandrat ut i köket och kramat kocken, istället blev det långa utläggningar till servitören samt ärliga handskakningar med ägaren innan hemgång. En ljuvlig Crème Brûlée med fruktsallad tillfredställde sötsuget, men det var en annan efterrätt som knockade oss. En fudge med tre lager, täckt med chokladsås. Den var helt galet god. Troligtvis det godaste jag någonsin ätit. Efter våra hyllningar av efterrätterna valde man att bjuda oss på en liten present. En kula med chokladsorbé. Den var så len, så len att den smälte i munnen. Perfekt i sin smakbalans och konsistens att vi bara gapade över kontverket. Även om notan lätt skenar iväg för en 3-rätters längtar jag redan till mitt nästa besök i Berlin och La Mano Verde.

Av Gabriella Terneborg den 1 februari 2010

Senaste blogginläggen

Stjärnkock öppnar vegetarisk restaurang
Foto: Mathias Dahlgren/Sveriges Radio Stjärnkocken Mathias Dahlgren öppnar upp en helt vegetarisk restaurang i samma lokal där han tidigare haft sin lyxkrog, Matbaren, som haft inte mindre än två...
Vinn en vegansk middagsbox!
Nu kör vi en tävling tillsammans med SoFine Tofu, ni får möjlighet att få hem en vegansk middagsbox med SoFine tofu! Boxen innehåller tofu, grönsaker, recept och inspiration! Allt du behöver göra är...
Vardagsvego för alla - Ny kokbok
Behöver du också hjälp och inspiration i vardagen? Sofia Von Porat gör det igen och lanserar en kokbok med god och enkel vardagsmat.  I Vardagsvego för alla! finns fler än 80...
Fetaost och pålägg!
Under 2016 kom det många bra nyheter till vegohyllorna, tyvärr var det några som inte fick tillräckligt med uppmärksamhet! Här följer våra topp 3:  Vegansk fetaost från Bute Island! Ja, fetaost...
Anamma för storhushåll
Vego ökar även i den offentliga sektorn och det har nog aldrig pratats mer om vegetabilsika alternativ i skolan som det görs idag. Nu vill Anamma möta efterfrågan och lanserar både vegofärs och...
I am - Djurvänlig konst
Carolina Ekström är en konstnär och grafisk designer från Västerås som i år skapar en djurporträttsserie i djurrättsanda. Serien kommer att bestå av 12 porträtt, en varje månad och heter I am. -...
Pureology
Det är sällan vi tänker på att håret inte bara tar stryk av solen under sommaren. Kalla vinterdagar är minst lika slitsamma för håret och därför tänkte vi tipsa om Pureologys senaste produkter....
Ica fortsätter att veganisera
Vi avslutar veckan med en topp-nyhet. ICA som har briljerat med helvegetariska recept under 2016 och som sedan 2015 kraftigt har utökat deras vegorsortiment fortsätter att veganisera deras...
Nirvana i Stockholm
Nirvana yogastudio på Åsögatan 166 i Stockholm är en helt veganskt och glutenfri lunchrestaurang! Det serveras lunch på vardagar mellan 11-14 och har olika teman det kan var länder, smaker eller...
Pinchos inför mer veganskt
Pinchos som har 27 restauranger runt om i Sverige utvecklar sitt vegosortiment och inför minst fyra veganska rätter i menyn!  – Pinchos matkoncept bygger i grund och botten på en salig blandning...